5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Burkānu sula – kāpēc to vajadzētu dzert katru dienu

 

Burkāns ir ļoti populārs dārzenis. Taču ir atšķirība starp vienkāršu burkānu ēšanu un burkānu sulas dzeršanu. Lai arī cik veselīgs būtu pats burkāns, burkānu sula ir vēl veselīgāka. Portāls “Beauty and Tips” ir apkopojis veselu sarakstu ar iemesliem, kādēļ ikdienā šī sula būtu jādzer.

-Šis dārzenis satur organismam un veselībai nepieciešamas vielas, tajā skaitā: B1, B2, K, PP un E vitamīnus, kāliju, dzelzi, cinku, jodu, fosforu un citas minerālvielas.

-Dienā vajadzētu izdzert 200 gramu sulas, bet ārstnieciskā nolūkā – trīs glāzes.

-Tādēļ, ka burkāni satur kāliju, to sula var palīdzēt cīnīties ar stresu un trauksmi.

-Burkānu krāsviela karotīns organismā pārvēršas par A vitamīnu. Karotīns visvairāk ir burkānu ārējā kārtā, tāpēc serde ir gaišāka. Burkānos ir īpaši daudz ēterisko vielu.

-Jau senatnē ar burkāniem ārstēja tuberkulozi, urīnceļu slimības, klepu, aizsmakumu un citas slimības.

-Burkāni palīdz asinsritei, paaugstinot hemoglobīna līmeni. Savukārt pateicoties varam, dzelzim, mangānam un citām vielām, burkāni uzturā jālieto tiem, kuri cieš no mazasinības.

-Burkānu sula vairo enerģiju. Sāc dienu ar vienu glāzi! Ja vēlies interesantāku garšu, pievieno pāris ābola šķēles!

-Burkānu sula lieliski rūpējas par zobu un smaganu veselību.

-Ja ir saaukstēšanās slimības (bronhīts, laringīts, traheīts u.c.), pusglāzei sulas pievienojot augu eļļu un medu (no katra pa tējkarotei), maisījumu uzsilda un lieto pa pusglāzei trīs reizes dienā.

-Regulāra burkānu sulas deva uzturā samazina infarkta risku.

-Tā kā burkānu sulā ir daudz K vitamīna, tā uzlabo mūsu kaulu veselību.

-Ja ir iesnas, burkānu sulu var pilināt degunā 3 – 4 reizes dienā.

-Šī sula palīdz atbrīvoties arī no dažādām ādas slimībām. Ne velti burkānus ieteicams lietot uzturā, ja vēlaties iegūt dabisku un vienmērīgu iedegumu sauļošanās laikā.

-Burkānu sulā ir daudz retinola ( A vitamīns). Tas stimulē olbaltumvielu sintēzi un veicina organisma augšanu, tāpēc to iesaka lietot fiziskā un garīgā attīstībā atpalikušajiem bērniem.

-Burkānu sula ir arī lielisks selēna avots. Selēns ir nozīmīgākais mikroelements, kas nepieciešams pilnvērtīgai imūnsistēmas darbībai. Tas aizsargā šūnas no dažādiem ļaundabīgiem procesiem. Šo sulu iespējams jaukt ar citām sulām, piemēram, ābolu, kas sniegs pavisam citu garšu.

-Burkānu sula viena no nedaudzajām attīra organismu, uzlabo skābekļa piegādi šūnu līmenī un aktivizē asins mikrocirkulāciju sīkajos asinsvados.

-Bērniem profilakses nolūkā sulu var sākt lietot no četru nedēļu vecuma pa 1 – 2 pilieniem reizi dienā 15 minūtes pirms barošanas, pakāpeniski palielinot devu. Četru mēnešu vecumā – divas tējkarotes, gada vecumā – līdz piecām tējkarotēm. 

-Burkāni veicina kuņģa un aknu darbību, aizkuņģa un siekalu dziedzeru sekrēciju, atveseļo zarnu mikrofloru, uzlabo ēstgribu, kā arī gremošanu. Zarnu trakta darbības traucējumu (aizcietējumu) un disbakteriozes gadījumā iesaka lietot pa glāzei sulas rītos pusstundu pirms ēšanas. 

-Sula ir īpaši veselīga acu slimību gadījumā. Burkānos esošais karotīns nepieciešams normālas redzes saglabāšanai bērniem un pieaugušajiem, kuru darbs saistīts ar lielu redzes piepūli. 

Uzmanību!

Burkānu sulu nav ieteicams lietot, ja ir gastrīts ar paaugstinātu skābes daudzumu kuņģa sulā, ja ir tievās vai resnās zarnas iekaisums ar caureju, nieru fosfātu akmeņi, kuņģa, divpadsmitpirkstu zarnas čūlas paasinājuma periodā, kā arī lietot ilgstoši un lielās devās.

Ārstējoties ar burkānu sulu, no uztura pilnīgi jāizslēdz jebkuri produkti, kas satur cukuru, cieti un jebkāda veida miltus.

 

Atceries! Burkānu sulas satriecošais efekts ir jūtams vien tad, ja to lieto ikdienā!

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.