14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Bīstamais ēdiens: Pārtikas produkti, no kuriem būtu jāizvairās grūtniecības laikā

 

Grūtniecības laikā būtu vērtīgi aktīvāk sekot līdzi tam, ko ēd, jo gandrīz visas ēdienā esošās vielas nokļūst arī pie bērna. Ja vēlies pasargāt no lieka riska gan sevi, gan mazuli, izvairies no vairākiem pārtikas produktiem:

Jēla gaļa

Šāda gaļa var saturēt listērijas – baktērijas, kuru dēļ rodas listerioze. Tās simptomi: paaugstināta ķermeņa temperatūra, galvasāpes, caureja. Listerioze grūtniecēm ir īpaši bīstama, jo var provocēt priekšlaicīgas dzemdības vai inficēt bērnu. Ja tu esi iecienījusi steiku, grūtniecības laikā ēd to tikai kārtīgi pagatavotu.

Nepasterizēti produkti

Siers ar balto pelējumu (Brie, Camamber), zilais siers (Door Blue, Stilton) un nepasterizēti piena produkti var izraisīt inficēšanos ar listērijām, salmonellām un citām infekcijām.

Jēlas vai neapstrādātas zivis un jūras veltes

Bērniem un grūtniecēm reakcija uz salmonellām var būt ļoti spēcīga, izraisot spēcīgu caureju un atūdeņošanos. Atceries! Arī suši sastāvā ir jēla zivs!

Jēlas olas

Populārākais salmonellas avots. Ja ēd olas, tad pagatavo kārtīgi, pat, ja tev ļoti garšo vidēji vārītas vai vidēji apceptas.

Dzērieni

Kafija, melnā tēja un kola ir tie dzērieni, kuri var kavēt augļa augšanu un samazināt jaundzimušā bērna masu. Grūtniecības laikā nav ieteicams dzert vairāk par vienu kafijas tasi dienā (labāk ar pienu), bet labāk to nedzert vispār.

Ja tev tomēr ir gadījies apēst kaut ko no šī saraksta, necel paniku – visticamāk viss būs labi. Ja tomēr jūti nepatīkamus simptomus, dodies pie ārsta. Lielu daļu infekciju sākuma stadijā var pavisam viegli izārstēt.

 

Materiāli rakstam no portāla „Health”.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.