-0.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Piecas frāzes, kuras var apturēt strīdu – vairs nekādu satraukumu

 

Visiem ir skaidrs, ka no domstarpībām, konfliktiem un strīdiem dzīvē izvairīties ir ļoti grūti. Tomēr kopumā cilvēki līdzīgi reaģē uz atsevišķām frāzēm un vārdiem, ar kuru palīdzību var apslāpēt gandrīz jebkuru strīdu. Pamēģini, varbūt izdosies!

„Kā es sapratu, tu teici, ka…”

Atkārto otra cilvēka skatpunktu tā, kā tu to saproti. Ieguldi visas pūles, lai saprastu viņa domu un izklāsti to. Izmantojot šo frāzi, tu demonstrē cilvēkam to, ka mēģini viņu saprast. Tā vietā, lai vienkārši atspēkotu viņa skatu uz situāciju, parādi savu gatavību klausīties. Pēc tādas frāzes daudzi strīdi pārvēršas par mierīgu diskusiju.

„Man ir sajūta, ka…”

Frāzes, kas sākas ar „man ir sajūta, ka…” ir svarīgas jebkurā situācijā. Tu vari izrādīt savas jūtas un viedokli, nepasniedzot to tiešā un agresīvā manierē. Otrs cilvēks arī nejutīs vēlmi aizsargāties no tavas agresijas. Tā vietā, lai teiktu: „Tā ir slikta ideja”, tu vari teikt: „Man šķiet, ka tā varētu nebūt labākā ideja, jo…”, un pēc tam izklāsti savus argumentus. Jebkuras diskusijas pamatā ir jābūt domu, viedokļu un ideju apmaiņai. Strīdi, kā likums, rodas tad, kad viens no iesaistītajiem jūtas apdraudēts.

„Iespējams, tev ir taisnība”

Diskusijas pārvēršas par strīdiem, kad viens no iesaistītajiem iespītējas un nemaz neapdomā otra cilvēka viedokli. Tas liek vilties un nenostrādā pozitīvi nevienai no iesaistītajām pusēm. Lai to labotu, pamēģini izmantot frāzi „Iespējams, tev ir taisnība”. Šī frāze parāda, ka tu esi gatava uzklausīt to, kas ir sakāms sarunu biedram. Pat, ja tu domā, ka tieši tev ir taisnība, piekāpies un uzklausi cilvēku – tev vēlāk būs vieglāk likt viņam uzklausīt tevi.

„Kā es varu atrisināt šo problēmu?”

Ja kāds, it īpaši tavs partneris, nāk pie tevis ar problēmu, viņš, visticamāk, vēlas tikt saklausīts. Pat, ja problēmu nevar atrisināt uzreiz, parunāt par to ir nepieciešams. Viens no labākajiem veidiem, kā pārliecināties par to, ka problēma nepārvēršas par strīdu, ir, pasakot partnerim, ka tu viņu dzirdi un vēlies palīdzēt labot notiekošo. Liec akcentu uz to, ko vari darīt, un tad arī nebūs strīdu par to, ka neviens neko nevēlas darīt.

„Paņemsim pauzi”

Pārtraukums var novērst strīdu. Ir svarīgi laicīgi sajust, kad atmosfēra kļūst saspringta un kad domstarpības draud pārvērsties par lielu strīdu. Pauze dos iespēju abām iesaistītajām pusēm norimt un sakopot domas. Pēc tam gan pie problēmjautājuma ir jāatgriežas, jāuzklausa vienam otrs un jārod loģisks risinājums.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.