3.8 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Kā atpazīt tirānu jau attiecību sākumā? Acīmredzamas pazīmes

 

Nereti, iepazīstoties ar jauniem cilvēkiem, mēs nepievēršam uzmanību acīmredzamiem „signāliem”, kuri varētu pasargāt mūs no sliktām attiecībām. Taču ir jāatceras, ka jebkuru tirānu var atpazīt jau pirmajos randiņos.

Iesākumā atzīmēsim, ka tirāns – tas nav obligāti cilvēks, kurš pielieto fizisku spēku pret tuviem cilvēkiem. Par tirānu droši var uzskatīt to, kurš izdara emocionālu spiedienu, kurš nepieņem citu viedokli, kurš provocē un manipulē, kā arī agresīvi reaģē uz visu, kas viņam tiek teikts. Īsāk sakot, dzīve ar tādu cilvēku kļūst neizturama un stresa pilna. Kādas pazīmes palīdzēs šādu cilvēku atpazīt?

Asa reakcija. Agresors, kā likums, neprot iziet uz kompromisiem. Viņš vienmēr uzskata, ka viņam ir taisnība, pat, ja tā nav. Šādi cilvēki var negaidīti strauji un asi atbildēt uz jebkuru apkārtējo izteicienu, viņi apvainojas bez jebkāda iemesla un ir rupji.

Nepamatota kritika. Tirāns un agresors bieži vien kritiski izturas pret apkārtējiem. Viņš ir neapmierināts ar tuvinieku uzvedību, bet viņa draugi, pēc viņa sacītā, ir viens par otru sliktāki. Apkārtējo panākumus viņi uztver negatīvi. Tā vietā, lai priecāties par citu panākumiem, viņi atklāti „apmētā viņus ar dubļiem”.

Sīkumainība. Šie cilvēki pēc dabas ir skopi un sīkumaini. Un tas neattiecas tikai uz materiālajām vērtībām. No viņiem vienmēr ir jūtams vēsums, viņi neprot atklāti uzslavēt, atzīties jūtās, priecāties par notiekošo.

Pastāvīga kontrole. Tirāns, kā rāda prakse, nekad un nevienam neuztcias. Tāds cilvēks jau pirmo tikšanās laikā var drosmīgi pārskatīt tavu telefonu un lasīt privātas ziņas. Viņi nezina, kas ir privātā telpa. Dažkārt viņi nonāk pat līdz izspiegošanai un pat paši var provocēt, lai „pieķertu” tevi darbībā.

Nekādas atbildības. Šis cilvēks neprot atzīt savas kļūdas. Viņam var desmitiem reižu nebūt taisnība, bet viņš tāpat izdarīs visu iespējamo, lai attaisnotu sevi un padarītu par vainīgu tevi vai trešo personu. Nekādi secinājumi, fakti un argumenti nepārliecinās šo cilvēku par pretējo.

Negatīvas atsauksmes par bijušajiem. Ja jūsu komunikācijas laikā tiek aizskarts jautājums par bijušajiem, vīrietis-tirāns visticamāk runās par viņām ne īpaši pozitīvi. Pēc viņa aprakstiem šķiet, ka viņš ir bijis kopā ar histērisku, par sevi nepārliecinātu un kopumā neadekvātu sievieti. Lai gan 99% gadījumu tā nav.

Pārlieku liels pozitīvisms. Jā, dažkāt notiek arī tā, ka vīrietis-tirāns, pretēji, uzvedas pārlieku pozitīvi, varētu pat teikt – ideāli. Viņš izrāda uzmanību, dāsnumu, sagaida un pavada izredzēto, regulāri zvana. Šķiet, ka viņš ir tas īstais un vienīgais. Taču neiedomājies zaudēt prātu un steigties ar notikumu attīstību. Aiz tādas ideālās ārienes var slēpties skarbs tirāns. Vienkārši ar savu labo uzmanību viņš mēģina sagūstīt kārtējo „medījumu”.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.