13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Pieci padomi naudas taupīšanai pastāvīgas dzīves uzsācējiem

 

Mācību gads straujiem soļiem tuvojas izskaņai, tāpēc daudziem jauniešiem tas nozīmē vecāku iesildītās ligzdiņas pamešanu un darba gaitu sākumu. Tas ne vienmēr ir viegli, jo nākas rēķināties tikai ar pašu nopelnīto un jādomā, kā iekļauties ikmēneša budžetā. Ferratum Bank piedāvā piecus veidus, kā ietaupīt naudu, lai izdotos ne tikai izdzīvot, bet arī kaut ko iekrāt nākotnei. Šie padomi noderēs ne tikai jauniešiem, bet ikvienam cilvēkam, kuram dzīvē ir notikušas vai gaidāmas pārmaiņas.

1.SOLIS: SASTĀDĪT FINANŠU PLĀNU

Būt pieaugušajam nemaz nav tik viegli. Jaunietis pēkšņi pamana, ka finansiālo saistību ir tik daudz, ka brīžiem dzīve šķiet kā braukšana ar divriteni aizsietām acīm. Pētījumi liecina, ka 75% t.s. Millennials paaudzes piekrīt apgalvojumam, ka finanšu plāna esamība krietni atvieglotu viņu dzīvi, taču tikai 10% patiešām to dara. Iemesls? Viņi vienkārši nezina, ar ko sākt. Iesākumam pietiks, ja jaunietis savus obligātos izdevumus (īre, elektrība, telefons u.c.) un paredzamos ieņēmumus sarakstīs uz papīra lapas un aprēķinās mēneša budžetu. Vēl ērtāk to ir darīt, piemēram, Excel tabulā vai kādā no finanšu plānošanas aplikācijām. Tā būs iespēja redzēt, kas cik maksā un kur varētu ietaupīt.

  1. SOLIS. NEPĀRSPĪLĒT AR DZĪVES TELPU

Ko tas nozīmē? Jaunu dzīvi vislabāk sākt pa drusciņām. Padomāt, vai patiešām ir nepieciešams trīsistabu dzīvoklis tuvu centram? Naudas taupīšanas nolūkos varbūt labākuzaicināt kādu draugu vai draudzeni dzīvot kopā, ja dzīvoklī ir vairākas istabas. Protams, ja ir savs dzīvoklis un gribas visu skaisti, ar labiekārtošanas darbiem vēlams sākt pamazām, jo galvenais uzdevums ir ietaupīt naudu pamata maksājumiem un iespēju robežās atlikt kādiem nākotnes mērķiem – mācībām vai lielākam pirkumam.

3. SOLIS.KRĀT NEPLĀNOTUS IENĀKUMUS

Šis, iespējams, ir visgrūtākais un tajā pašā laikā labākais raksturu audzinošais solis. Apsolīt sev, ka tad, kad saņemsi kādu pašreizējā budžetā neplānotu ienākumu, piemēram, algas pielikumu vai samaksu par papildus veiktu darbu, tas netiks notērēts izklaidēs vai spontānos pirkumos, bet gan atlikts un uzkrāts nākotnes finansiālajiem mērķiem.

  1. SOLIS. NEAIZRAUTIES AR MODES PIRKUMIEM

Visām saražotajām precēm – gan pārtikai, gan apģērbam, gan sadzīves lietām – ir vairākas cenu kategorijas. Protams, smalko veikalu skatlogi ir kārdinoši un dārgajos pārtikas veikalos preces izskatās gardākas, tomēr, arī lētajā galā var atrast lieliskas alternatīvas augsto modes namu un luksusa ēdiena piedāvājumam, turklāt lieliski ietaupot citādi tik noderīgo naudu. Praksē tas nozīmē iegādāties tādu apģērbu, kas derēs vairākas sezonas – izteikti modīgas un uz apkārtējā fona izlecošas štātes nākamajā sezonā jau šķitīs smieklīgas un tikai turpinās aizņemt vietu skapī. Līdzīgi ir ar apaviem un aksesuāriem, tāpēc dārgākas un kvalitatīvākas lietas labāk pirkt tādas, kas tik ātri no modes neizies. Savukārt lētākas pārtikas meklējumos var doties uz vietējo tirdziņu.

  1. SOLIS. VEIDOT DROŠĪBAS SPILVENU

Speciālisti iesaka atlikt trešo daļu no ienākumiem neparedzētiem gadījumiem. Ja no katriem nopelnītajiem trīs eiro, viens tiks nolikts nebaltām dienām, tas būs vairāk nekā pietiekami, taču der arī jebkāda mazāka summa, ko jaunietis var atļauties. Ir ieteicams izveidot sev krājkontu, no kura var noņemt līdzekļus jebkurā laikā, taču nevajadzētu tajā uzkrāto naudu tērēt spontāniem pirkumiem.

 

Autors: Ferratum Bank 30.05.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.