-0.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Kā iemācīt bērnam pašdisciplīnu – 5 vienkārši padomi

 

Disciplinēts un paklausīgs bērns ir katra vecāka sapnis. Viņš palīdz mājas darbos, nekavē skolu, laikus iet gulēt un spēj aprobežoties ar vienu multfilmu sēriju. Tāds bērns ir organizēts, centīgs, uzmanīgs un uz mērķu sasniegšanu tendēts. Ko ir nepieciešams darīt, lai tādu bērnu izaudzinātu?

Pašdisciplīnu ir jāmāca jau kopš bērnības. Process ir pakāpenisks: bērns piedzimst bez gataviem uzvedības modeļiem. Tie veidojas apkārtējās vides ietekmē. Lai bērnam iemācītu pašdisciplīnu, vecākiem pašiem ir tādiem jābūt. Kas vecākiem būtu jādara?

Turi solījumus

Teici, ka bērnam kaut ko nopirksi? Tad tas ir jāpērk. Nolēmi sodīt? Turi savu vārdu un sodi bērnu, neraugoties uz jūtām (kļuva žēl, pirmā brīža emocijas jau pārgāja). Ja tu negrasies kaut ko darīt, nevajag par to runāt un izteikt tukšus solījumus.

Ievēro laika robežas

Piemēram, ja tu dod bērnam piecas minūtes, lai savāktu visas mantas, tad tieši pēc piecām minūtēm ej un pārbaudi, vai uzdevums ir izpildīts. Vai arī, ja atļāvi bērna 30 minūtes paskatīties televizoru, tad tieši pēc 30 minūtēm slēdz to ārā.

Pieturies pie dienas plāna

Ir ļoti svarīgi likt bērnu gulēt nevis tad, kad viņš pats to sagrib vai kad vecākiem ir ērti, bet katru dienu līdzīgā laikā. Tas attiecas arī uz celšanos no rīta.

Uzvedies konstruktīvi dažādās situācijās

Ja tev izkrita no rokas krūze un tu to sasiti, saki: „Ak, vai. Vajadzēja būt uzmanīgākai. Turpmāk tāda arī būšu,” un ej pakaļ slotai. Vai arī ej ar bērnu uz veikalu pēc kādas konkrētas lietas, bet tur tās vairs nav. Paskaidro bērnam, ka šādā gadījumā ir jāiet uz citu veikalu vai jāatnāk uz šo pašu citā dienā, kad preci atvedīs. Nekādas dramatizēšanas un kliegšanas!

Uztici atbildību

Var bērnam uzticēt nelielus uzdevumus un darbiņus, par kuriem atbildību uzņemsies tikai viņš. Piemēram, rūpēties par telpaugu savā istabā, ieliet kaķim vai sunim ūdeni traukā, noslaucīt putekļus u.c.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.