2.2 C
Rīga
otrdien, 23 aprīlis, 2024

Ēdiena gatavošanas paradumi virtuvē, kuri var kaitēt tavai veselībai

 

Pārbaudi, vai tu zemāk minētās kļūdas pieļauj savā virtuvē. Ja, jā, pacenties tās labot.

Pagaršot ēdienu, lai pārbaudītu, vai tas nav sabojājies – Ne pēc garšas, ne pēc izskata, ne pēc smaržas tu nespēsi noteikt, cik un kādas baktērijas ir ēdienā. Pat neliels bojāta ēdiena daudzums var izraisīt saindēšanos. Ja tevi māc kaut mazākās šaubas par ēdienu, izmet to.

Likt gatavu ēdienu uz šķīvja, kur pirms tam bija jēla gaļa – Nepieļauj to, ka jēla gaļa vai zivs saskaras ar citiem produktiem (it īpaši gataviem). Vienmēr termiski neapstrādātiem produktiem izmanto atsevišķus šķīvjus, dēlīšus un nažus.

Produktu atsaldēšana istabas temperatūrā – Kaitīgās pārtikas baktērijas ļoti ātri savairojas temperatūrā no +4 līdz +60 grādiem. Tā ir bīstamā zona. Tāpēc vienmēr atsaldē produktus vai nu ledusskapī, vai nu mikroviļņu krāsnī.

Jēlas gaļas mazgāšana – Labāk nemazgā jēlu gaļu. Mazgāšanas procesā baktērijas kopā ar ūdeni tiek pārnestas uz izlietni, galdu un citām virsmām. Ja uz gaļas nav acīmredzamu netīrības pazīmju, nemazgā to. Pirms gatavošanas var noslaucīt to ar papīra dvieli, lai noņemtu no gaļas virsmas lieko mitrumu. Slapja gaļa konfliktē ar karstu eļļu uz pannas.

Negatavas mīklas garšošana – Neēd jēlas olas, jo tajās var būt kaitīgi mikroorganismi (arī salmonella). Miltos, savukārt, var būt zarnu nūjiņas, kas var provocēt saindēšanos ar ēdienu.

Gaļas marinēšana – Neatstāj jēlu gaļu un zivis marināties istabas temperatūrā. Kaitīgās pārtikas baktērijas ļoti ātri savairojas temperatūrā no +4 līdz +60 grādiem.

Kārtīgi neizvāra gaļu, zivis un olas – Šie produkti ir ēdami tad, kad ir uzsildīti pietiekami augstā temperatūrā. Tad kaitīgās baktērijas tiek iznīcinātas. Nepaļaujies tikai uz ēdiena izskatu, smaržu vai garšu, lai saprastu, ka ēdiens ir gatavs. Izmanto virtuves termometru.

Roku nemazgāšana – Baktērijas dzīvo uz visām virsmām, tai skaitā arī uz rokām. Vienmēr pirms ēdiena gatavošanas mazgā rokas siltā ūdenī un ar ziepēm. Mazgā rokas pēc iespējas biežāk.

Vecas trauku švammes – Švammes un lupatiņas trauku mazgāšanai ir netīrākie priekšmeti virtuvē. Nelieto tās ilgāk kā nedēļu vai divas (atkarībā no tā, cik bieži izmanto). Pat, ja tā izskatās tīra, tas nenozīmē, ka tā patiesi tāda arī ir.

 

Materiāli rakstam no portāla „Homelife”.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.