9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Apģērbs, kas ir vairāk, nekā vienkārši adījums

 
Attēls: Linda Ofēlija Rutule/ Modele: Elīna Ungailo

Reiz, ejot caur Kalnciema kvartāla sestdienas tirdziņu, manu skatienu piesaistīja manekenam uzģērbts burvīgs džemperis ar tajā iestrādātu izsmalcinātu mežģīni. Pirmajā brīdī mani pārsteidza, šo divu it kā nesavienojamo materiālu saderība. Bieži adījumu saistām ar ko biezu un rupju – apģērbu, kura galvenā funkcija ir sildīt. Tomēr, to papildinot ar smalkām detaļām un strādājot tikai ar augstākās kvalitātes materiāliem, ir iespējams panākt pilnīgi citu efektu.

Stāsta Gunta Jansone, apģērbu zīmola “More Than Knitwear” radītāja: “Tulkojot latviski, “More Than Knitwear” nozīmē “Vairāk nekā adījums”, un šajā nosaukumā ir iekļauta manis radīto apģērbu filozofija. Paraugoties gadu desmitus, pat simtus senā pagātnē, biezs vilnas apģērbs ir bijis viens no tiem faktoriem, kas ļāvuši izdzīvot bargajā ziemeļu klimatā. Bērnībā esam vilkuši vilnas bikses divās kārtās, vilnas dūraiņus, lakatus, milzīgas šalles, kas aizsedza pusi sejas, pārvēršot mūs apaļīgos, mīlīgos tuntuļos.

Gadiem ejot un izaugot no mazu meiteņu drānām, mēs domājam, kurš gan šodien varētu mūs piespiest tā ģērbties. Ja es ko tādu uzvilktu, vai zem biezā džempera nepazudīs mana sievišķā elegance? Šī iemesla dēļ es sāku lūkoties uz adījumu no cita skatpunkta. Vēlos, lai manis radītajos adījumos sieviete būtu kā skaists, gaisīgs taurenītis, kas viegli slīd pa dzīvi.

Otrs, par ko esmu ļoti nopietni aizdomājusie pēdējos gadus, ir Zero waste (bez atlikumu) koncepcija. Pēc “Reverse Resources” datiem, ik gadu tikai atgriezumos vien tiek izmesti 45 000–120 000 kvadrātkilometri auduma, respektīvi, katru gadu visu Latvijas teritoriju varētu apklāt ar auduma atgriezumiem.

Pēc mana modeļa izstrādes dzijas pārpalikums ir vidēji 85 cm garš dzijas pavediens jeb mazāk par gramu. Adīšanā izmantoju tikai dabisko šķiedru dzijas (vilna, zīds), kas laika gaitā organiski sadalās. Tādējādi “More Than Knitwear” var sevi uzskatīt arī par “slow fashion” pārstāvi, jo, atbilstoši kopjot un ar pareizi attieksmi, atsevišķi adījumu modeļi var tikt valkāti pat mūžīgi. ”

Attēls: Publicitātes

Kā tiek panākts vieglums apģērba modeļos?

“Radot jauna modeļa skici, es skatos uz to kā vīrietis un domāju, kā viņš redzētu sievieti šajā apģērbā. Visu pārdomāju līdz mazākajai detaļai. Piemēram, manā kolekcijā ir modelis “Anna Boleina”, kurā mežģīne ap kaklu nav cieši pieguļoša, bet viegli atvirzījusies no miesas. Tas tā arī paredzēts, jo, sievietei kustoties, šī mežģīne spēlējas ar gaismu, ar sievietes ādu, ar, manuprāt, vienu no skaistākajām sievietes ķermeņa līnijām – atslēgas kauliem. Tas viss notiek zemapziņas līmenī, bet tu nevari to neieraudzīt!”

Pēc teiktā sanāk, ka ikvienā modelī ir kas īpašs, kāds stāsts vai apdares elements?

“Jā, ikviens modelis ir ar pievienoto vērtību – vai nu franču mežģīni, kas austa pēc 1900. gada skices, vai modelis, kas tapis, iedvesmojoties no kādas vēsturiskas personības. Samta apdares elementi, “Swarowski” kristāli, pērles, āda vai strausa spalvas – visas šīs detaļas arī rada sievišķīgi eleganto koptēlu. Tai pat laikā, nedrīkst aizmirst par praktiskumu un siltumu, pēc kura mēs ilgojamies ziemas sezonā. Modeļus es cenšos izstrādāt tā, lai tie būtu universāli, pa dienu var vilkt ar džinsām, bet vakarā uzvilkt svārkus un doties uz teātri.”

Attēls: Publicitātes

Kas ir sarežģītākais tavā darbā?

“Atrast piemērotus materiālus un saskaņot krāsas starp adījumu un rotājuma detaļām (mežģīnēm, samta lentēm, pērlēm). Kā arī tehniski pareizi izdomāt, kā savienot elastīgo adījumu ar neelastīgajām detaļām, lai valkājot tas izskatītos labi un būtu komfortabli. Parasti viena modeļa izstrāde aizņem divas trīs dienas. Rīgā ir tikai daži piegādātāji, kas pārdod patiešām augstvērtīgus materiālus. Krāsu, faktūru un stilu it kā ir daudz, bet, kad sāc kombinēt, bieži vien tie nesader. Tādēļ darbnīcā man ir plaukts ar džemperiem, kuri gaida savu uznācienu līdz brīdim, kad veikalos ienāk jauns sortiments vai pēkšņi, hops, mūza uzlec uz pleca un saka: “Hei, bet tu taču vari izdarīt arī tā!” Un tad rodas jauns modelis.

Šādos brīžos domāju par modes pasaules ģēnijiem. Piemēram, “Chanel” galvenais dizaineris Karls Lāgerfelds uzskicē skici, un viņam nepieciešamie materiāli tiek radīti no nulles, viņam nav jāskrien apkārt pa septiņiem veikaliem, lai atrastu 45cm garu atbilstošas krāsas lentes. Tu vari fantazēt un radīt bez robežām!”

Interesanti, ka tikai salīdzinoši nesen sāki attīstīt savu adīšanas biznesu

“Jā, pirms tam esmu strādājusi par vizuālās mākslas un mājturības skolotāju. Šo divu priekšmetu teorētiskās un praktiskās zināšanas lieliski varēju iedzīvināt radošajā darbībā. Var teikt, ka skola mani izaudzināja par to, kas esmu tagad. Līdzekļi un materiāli bija ierobežotā daudzumā, un gandrīz no nekā bija jārada Māksla (ar lielo burtu). Līdz ar to gadu garumā bija jādomā “ārpus rāmjiem”, lai panāktu to, ko biju iecerējusi, un lai tas vienlaikus būtu kaut kas bērniem jauns, interesants, radošs un attīstošs.”

Attēls: Publicitātes

Kur smelies savu iedvesmu?

“Dzīvē, emocijās, mirkļos… lielisks iedvesmas avots ir vēsture. Pašreiz pētu angļu renesanses periodu, Tjūdoru stilu. Noteikti kādreiz iziešu cauri visiem vēstures periodiem, jo tā ir teju neizsmeļama tēma. Ne velti saka – viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Kā jūs domājat, no kurienes šogad modē ir atkailināti pleci un paplatināta plecu līnija ar “taureņu spārniem”? Papētiet vēsturi un jūs ieraudzīsiet, kā tā pārdzimst dažādos gadsimtos, dažādās variācijās. Mirklī, kad tu saproti šīs likumsakarības, mūza plosās un tiek skicēti n-tie modeļi.”

Kāds ir Tavs dzīves moto?

“Ieraudzīt skaisto. It īpaši brīžos, kad ir grūti un gribas dusmoties, tad apstājos un pajautāju sev: “Kas tieši TAGAD ir skaists?” Pamēģiniet, tas nostrādā!”

 

Plašāku informāciju par “More Than Knitwear” produktiem un jaunumus var atrast: https://www.facebook.com/More-Than-Knitwear-180232025928369/?ref=settings

Darbnīca atrodas Rīgā, Bruņinieku ielā. Apmeklējumu var pieteikt pa telefonu 29737111.

 

Autors: More Than Knitwear/ Dieviete.lv 29.03.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.