2.5 C
Rīga
trešdien, 17 aprīlis, 2024

Hronisks nogurums – kā ar to sadzīvot un uzlabot situāciju?

 

Hronisks nogurums nereti līdzinās gripai: muskuļi ir vāji, prātā migla, gribas gulēt un gulēt. Dažkārt tas līdzinās atveseļošanās procesam: tu jau interesējies par apkātējo pasauli, bet ne ar pilnu krūti. Labākā brīdī tu priecājies par dzīvi, bet atceries, ka tas drīz beigsies. Kā ar to cīnīties?

Hroniskā noguruma sindroms maina cilvēka attieksmi pret sevi. Normāls cilvēks var strādāt pa dienu, izklaidēties vakarā, uzturēt attiecības ar apkārtējiem, uzkopt māju, nodarboties ar sportu un dažādiem hobijiem… Un nākamajā dienā piecelties un turpināt. Cilvēks tavā „apvalciņā” velk sevi līdz darba dienas beigām, vakarā ēd visparastākos ēdienus, ieliek šķīvi izlietnē un iekrīt gultā. Mainās attieksme pret apkārtējiem, tu atcel plānus un ielūgumus un satraucies par to, ka tā ir jādara. Saprotams, tas viss satrauc un pat kaitina, tas ir normāli.

Daudzi nepievērš uzmanību pirmajiem hroniska noguruma signāliem – vājumam, gurdenumam, enerģijas izsīkumam, hipohondrijai. Vēlāk vājinās uzmanība un atmiņa, rodas bezmiegs, nemiers un nepamatots uztraukums.

Ieklausies savā ķermenī. Pamēģini neapslāpēt organisma saucienus un lūgumus. Ieklausies tajos. Desmit stundas miega? Labi. Grāmatas lasīšana mājokļa uzkopšanas vietā? Labi. Gulšņāšana skrējiena vietā? Labi. Ja tu strādāsi ar savu organismu komandā, būs vieglāk.

Iemācies priecāties par laiku vienatnē. Tā kā tev nav spēka staigāt apkārt un tikties ar draugiem, tev daudz laika būs jāpavada vienatnē. Uztver to kā kaut ko labu, nevis sodu. Lasi interesantas grāmatas, nodarbojies ar rokdarbiem vai vienkārši skaties ārā pa logu.

Ir jāpārskata ikdienas aktivitātes un ieradumi, jāmaina darba un atpūtas režīms, gādājot par miega kvalitāti, izvairoties no stresa, pievēršoties sportiskām aktivitātēm vai vismaz pastaigām svaigā gaisā.

Lai atjaunotu enerģiju, seko līdzi uzturam. Nogurušajiem vērtīga ir vārīta gaļa, vista, zivs, biezpiens, siers, olas, biezputra, olīveļļa, augļi, dārzeņi, rieksti un sēkliņas. Saldumiem gan šajā diētā vietas nav! Izņēmums var būt tikai melnā šokolāde.

Ja pret nogurumu nelīdz ne izgulēšanās, ne ceļojums vai cits iepriecinājums, nepieciešams doties pie ārsta un veikt izmeklējumus. Iespējams, problēma būs jārisina ar medikamentu palīdzību.

 

Materiāli rakstam no portāla „Health”.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.