8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kāpēc sevis salīdzināšana ar citiem nemotivē, bet pazemina pašvērtējumu?

 

Viena no daudzu cilvēku mīļākajām nodarbēm ir skatīšanās uz citu cilvēku dzīvēm un tās salīdzināšana ar savējo. Protams, biežāk lielāka patika ir pret svešo dzīvi un „laimi”. Kā zināms, kaimiņam zāle aug zaļāka, mašīna ir dārgāka, darbs ienesīgāks… Un pat nav svarīgi, ka, iespējams, tam pašam kaimiņam ir nopietnas veselības vai ģimenes problēmas. Salīdzinot, mēs redzam tikai apkārtējo cilvēku pozitīvās puses. Sevī gan mēs akcentējam negatīvo un izceļam to, kas kaimiņam ir, bet mums nav.

Vai tad sevis salīdzināšana ar citiem nemotivē?

Ar to nereti grēko vecāki: „Paskaties, tavam klasesbiedram ir labākas atzīmes, nekā tev…” Tālu no tā nav arī sievas: „Manai draudzenei vīrs nopirka jaunu somiņu, bet, ko tu man esi nopircis?”. Cilvēki apkārt arī neredz neko sliktu salīdzināšanā, vairāk pat uzskata to par dabisku sarunas sastāvdaļu.

Atbildi godīgi: vismaz reizi dzīvē sevis salīdzināšana ar citiem tevi ir motivējusi? Raisījusi vēlmi darīt labāk un vairāk? Vai esi iedegusies entuziasmā ar domu „viņš ir labāks, nekā es”? Vai tas, ka tu domā, ka otrs cilvēks ir labāks par tevi, liek tev justies labāk? Vai tieši otrādi – sliktāk?

Kāpēc salīdzināšana ar citiem „nestrādā”?

Mēs skatāmies uz citu cilvēku dzīvēm un neviļus atzīmējām, kas viņiem ir tāds, kas nav mums: labas algas, skaistas figūras, labu attiecību ar bērniem, lielas mājas utt. Tas pats notiek, kad mēs sākam darīt kaut ko jaunu (uzsākam savu biznesu, aizraujamies ar jaunu hobiju). Kas mūs pavada sākumā? Protams, sevis salīdzināšana ar tiem cilvēkiem, kas šajā jomā kaut ko jau ir sasnieguši.

Mēs redzam tikai vienu medaļas pusi – to, kurā cilvēks ir labi dzīvē iekārtojies. Mēs pat neļaujam sev domāt par to, cik daudz šis cilvēks, iespējams, ir zaudējis, cik daudz stundu pavadījis darbā, cik daudz ieguldījis, cik daudz reižu saskāries ar problēmām un atteikumiem. Un tas attiecas uz jebkuru cilvēku. Pat to, kuram, šķiet, „viss tika pasniegts uz zelta šķīvja”.

Salīdzināšanas cena ir viena – neizbēgams pašvērtējuma pazeminājums. Vai tas ir tas, ko tu vēlies?

Apturēt salīdzināšanas plūsmu

Ir ļoti svarīgi iemācīties nesalīdzināt sevi ar citiem. To izdarīt nav viegli. Ar ko sākt? Pirmkārt, esi pateicīga par to, kas tev ir tagad. Iespējams, tu vēlētos sev labāku dzīvi, taču, tici, pasaulē ir miljoniem cilvēku, kuri atdotu visu, lai varētu dzīvot tā, kā dzīvo tagad tu.

Atceries arī to, ka dzīve nepiedod nevīžīgu attieksmi pret sevi. Nereti negatīvas situācijas (darba zaudēšana, šķiršanās ar tuviniekiem, problēmas ar veselību) palīdz atcerēties par to, ka tu esi samērā bagāts un laimīgs cilvēks.

Mazāk skaties apkārt un vairāk koncentrējies uz sevi un savām darbībām. Kas sasniedz mērķi? Tas, kurš uz to skatās, nevis tas, kurš skatās uz to, kā „konkurents” skatās uz savu mērķi. Atceries to.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.