9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Lai mazinātu traumas vasarā, mediķi skolos bērnus un to vecākus

 

 

Attēls: Publicitātes

Lielākoties traumas un nelaimes gadījumi, kuru skaits bērnu un pusaudžu vidū Latvijā ik gadus saglabājas nemainīgi augsts, notiek tieši vasaras mēnešos, kad skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs ir brīvlaiks. Lai izglītotu bērnus un vecākus par rīcību neatliekamās situācijās, kā arī par drošu vidi ikdienā, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Pediatrijas studentu zinātniskais pulciņš kopā ar Latvijas Pediatru asociāciju, Rīgas domes Labklājības departamentu, Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcu un programmu Latvijas bērnu priekam un veselībai Rimi Bērniem 1. jūnijā, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, rīkos izglītojošu pasākumu “Zinošs un drošs”, kas norisināsies no plkst. 15.00 līdz 19.00 Rīgas Centra humanitārās vidusskolas Sporta kompleksā jeb Centra Sporta kvartālā Krišjāņa Barona ielā 116A.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, visbiežāk negadījumiar bērniem notiek mājās, skolās vai bērnudārzos, kam seko vietas, kur notiek pārvietošanās ar transportlīdzekļiem (ceļi, stāvlaukumi un skeitparki), kā arī atpūtas vietas, piemēram, parki.Pamatojoties uz šo statistiku, “Zinošs un drošs” pasākumā medicīnas studenti kopā ar ārstiem un citiem medicīnas profesionāļiem septiņām dažādām tēmām veltītās stacijās dalīsies pamatprincipos, kas jāievēro, lai izvairītos no negadījumiem un traumām bērna ikdienā. Pasākuma laikā būs iespēja jauniegūtās zināšanas pārbaudīt arī praktiski – apmeklētāji nelielos situāciju uzdevumos varēs imitēt nelaimes gadījumus. Šajā ziņā treniņu nekad nevar būt par daudz, jo no ātras un pareizasreakcijasreizēm atkarīga pat bērna vai jaunieša dzīvība.Apmeklētāji arī varēs saņemt īpaši šim pasākumam veidotu, padomiem un atziņām bagātu bukletu.

Iespēja tikt pie balvām būs tiem bērniem un jauniešiem, kas pasākuma laikā būs izgājuši visas septiņas stacijas: neatliekamo medicīnisko palīdzību anesteziologa-reanimatologa Viļņa Grīnberga vadībā, pirmās palīdzības staciju bērnu ķirurģes Ksenijas Soldatenkovas vadībā, drošības dabā staciju bērnu infektoloģes Ingas Ziemeles vadībā, bērnu ķirurga Jāņa Upenieka vadīto staciju, kas veltīta velo drošībai un drošībai bērnu rotaļu laukumos, elektrotraumām un drošībai mājās veltīto pediatru Andas Balodes un Zanes Līkopas vadīto staciju, bērnu ķirurģes Dailas Pugačevskas vadīto ugunsdrošības un apdegumu staciju, kā arī Rimi Bērniemekspertu – pediatres Sanitas Mitenbergas, fitnesa trenera Kārļa Birmaņa un uztura speciālistes Olgas Ļubinas – vadīto pludmales drošības staciju. Fitnesa treneris Kārlis BirmanisRimi Bērniem stacijā vadīs praktiskas nodarbības par to, kā iesildīties peldei vai sportiskām nodarbēm pludmalē. Savukārt uztura speciāliste Olga Ļubina kopā ar bērniem izspēlēs spēli “Pikniks pludmalē”, kurā varēs uzzināt, kādus pārtikas produktus var droši ņemt līdzi vasarīgos piknikos, bet kādus labāk atstāt mājās. Tāpat bērni kopā ar Olgu varēs aprēķināt, cik daudz ūdens jāizdzer labai pašsajūtai vasarā. Tikmēr pediatre Sanita Mitenberga pasākuma dalībniekus aicinās iesaistīties spēlē par to, kas jāievēro, lai pludmalē justos labi un nepārkarstu.

Vairāk par pasākumu: https://www.rsu.lv/aktualitates/ipasa-pasakuma-bernus-un-vinu-vecakus-skolos-par-iespejam-izvairities-no-traumam

Par bērnu veselību un drošību pasākuma laikā Centra Sporta kvartālā ir atbildīgi vecāki.

 

Autors: RSU 28.05.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.