8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kā komunicēt ar toksisku cilvēku, ja viņš ir tavs ģimenes loceklis

 

No toksiskiem cilvēkiem, kā jau tu zini, labāk būtu turēties pa gabalu. Tas ir personības tips, kurš sarežģī citiem dzīvi, vairo stresu un negatīvismu. Bet, ko darīt, ja šāds cilvēks ir ģimenē? Pārāk kritisks, greizsirdīgs, valdonīgs, prasīgs? Tāda uzvedība liek justies tev slikti un spēcīgi iedragā tavu pašsajūtu. Mēs, iedvesmojoties no portāla „Power of Positivity”, esam sastādījuši sarakstu ar padomiem, kā atvieglot komunikāciju ar toksiskiem cilvēkiem.

Neņem šo cilvēku uzvedību tuvu pie sirds

Nereti šādi cilvēki, it īpaši ģimenes locekļi, mēģinās tevi kaut kur vainot, mēģinot attaisnot savu uzvedību vai, lai iegūtu to, ko vēlas. Kad tu to uztver personiski un tu jūties vainīga, vari uzskatīt, ka esi iekritusi lamatās. Šis cilvēks, visticamāk, turpinās darīt to atkal un atkal. Regulāri atgādini sev, ka tu esi tu, un pārstāj uzņemties svešu atbildību par situāciju.

Paziņo viņiem, ka viņu uzvedība ir nepieņemama

Daudzi cilvēki pieļauj kļūdu, ignorējot toksiska ģimenes locekļa uzvedību vai uzvedoties tā, it kā nekas slikts nenotiek. Atzīsti, arī tu tā dari, lai izvairītos no konflikta. Vieglāk ir piekāpties, nekā cīnīties. Izliekoties, ka viss ir kārtībā, tu domā, ka tas cilvēkus apturēs, bet patiesībā situācija kļūst tikai sarežģītāka. Toksisks cilvēks ir pārliecināts, ka viņam ir taisnība, bet tavu ignorēšanu vai klusēšanu viņš uzskata par vājuma pazīmi, tāpēc centīsies to izmantot savā labā. Pārstāj pakļauties viņa emocionālajai manipulācijai un pasaki viņam, ka šāda uzvedība tev nav pieņemama.

Viņi, visticamāk, nav nemaz tik slikti cilvēki

Daudzi toksiskie ģimenes locekļi ir saprotoši un gādīgi cilvēki, vienkārši viņiem ir tieši tāds skats uz dzīvi un uzvedības modelis, kurš liek ciest apkārtējiem. Mēs piekrītam kaut kam mazākam, veltot vairāk uzmanības viņu vēlmēm un vajadzībām, bet, tai pat laikā, riskējam ar savu labklājību. Jā, varbūt viņi par tevi rūpējas, bet labāk tomēr ieturi drošu distanci un savu laimi padari par prioritāti.

Esi gudrāka un iemācies piedot

Ir viegli ienīst toksisku cilvēku viņa negatīvisma un stresa dēļ. Taču naids nav produktīvs. Atbrīvojies no negatīvām emocijām, piedod un virzies tālāk. Tas ir labākais, ko tu vari darīt gan savā, gan ģimenes labā.

Atrodi laiku tam, lai koncentrētos sev

Ģimenes locekļi ir dominējošāki, kontrolējošāki un emocionāli nogudrinošāki toksiskie cilvēki. Viņi liek tev apšaubīt tavus motīvus, jūtas, reakcijas un darbības. Neļauj sev būt pārlieku atkarīgai no situācijas, citādi tu ātri vien izdegsi. Tā vietā koncentrējies sev un atrodi laiku, lai atpūstos un attālinātos no saspringušās atmosfēras.

Atlaid viņus

Kad tev šķiet, ka esi jau visu izmēģinājusi, bet tāpat nespēj atbrīvoties no nopietniem emocionālajiem satricinājumiem un stresa, kuru raisa toksisks ģimenes loceklis, dažkārt vislabāk ir aiziet. Visu, ko tu varēji izdarīt, tu izdarīji. Un, ja tas nenostrādāja, tev būs jāiet savs ceļš. Galu galā, tu zini, kas tev ir labāk, un neviens un nekad nedrīkst stāties tev ceļā.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.