6.8 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Dārziņš mājās: Kā izaudzēt ananāsu mājas apstākļos?

 

Izveido tropisku „stūrīti” uz savas palodzes!

Lai izaudzētu ananāsu mājas apstākļos, būs nepieciešams: svaigs ananāss, puķu pods, kaktusu augsne un vēlme izmēģināt kaut ko jaunu. Ja viss ir sagatavots, var ķerties pie darba.

1.Nopērc svaigu ananāsu. Ņem vērā, ka piemērots ananāss būs tas, kuram ir stingras un zaļas lapas, bez dzelteniem vai brūniem plankumiem; zeltīti brūna un pēc taustes stingra miza; patīkama, saldena smarža.

2.Noņem ananāsa virsotni. Ar vienu roku turi augli, ar otru pie pamatnes paņem lapas un griez uz riņķi. Dari to uzmanīgi, lai netraumētu virsotni. Ja baidies, nogriez virsējo ananāsa daļu, atstājot nedaudz mīkstuma. Liekos mīkstumus ap lapām uzmanīgi noplēs ar rokām. No virsotnes augs jaunais ananāss, tāpēc pārliecinies, ka tā nav bojāta.

3.Ļauj lapām apžūt. Apgāz lapotni kājām gaisā un atstāj uz nedēļu. Visam ir jāapžūst.

4.Izaudzē saknītes. Ielej glāzē ūdeni. Tās kakliņam ir jābūt pietiekami platam, lai pamatne brīvi tajā ietilptu, bet negrimtu pilnībā.

Ja atbilstoša trauka nav, var izmantot kādu citu triku: iedur pamatnē (3-4 cm augstumā no apakšas) dažus zobu bakstāmos kociņus un izmanto tos kā balstus. Liekot pamatni glāzē, zobu bakstāmi neļaus tai pilnībā nogrimt.

Noliec glāzi labi apgaismotā un sausā vietā un gaidi. Saknes augs pāris nedēļas. Tikmēr ir svarīgi ik pa laikam nomainīt ūdeni un izvairīties no straujām temperatūras svāstībām.

Pamatne būs gatava stādīšanai, kad sakņu garums būs aptuveni 5-6 centimentri. Tas ir pietiekami, lai augs varētu nostiprināties augsnē.

5.Izvēlies atbilstošu podu. Poda augstumam ir jābūt aptuveni 15 centimetri. Piepildi to ar augsni (lieliski derēs kaktusu augsne).

6.Stādi augu. Pārliecinies, ka zemē atrodas tikai pamatne ar saknēm. Lapas apbērt ar zemi nevajag.

7.Aplaisti augu un atstāj siltā vietā. Pēc pirmās laistīšanas reizes seko līdzi augsnes stāvoklim – tai vienmēr ir jābūt mitrai. Lai tā būtu, laisti augu ne retāk kā reizi nedēļā. Gaisa temperatūrai telpā ir jābūt ne mazāk kā +18°C. Tāpat ir svarīgi, lai augs saņemtu daudz saules gaismas.

8.Gaidi, kad uzplauks zieds. Ananāsa augs pilnībā „iedzīvosies” sešu mēnešu laikā. No lapu centra augs zieds – sarkans konuss, no kura nākotnē veidosies zilganas lapas, bet pēc tam arī auglis.

 

Materiāli rakstam no ārzemju materiāliem.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.