1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Vīrietis dzemdībās – atbalsts vai tomēr traucēklis?

 
Attēls: Publicitātes

Dzemdības ir ļoti intīms un skaists mirklis, kurā vēlamies, lai piedalās mums paši tuvākie. Uzsākot ārsta apmeklējumus, cenšamies izveidot saikni ar ārstu, jo mēs gribam šim cilvēkam uzticēties un nodot viņa rokās pašu skaistāko – savu gaidāmo bērniņu. Taču ārsts nav vienīgais, ko sievietes labprāt redz dzemdību telpā. Bieži ir dzirdamas jauno un topošo māmiņu diskusijas par to, vai bērna tētis ir atbalsts vai tomēr uzmanības novērsējs dzemdībās. Par to, kāda loma ir vīrietim dzemdībās un to, kā atbalstīt savu dzīves partneri stāsta Domina Shopping semināra “Gaidību 4diena” lektors Armands Simsons.

Kas pirms lēmuma pieņemšanas pārim ir jāapspriež?

Vispirms būtiski ir saprast, vai abas puses vēlas runāt par šo iespēju un tad jāsaprot: vai vīrietis ir gatavs piedalīties, un vai sieviete vispār to vēlas. Svarīgi, lai tas neradītu diskomfortu un sarunas laikā abas puses justos ērti. Ir ieteicams uzmeklēt pārus, kuriem ir bijusi šāda veida pieredze, kad partneris piedalās dzemdībās, kā arī apskatīt informatīvus materiālus par pašu dzemdību procesu.Armands Simsons stāsta:“Tas ir jājūt katram pašam individuāli! Ja sajūtas abiem ir, ka vīrietim ir jābūt blakus, tad ir jābūt blakus, ja nē, tad nē. Domāju, ka gala vārdu saka sieviete, bet pirms tam noteikti ir jāpārrunā visa situācija abiem kopā. Turklāt dzemdību procesā iepriekš sastādītais rīcības plāns var arī nestrādāt. Tad vienīgais mans ieteikums ir klausīt nevis savai iekšējai balsij, bet noteikti klausīt un dzirdēt savu sievieti.”

Ko sieviete sagaida no vīrieša dzemdību laikā?

Daudzas sievietes apstiprina, ka vīrieša klātbūtne ir viss, kas vajadzīgs dzemdību procesā. Protams, ir patīkami, ja vīrietis palīdz ar masāžām, kā rezultātā var samazināt sāpes, novērst domas, bet tomēr pats svarīgākais ir morālais atbalsts, kas tiek sniegts pat ar vienkāršu rokas satvērienu.

Kāpēc vīrietis varētu būt traucēklis?

Pirms dzemdībām noteikti ir jāizrunā, kurš varētu būt tas brīdis, kad sieviete vēlas, lai viņš iesaistās dzemdību procesā vai tieši pretēji – pamet dzemdību zāli. Pārim ir jāpārrunā savas bažas, satraukumi un rūpes, jo tikai komunikācijas ceļā vienam ar otru ir iespējams atrast zelta vidusceļu un labāko veidu kā padarīt dzemdību procesu abiem patīkamu.

Kā tika pieņemts lēmums piedalīties dzemdībās?

Armands Simsons: ‘’Lēmums tika pieņemts kopā! Tieši tik vienkārši un spēcīgi! Kopā mēs gājām uz bērniņa radīšanu un kopā mēs mūsu mīļās dzīvības arī sagaidījām. Turklāt būt klāt dzīvības nākšanai pasaulē ir lielākā laime un prieks kādu mēs varam piedzīvot! Turklāt tādu domu kā nepiedalīšanos dzemdībās neesam pieļāvuši!’’

Plašāku informāciju par bērna patstāvību un laimi, kā arī citām jaunajām māmiņām noderīgām tēmām varēs uzzināt “Gaidību 4dienas” seminārā. Tas notiks 2018. gada 31. maijā no plkst. 11:00 līdz 13:00 tirdzniecības centrā Domina Shopping, Ieriķu ielā 3, Rīgā (centrālajā laukumā pie restorāna Vairāk Saules). Dalība seminārā ir bezmaksas.

 

Autors: Domina Shopping 29.05.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.