7.2 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

8 dzīves prasmes, kurām būtu jāpiemīt cilvēkam jau 18 gadu vecumā

 

Daži vecāki ir apmāti ar bērnu drošību un audzināšanu, tāpēc viņi nereti izaug neprasmīgi un apjukuši. Tieši šai problēmai ir veltīta Džūlijas Litkotas-Džeimsas grāmata „How to Raise an Adult: Break Free of the Overparenting Trap and Prepare Your Kid for Success”. Portāls „Lifehacker” atlasīja dažus svarīgus punktus no šīs grāmatas un papildināja ar saviem komentāriem.

Kādām prasmēm ir jāpiemīt 18 gadu vecumā?

Runāt ar svešiniekiem

Ir vecāki, kas savus bērnus bērnībā tik ļoti sabiedē ar runāšanu ar svešiniekiem un nolaupīšanas iespējām, ka tas atstāj iespaidu uz visu viņu dzīvi. Rezultātā mēs sastopam jauniešus, kuri ne tikai nespēj paprasīt pareizo ceļu un veikt pasūtījumu kafejnīcā, bet arī nespēj pierakstīties uz vizīti pie ārsta.

Ko darīt vecākiem? Tā vietā, lai jau bērnībā pilnībā aizliegtu bērnam runāt ar svešiniekiem, ir jāmāca atšķirt labi cilvēki no sliktiem un drošas situācijas no bīstamām.

Neapmaldīties

Vadāt bērnu aiz rokas un pavadīt visos braucienos var tikai līdz kādam konkrētam vecumam. Ja laicīgi to nepārstās darīt, tad rezultātā izaugs ieprogrammēts bērns, kurš prot pārvietoties tikai pa iepriekš iepazītiem un vecāku apstiprinātiem maršrutiem.

Ko darīt vecākiem? Vairo bērna patstāvīgumu. Tikai tā bērns iemācīties neapjukt, nebaidīties un neapmaldīties.

Kontrolēt savus uzdevumus, plānus un laiku

Agri vai vēlu pienāk laiks, kad bērniem pašiem ir jātiek skaidrībā ar vidi ap sevi, laiku, termiņiem un prioritātēm.

Darīt mājas darbus

Agrā vecumā ne visai gribas nodarboties ar mājas uzkopšanu un drēbju mazgāšanu. Un vecākiem negribas „nozagt bērniem bērnību”. Rezultātā izaug cilvēks, kurš neprot rūpēties ne par sevi, ne par apkārtējiem.

Ko darīt vecākiem? Biežāk iesaistīt bērnus mājas darbos un radināt pie sadzīves slodzes.

Risināt attiecību problēmas

Ja pieaugušie pārāk bieži jauksies bērnu privātajā dzīvē, viņu savstarpējās attiecībās un kolektīvā, tad bērns tā arī neiemācīties pats tikt galā ar pārpratumiem, neveiksmēm un konfliktiem. Ir jāļauj bērnam pacensties pašam tikt galā. Ja tas neizdodas, tad vecāki var iesaistīties.

Tikt galā ar slodzi

Dzīve nelīdzinās taisnam un līdzenam ceļam. Drīzāk tā atgādina kalna trasi, kura iet uz augšu un leju. Katram jaunam cilvēkam ir jābūt psiholoģiski gatavam pieņemt kritiku, tikt galā ar konkurenci, cietsirdīgiem priekšniekiem un ekstrēmas slodzes. Vecākiem nevajadzētu iesaistīties, kad kaut kas ir grūti. Jāiesaistās tad, kad kaut kas ir neiespējami.

Pelnīt un apieties ar naudu

Jā, varbūt to ir grūti atzīt, bet bez naudas izdzīvot nevar. Jo ātrāk bērns to saprot un apgūst, jo labāk. Jau kopš bērnības ir jāmāca, ka katrai lietai ir vērtība un cena, kuru jāsamaksā.

Ko var darīt vecāki? Piešķirt bērnam brīvos naudas līdzekļus, kurus viņš var tērēt pēc saviem ieskatiem. Viena konkrēta naudas summa reizi nedēļā vai mēnesī labāk par visādām lekcijām iemācīs bērnu plānot savu budžetu. Vēl efektīvāk būt, ja bērns ātri vien sāks vasaras brīvlaikos piestrādāt, lai saprastu, kā tā nauda rodas.

Pieņemt lēmumus

Ja vecāki pārlieku nopietni uztver savu gana lomu, tad nav jābrīnās, ka bērni pakāpeniski pārvēršas par aitām. Jā, rezultātā viņus kļūst viegli vadīt, bet viņi vienatnē kļūst bezpalīdzīgi. Tāpēc arī vienmēr turas kopā ar savu pulku. Vai tas tiešām ir vajadzīgs?

Ko darīt vecākiem? Pieradināt bērnu pieņemt lēmumus patstāvīgi. Pašam izvēlēties apģērbu, ēdienu, draugus, mūziku un citas lietas, kas veido viņa personību. Pieradis pieņemt mazsvarīgākus lēmumus, viņš kļūs patstāvīgāks arī nopietnos jautājumos.

Kādas prasmes Tu uzskati par svarīgām cilvēkam, kurš uzsāk pieaugušo dzīvi? Pastāsti komentāros!

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.