15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Matu griešana un krāsošana grūtniecības laikā – drīkst vai nedrīkst?

 

Mūsdienās grūtnieces iedalās divās kategorijās: tajā, kuras izvēlas negriezt un nekrāsot matus un visu grūtniecības laiku staigāt „astītē”, un tajā, kuras turpina apmeklēt frizieri tāpat kā pirms grūtniecības. Kāpēc tā? Tāpēc, ka nereti saskaramies ar māņticību, kas saistīta ar matu griešanu.

Kādi ir populārākie mīti?

-Ja grūtniecības laikā griež matus, sieviete nogriež spēku, kas nepieciešams normālām dzemdībām.

-Ja sieviete grūtniecības laikā griež matus, viņa saīsina bērna mūža garumu.

-Ja sieviete grūtniecības laikā griež matus, viņa nogriež bērnam prātu.

Protams, visi šie mīti ir nākuši līdz mūsdienām no senas pagātnes, un medicīniska, loģiska pamatojuma tam nav. Enerģētiķi gan saka – ja visu laiku ir bijusi gari mati, īsus matu griezumus pēkšņi izvēlēties nevajadzētu, bet aplīdzināt matu galus vajadzētu, jo tas palīdz stimulēt jaunas enerģijas plūsmu. Ja sieviete ir māņticīga, tad grūtniecības laikā pie friziera doties labāk nevajadzētu, jo, kā zināms, arī domām ir liels spēks.

Apmeklēt frizieri vai nē?

Ir topošās māmiņas, kas uzsver, ka nevēlas deviņus mēnešus staigāt nekoptas un nerūpēties par sevi. Pie tam, arī pēc dzemdībām ne vienmēr uzreiz ir iespēja tikt pie friziera. Fakts ir tāds, ka par sevi ir jārūpējas, un par saviem matiem arī. Ja sieviete grūtniecības laikā jutīsies labi un skaista, gaidīšanas laiks noteikti būs bērnam labvēlīgāks.

Jāņem vērā, ka grūtniecības laikā sievietes organismā notiek lielas hormonālās pārmaiņas, līdz ar to var mainīties arī mati un to struktūra. Var būt tā, ka pēkšņi tie kļūst skaistāki, bet var gadīties arī pretējais – tie kļūst plānāki un grūtāk ieveidojami.

Ja runājam par matu krāsošanu, tad arī to var ietekmēt hormoni. Piemēram, to ietekmē mati vienkārši nepieņem matu krāsu, līdz ar to pēc krāsošanas mati būs vai nu tādā pašā krāsā, vai arī citā, pavisam neparedzētā tonī. Tas attiecas arī uz balināšanas laikā iegūto rezultātu.

Ne tikai grūtniecības laikā, bet arī citās reizēs jārēķinās ar iespējamo alerģisko reakciju, kas var izraisīt nepatīkamu niezi vai sliktākā gadījumā – ādas apdegumu. Turklāt atrašanās frizētavā, kur visapkārt ir dažādi ķīmiskie izgarojumi, ilgāku laiku nav vēlama, jo grūtnieces ir īpaši jutīgas uz ķīmiskām vielām un grūtniecības laikā nav vēlams ieelpot tādus izgarojumus.

Lai gan pašu māmiņu un speciālistu viedokļi ir ļoti atšķirīgi, ir skaidrs, ka nav noteikuma, kas liegtu grūtniecības laikā krāsot un griezt matus. Izvēle jāizdara pašai māmiņai.

 

Materiāli rakstam no portāliem „Americanpregnancy.org”, „Babycenter.com”, „Whattoexpect.com”.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.