15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Mūžīgi jauns: Ko darīt, lai pāragri nenovecotu?

 
Attēls: Publicitātes

Novecošana ir dabīgs process katra dzīvē, kas maina ne tikai cilvēka ārējo izskatu, bet arī ietekmē pašsajūtu. Lai arī ikviens no mums, iespējams, vēlas palikt mūžīgi jauns, jau savlaicīgi jāsāk domāt, kā paildzināt jaunību. Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane sniedz padomus, kā pēc iespējas ilgāk saglabāt tvirtu ādu, vairot enerģiju, spēku un dzīvesprieku ikdienā.

Baudi sauli ar mēru

Pārmērīgi ilga sauļošanās var radīt ne tikai nevienmērīgu iedegumu, tā veicina arī pāragru ādas novecošanos un palielina risku saslimt ar ādas vēzi.Vairāk nekā 90% no ādas bojājumiem izraisa saules ultravioletie stari, kas ievērojami ietekmēarī ādas elastību. Lai ādu pēc iespējas ilgāk pasargātu no grumbu veidošanās, uzturoties saulē, noteiktiir jālieto atbilstošs aizsargkrēms. Ultravioletais starojums izplatās neatkarīgi no tā, vai debesis ir apmākušās vai spīd spoža saule. Izvēloties sauļošanās krēmu,ir jāpievērš uzmanība tā aizsargfaktoram (SPF), lai pasargātu ādu no priekšlaicīgas novecošanās, SPF ir jābūt vismaz 30. Par piemērotāko ādas aizsargkrēmu vēlams konsultēties ar dermatologu vai farmaceitu. Speciālists noteikti ieteiks ne tikai individuāli piemēroto sauļošanās krēmu, bet arī sauļošanās ilgumu, ņemot vērā ādas īpatnības.

Saki tabakai un alkoholam – NĒ!

Smēķēšana veicina ādas dehidrēšanos, kā arī mazina ķermenī esošā C vitamīna un kolagēna daudzumu, kas ir “atbildīgs” par ādas elastību. Līdzīgi kā smēķēšana,arī alkohols dehidrē ķermeni – tas “izsmeļ” ķermenim nepieciešamās barības vielas, kā arī paplašina asinsvadus. Ja arī kādu reizi gadās padoties alkoholisko dzērienu kārdinājumam, pēc tam nepieciešamsizdzert pietiekamu ūdens daudzumu(vismaz 2 litrus), lai līdzsvarotu zaudēto ūdens apjomu. Nekad nedrīkst jaukt alkoholiskos dzērienus ar enerģijas dzērieniem, jo šī kombinācija var radīt fiziskus un psihiskus traucējumus, kā, piemēram, sirdsklauves, miega traucējumus un neizskaidrojamu satraukumu.

Pievērs uzmanību uzturam

Lai atjaunotu zaudētās kolagēna rezerves, ķermenim ir nepieciešamas olbaltumvielas. Piemēram, brokastīs izvēlies beztauku jogurtu ar svaigām ogām, savukārt pusdienās pagatavo liesu zivi. Trekns ēdiens veicina aptaukošanos, tādēļ ļoti ieteicams pievērst uzmanību ikdienā lietoto tauku veidiem. Jāatceras, ka aptaukošanās nav tikai pieņemšanās svarā, bet arī iespēja saskarties ar tādām slimībām kā insults, sirds slimībām, diabētu un citām.Jāatceras, ka ne visi tauki ir slikti, piemēram, omega-3 taukskābes, kas atrodamas lasī, valriekstos, kā arī dažādās sēklās, stabilizē nervu sistēmu. Tāpat arī omega-3 taukskābes spēcina kaulus, kas ir nozīmīgi, lai būtu spēks kustēties un uzturēt sevi labā fiziskajā formā. Kauliem palīdzēs arī kalcijs, D vitamīns un atbilstoša fiziskā slodze, piemēram, skriešana, dejošana vai kāpšana pa kāpnēm. Ja ikdienā olbaltumvielas un omega-3 taukskābes neizdodas uzņemt ar pārtiku pietiekamā daudzumā, ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu, lai noskaidrotu, kādi uztura bagātinātāji var palīdzēt. Tāpat arī organismu nepieciešams nodrošināt ar antioksidantiem.Antioksidanti cīnās pret brīvajiem radikāļiem jeb molekulām, kas sagrauj organisma šūnas un veicina novecošanos, kā arī ar vecuma saistīto slimību rašanos. Antioksidantus satur, piemēram, salāti, augļi, ogas.Pret novecošanās pārtikas produkti ādai, kurus iesaka lietot ikdienā, ir auzas, apelsīni, avokado, liesa liellopu gaļa, Briseles kāposti, lasis un vīnogas.

Rūpējies par savu asinsspiedienu

Līdz ar gadiem, asinsvadi kļūst mazāk elastīgi, un tas ietekmē asinsrites sistēmu. Aptuveni 2 no 3 cilvēkiem virs 60 gadu vecuma ir augsts asinsspiediens. Lai saglabātu normālu asinsspiedienu, ir svarīgi veselīgi ēst, nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, izvairīties no stresa situācijām un samazināt darba stundas. Lai asinsspiedienu samazinātu, ikdienā uzturā ieteicams lietot melno šokolādi, soju, linsēklas, rozīnes, olīveļļu un jācenšas dzert kafiju bez kofeīna.

Izgulies

Miega laikā ķermenis atrodas “atjaunošanās režīmā”, kas tam palīdzatpūsties pēc dienas laikā piedzīvotā. Regulārs nogurums veicina pāragru novecošanos, kas nereti rezultējas arī nepievilcīgos tumšos lokos zem acīm.Pilnvērtīgs miegs cilvēkam ir ļoti svarīgs, jo, neizguļoties, cilvēks konstanti ir noguris, pasliktinās koncentrēšanās spējas un reakcijas ātrums.Lai ļautu ķermenim atpūsties un sagatavoties jaunai dienai, naktī ieteicams gulēt vismaz septiņas, bet labākajā gadījumā – astoņas stundas. Ja tevi moka bezmiegs vai stress, kas neļauj veiksmīgi iemigt, aptiekās iespējams iegādāties dabīgus produktus, piemēram, nomierinošas zāļu tējas, kas palīdzēs iemigt.

Piepildi ikdienu ar pozitīvām emocijām

Vislabākais ieteikums, kā strauji nenovecot, ir piepildīt ikdienu ar lietām, kuras rada prieku un sekmē aktīvu dzīvesveidu. Jaunu lietu izmēģināšana, piemēram, dejošanas nodarbības vai nūjošana nodrošinās ne tikai fiziskās aktivitātes, bet arī izraisīs pozitīvas emocijas.Nekad nav par vēlu atrast jaunu hobiju, kuram ļauties ar saviem mīļajiem!

 

Autors: Apotheka 23.05.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.