15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Ko iesākt, ja piesūkusies ērce?

 

Lai arī lapas vēl tikko sākušas plaukt un zaļot, ērces jau ir modušās. Tādēļ pēc ziemas sezonas der atcerēties, ka jāuzmana gan sevi, gan sava ģimene un mājdzīvnieki. Tomēr, ko darīt, ja reiz ērce tomēr piesūkusies? Zināms – pastāv liels risks inficēties ar ērču encefalītu un Laima slimību. Tāpēc svarīgi kukaini izvilkt laukā pareizi, turklāt – uzreiz, tiklīdz atklāj, ka tas piesūcies. Par to, kā to darīt pareizi, stāsta BENU Aptiekas farmaceita asistente Zanda Ozoliņa.

Rīkojies ātri, gudri, prasmīgi!

Ja ērci izvilksiet laukā nepareizi, palielināsies risks inficēties ar Laima slimību. Tās ierosinātāji – boreliozes baktērijas – mitinās ērces gremošanas sistēmā. Tāpēc nekādā ziņā vietu, kur kukainis piesūcies, nedrīkst ziest ar sviestu vai eļļu, jo tad ērce, lai spētu ievilkt gaisu, ir spiesta vemt. Šādā veidā cilvēka asinsritē var nonākt boreliozes baktērijas.

Ērces noņemšanas secība:

  1. Uzvelc gumijas cimdus!Ja to nav, ērcei neskarieties klāt ar plikām rokām, izmantojiet šim nolūkam maisiņu vai salveti. Caur mikrotraumām encefalīta izraisītājs, kas mitinās ērces siekalu dziedzeros, var iekļūt Jūsu organismā. Tas pats var notikt, ja bez cimdiem cenšaties izņemt ērces suņiem vai kaķiem.
  2. Piedzirdi ērci!Uz vates tampona vai salvetes uzlejiet krietnu daudzumu spirtu saturoša šķidruma – degvīnu vai citu stipro alkoholu, var izmantot arī speciālās spirtotās salvetītes injekcijām (derēs arī smaržas) – un pielieciet pie ērces. Spirtotais šķidrums kukaini iemidzinās, un taustekļi, ar kuriem tā pieķērusies, atslābs. Vates tamponu turiet vismaz septiņas minūtes. Atcerieties: jo ērce vairāk piesūkusies ar asinīm, jo ilgāk jātur vates tampons.
  3. Saķer pareizi!Mediķi apgalvo, ka labāk aizmigušo ērci vilkt laukā ar pinceti (piemēram, ar tādu, ko izmanto uzacu korekcijai). Kukainis jāsaķer maksimāli tuvu snuķītim (tātad Jūsu ādai, kur snuķītis iesūcies), lai netiktu saspiests tā vēders un neizraisītu jau pieminēto vemšanu. Aptiekā nopērkamas arī speciālas ērču izvilkšanas pincetes vai citas ierīces ar lupu. Vēl viens variants – ērces izņemšana ar diegu. Apmetiet cilpu ap kukaiņa kaklu, taču nesavelciet to par stipru, jo tad var notrūkt ērces rumpis. Labāk izvēlieties smalkāko, bet arī izturīgāko diegu.
  4. Velciet – lēni un prātīgi!Kad ērce satverta, tā jāizvelk vieglām un svārstīgām kustībām virzienā uz augšu – pavelciet un nedaudz atlaidiet, pavelciet un atlaidiet –, līdz kukainis ir ārā. Kāpēc šāda auklēšanās? Jo ērces mutes daļa, kas ieurbusies ādā, ir klāta ar daudziem maziem dzelonīšiem, kas atgādina zāģa zobus. Tie kukainim palīdz labāk ieurbties un noturēties. Ja rausiet strauji, kukaiņa ķermenis var notrūkt, bet ērces galva palikt ādā.
  5. Nomazgājiet rokas!Tiklīdz ērce ir izvilkta, ar ziepēm nomazgājiet rokas pat tad, ja rokās bijuši gumijas cimdi.
  6. Dezinficējiet koduma vietu!Šim nolūkam derēs dažādi dezinfekcijas līdzekļi, arī tas pats spirts, stiprs alkohols vai smaržas. Vienlaikus apskatiet, vai ādā nav palikusi daļa ērces, kas noteikti jāizņem laukā, lai nesāktos iekaisums.

Ja snuķītis palicis ādā

Ja tomēr ērces snuķītis ir palicis ādā, varat mēģināt to izņemt pašu spēkiem vai arī dodieties pie mediķa. Vakcinēts cilvēks teorētiski par ādā palikušo ērces daļu var daudz neuztraukties un nelikties ne zinis. Tāpat kā ar skabargu – jau pēc pāris dienām organisms pats šo svešķermeni izstums laukā: iekaisuma vietā rodas strutas, kas kukaiņa daļu izgrūž ārā. Ja negribat gaidīt vairākas dienas, ņemiet rokās adatu (neaizmirstiet to sterilizēt ar spirtu) un ērces galvu un snuķīti izķeksējiet. Tiesa, koduma vietā tad paliks brūce.

Ja cilvēks nav vakcinēts pret ērču encefalītu, labāk meklēt mediķu palīdzību, jo parasti, ja ērcei dibens notrūkst, ādā paliek arī ērces galva ar visiem siekalu dziedzeriem, kuros var atrasties encefalīta izraisītāji.

Atpazīsti Laima slimību laikus!

Pēc ērces noņemšanas, vērojiet, vai tuvāko 3–14 dienu laikā ap koduma vietu neparādās sarkans riņķis vismaz piecu centimetru diametrā. Tas var liecināt par Laima slimības sākumu! Visbiežāk šī plankuma centrs ir nedaudz pacelts, kas liecina – ir sācies audu iekaisums. Ja šajā stadijā vērsīsieties pie ārsta, viņš izrakstīs antibiotikas, un prognozes izveseļoties ir daudzsološas.

Pēc divām nedēļām drošības nolūkā tomēr ir jāapmeklē ģimenes ārsts, lai varētu veikt nepieciešamās analīzes un pārliecinātos par to, ka tiešām esat veseli, arī tad, ja nav nekādu simptomu. Īpaši bērniem, jo viņiem plankuma centra var nebūt vai arī parādīties atopiskam dermatītam līdzīgi izsitumi uz citām ķermeņa daļām.

Sargā sevi un savus tuvākos!

Z.Ozoliņa uzsver – vislabākā aizsardzība no ērču encefalīta un Laima slimības tomēr ir laicīga un pārdomāta rīcība, lai ērce nepiesūktos. Lai pasargātu sevi un savu ģimeni no ērcēm, var izmantot ķīmiskos ērču un odu atbaidīšanas līdzekļus. Drošāki būs tie, kas ilgstošāk atbaida nelūgtos viesus. Ir vērts padomāt par pareizu apģērbu – gaišu, bez liekām ielocēm un faltēm. Ja dodaties atpūsties pie dabas, ieteicams bikšu galus salikt zeķēs, un ik pa laikam tomēr palūgt savam kaimiņam apskatīties, vai nekur nerāpo ērce.

Svarīgi padomāt arī par mājdzīvniekiem, iegādājoties kakla siksniņas, kas nodrošina aizsardzību gan pret ērcēm, gan pret odiem, dunduriem un mušām, kas arī ir nopietnu slimību pārnēsātāji.

 

Autors: BENU Aptieka 27.04.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.