8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Četri ieradumi, kuri ikdienā palīdz „atslēgt” negatīvo domāšanu

 

Mūsu darbības ir atkarīgas no mūsu jūtām un domām. Kad mēs atbrīvojamies no negatīvām domām, reizē ar tām aiziet arī sāpes un drāma. Negatīvās domas ir bezjēdzīgas un tām nav nekāda sakara ar tavu personību. Tās tevi neraksturo un noteikti nepalīdz noteikt tavu likteni. Protams, ja tu pati neļauj to darīt.

Lai no negatīvās domāšanas atbrīvotos, savā ikdienā ir jāievieš daži noderīgi ieradumi:

Seko līdzi savām domām

Precīzāk, „pavēro” savas negatīvās domas. Iedomājies, ka vienkārši sēdi pie loga un vēro putnu kokā. Tieši tāpat rīkojies ar savām domām. Izpēti, kādas tās ir, cik lielas, cik ātras vai lēnas, un kā aizlaižas projām. Tikai nesāc „rakt” pārāk dziļi. Vienkārši vēlo no malas. Tā tu labāk vari kontrolēt to, kas notiek, nekā tad, ja pati esi tā putna vietā.

Centies neieciklēties uz vienu un to pašu problēmu

Ilgstoša pārdzīvošana un vienas problēmas pārcilāšana prātā ir lieka laika un enerģijas izšķiešana. Pie tam, tādējādi tu arī aizpildi savu prātu ar nevajadzīgām pārdomām, kas novērš uzmanību no galvenā. Tas, ka tu visu laiku par to vienu problēmu domāsi, to neatrisinās.

Pamēģini sekojošo:

-Uz lapiņas uzzīmē tabulu, kurā ir divas kolonnas – vienā rakstīsi domas, bet otrā – risinājumu. Kad pieķer sevi ilgi domājot par vienu problēmu, pieraksti laiku, kad esi to pamanījusi, pieraksti domas par problēmu, bet pēc tam pacenties ierakstīt kaut ko konstruktīvu kolonnā „risinājumi”. Ja tev izdevās no problēmas izveidot kaut ko konstruktīvu, viss ir kārtībā. Ja, nē, atgriezies pie pirmā punkta – vērošanas.

Nosaki faktus

Vēl viens veids, kā palūkoties uz domām no citas puses – ar skaidru prātu paraugies uz faktiem, uz kuriem tās balstās.

Piemēram, tu pastāvīgi pieķer sevi domājot par to, ka tev regulāri trūkst naudas. Pacenties saprast, vai tā tiešām ir, un meklē risinājumu, ja tas ir nepieciešams.

Piemēram, paņem jaunu papīra lapu un atkal sadali to divās kolonnās. Pirmajā raksti faktus, kas apstiprina problēmas „regulāri trūkst naudas” esamību – bankas konta stāvokli, aizņēmumus, draugu parādi, regulāri aizdevumi. Otrā kolonnā raksti faktus, kas pierāda pretējo – tev ir savs mājoklis, tev nav jāiet gulēt ar tukšu vēderu utt.

Kā šāda rakstīšana var palīdzēt? Paraugies uz aizpildīto tabulu. Vai tiešām tu vari ar 100% pārliecību apgalvot, ka tev „regulāri trūkst naudas”? Ja tā ir, ko tu grasies darīt lietas labā? Varbūt jāsāk ar ģimenes budžeta plānošanu un izdevumu ierobežošanu?

Apzinies nepastāvīguma un neitralitātes spēku

Negatīvās domas ir nepastāvīgas, tām nav varas pār cilvēku, ja vien viņš pats šo varu domām nepiešķir.

Nav svarīgi, cik tumša un negatīva doma ir piemeklējusi tavu prātu šoreiz – atceries par to, kas ir rakstīts augstāk. Tu pat vari izveidot sev mantru, kuru katru reizi atkārtot: „Tā ir negatīva doma. Es to vērošu un uzraudzīšu, bet neļaušu tai sevi pakļaut. Tā tāpat drīz aizies”.

Viens no labākajiem veidiem, kā pierādīt negatīvo domu bezspēcīgumu, ir pievēršanās kaut kam pozitīvam. Nodarbojies ar kaut ko, kas vienkārši neatstās prātā vietu negatīvām domām!

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.