1.1 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

24.maijā notiks akcija pie Saeimas, lai sievietēm Latvijā būtu iespēja dzīvot

 

24.maijā no pulksten 8.00 – 10.00 pie Latvijas Republikas Saeimas notiks akcija, kuras laikā krūts vēža pacientu atbalsta biedrības “VITA” pārstāves uzrunās deputātus un dalīs viņiem vēstules, kurās lūdz atbalstu cīņā par krūts vēža pacientu tiesībām saņemt atbilstošāko un efektīvāko ārstēšanu.

2017.gadā uz valsts apmaksātu profilaktisko krūts pārbaudi atsaucās 44% uzaicināto sieviešu (2016.gadā – 27%). Latvijā būtu jāsasniedz vismaz 70% sieviešu atsaucību, lai tuvinātos vairākām Eiropas valstīm, un lai novērstu novēlotus un ielaistus krūts vēža gadījumus.

2018.gads onkoloģijas jomai ir nesis nozīmīgas pārmaiņas. Kompensējamo zāļu sarakstam ir pievienoti vairāki jauni medikamenti, kas ievērojami uzlabo vēža pacientu ārstēšanas rezultātus. Tomēr ir jāsaprot, ka līdzšinējā kompensējamo medikamentu saraksta paplašināšana ir tikai nodeva pagātnei, jo medikamenti, kas mums ir jaunums, Eiropā un ASV tiek lietoti jau daudzus gadus.

Medicīnas joma ar katru gadu attīstās, piedāvājot arvien jaunus risinājumus vēža apkarošanā. Ja mēs vēlamies Latvijā samazināt mirstību no krūts vēža, mēs nedrīkstam apstāties pie sasniegtā. Šobrīd jaunākās paaudzes mērķterapijas līdzekļi tiek kompensēti atsevišķu veidu metatstātiska krūts vēža ārstēšanai, taču mēs vēlamies, lai inovatīvie medikamenti tiktu kompensēti arī jau agrīni atklāta krūts vēža gadījumā, un tādējādi samazinātos risks, ka vēzis progresē.

 

Ar atklāto vēstuli deputātiem varat iepazīties zemāk:

Par inovatīvu medikamentu kompensāciju agrīni atklāta krūts vēža ārstēšanai

Ilgu laiku situācija onkoloģijas jomā Latvijā ir bijusi kritiska. Vēl pirms gada Latvijā bija pieejami tikai 6 no 30 jaunajiem vēža medikamentiem, kuri Eiropas valstīs vēža pacientiem ir pieejami vairākus gadus. Taču 2018. gads ir nesis nozīmīgas pārmaiņas. Kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļauti vairāki jauni medikamenti, kas ievērojami uzlabo vēža pacientu ārstēšanas rezultātus. Krūts vēža pacientu organizācijas “VITA” vārdā vēlos Jums teikt paldies par līdz šim pausto atbalstu. Katra deputāta balsojums, lemjot par onkoloģijas jomai piešķiramo finansējumu, ir izšķirošs, lai krūts vēža pacientiem tiktu dota cerība dzīvot.

Un tomēr ir jāsaprot, ka līdzšinējā kompensējamo zāļu saraksta paplašināšana ir tikai nodeva pagātnei, jo medikamenti, kas mūsu pacientiem ir jaunums, daudzās citās Eiropas valstīs tiek lietoti jau daudzus gadus. Citās medicīnas nozarēs terapiju sāk ar vienkāršākiem medikamentiem, un, ja rodas vajadzība, ārstēšanā tiek pielietotas sarežģītākas un stiprākas zāles. Onkoloģijā tā nav. Nav pieļaujams nogaidīt, kad audzējs sāks progresēt, bet ir nepieciešams rīkoties nekavējoties. Dažkārt tieši tam, kāda ir bijusi ārstēšana sākuma stadijā, ir izšķiroša nozīme, lai “vēzis neatgrieztos”.

Katrs krūts vēža gadījums ir atšķirīgs un ir ārstējams individuāli. Dažos gadījumos ļoti labu rezultātu var panākt tikai ar ķīmijterapiju vai hormonterapiju, taču ir gadījumi, kad vajadzīga tā saucamā mērķterapija. Šī terapija, atšķirībā no ķīmijterapijas, iedarbojas nevis uz visām krūts vēža šūnām, bet tieši uz konkrētu mērķi vēža šūnā un kavē tās augšanu.

Mēs ļoti ceram uz Jūsu atbalstu arī turpmākajos balsojumos par onkoloģijas jomai piešķiramo finansējumu!

 

Ar cieņu,

Irīna Januma                                                                           

Krūts vēža pacientu atbalsta biedrības „VITA” vadītāja       

 

Autors: Krūts vēža pacientu atbalsta biedrība 23.05.2018

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.