6.1 C
Rīga
piektdien, 26 aprīlis, 2024

Astoņas frāzes, kuras nevajadzētu teikt savam bērnam

 

Jebkurš vecāks vēlas, lai viņa bērns izaug vesels un laimīgs. Un tomēr, paši nemanot, mēs pieļaujam kļūdas un liekam laimei šķēršļus. Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar 8 vecāku frāzēm, kuras var izbojāt bērna dzīvi.

“Nerunā muļķības!”

Bērni, atšķirībā no pieaugušajiem, nekad nerunā “muļķības”. Viss, ko tev ir nolēmis pavēstīt mazais cilvēciņš, ir svarīgi viņam, lai arī cik smieklīgi vai neveikli tas izklausītos mums. Ar šādām frāzēm tu bērnam liec manīt, ka viņa vārdi tev nav svarīgi. Pēc tam nebrīnies, ka viņš tev stāsta arvien mazāk un sāk krāt noslēpumus. Labāk uzklausi bērna sakāmo.

“Še, ņem, tikai liec man mieru”

Tas ir sliktākais veids, kā apmierināt bērna vajadzības. Nepietiek ar to, ka tu viņam kaut ko iedod, viņam vēl ir jāpazūd no tavas dzīves. Bērni ātri vien sāk izmantot iespēju vēlamo iegūt tādā veidā, bet vecāki pēc tam brīnās.

“Tu nevarēsi. Dod, labāk es”

Neļaujot viņam pat pamēģināt, tu iesāsti bērnam, ka viņš ir bezpalīdzīgs un ka jebkurš viņa centiens beigsies ar izgāšanos. Pirms viņš vispār sāks kaut ko darīt, viņš būs pārliecināts, ka nekas neizdosies. Ja tu redzi, ka bērns dara kaut ko, kas viņam nav pa spēkam, labāk saki: “Ļauj, es tev palīdzēšu”.

“Citi bērni māk, bet tu, nē”

Liekot bērnam justies sliktāk par citiem, tu viņā attīstī nepilnvērtības kompleksu. Daži domā, ka tādi vārdi bērnu motivēs kļūt labākam, taču pat ar pieaugušajiem šāda taktika ne vienmēr strādā. Kas attiecas uz bērnu – tas ir ļoti slikts motivators.

“*Necenzēta valoda*”

Priekš kam to vispār iekļaut sarunā ar bērnu? 99% gadījumu necenzētus vārdus var aizvietot ar pieklājīgiem analogiem vai vienkārši izslēgt no runas.

“Ja nebūtu tevis, tad…”

Ar šādiem vārdiem formējas vainas kompless. Bērns iegaumē, ka pat ar savu eksistenci dara vecākiem sliktu un sāpina. Tas bērna psihei var būt traumējoši. Šādi vārdi ir pamats pašiem vecākiem paraudzīties uz sevi, savām neveiksmēm un kompleksiem. Nevajag vainot bērnu.

“Tu esi slikts!”

Bērni paļaujas un tic vecāku spriedumiem. Dzirdot, ka viņš ir slikts, bērns to arī iegaumē un ņem vērā. Tas viņā attīsta zemu pašvērtējumu un iespējamas problēmas nākotnē. Tā vietā, lai teiktu “tu esi slikts”, saki “tu slikti rīkojies”. Novērtē nevis bērnu, bet viņa rīcības.

“Es tevi nemīlu”

Bērnam vecāku mīlestība ir svarīga un nepieciešama. Bez tās viņš jūtas ievainojams. Pie tam, ja tu patiesībā mīli savu bērnu, kāpēc teikt, ka nemīli? Par saviem vārdiem ir jāatbild.

 

Materiāli rakstam no portāla “Lifehacker”

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.