5.5 C
Rīga
otrdien, 16 aprīlis, 2024

Kādus riskus mazina jaunā datu regula un kā rīkoties tiesību pārkāpuma gadījumā?

 

Saskaņā ar  Eiropas Savienības (ES) barometra aptaujas datiem astoņi no desmit Latvijas iedzīvotājiem uzskata, ka viņiem nav pilnīgas kontroles pār saviem personas datiem, bet pieci no desmit pauž viedokli, ka neuzticas tiešsaistes uzņēmumiem. Pateicoties ES jaunajiem datu aizsardzības noteikumiem, ko paredz Vispārīgā datu aizsardzības regula (VDAR), iedzīvotāji iegūst gan lielāku kontroli pār to, kā tiek apkopoti un izmantoti viņu personas dati, gan labāku aizsardzību datu noplūdes gadījumā.

Iepērkoties tiešsaistē, iesniedzot nodokļu pārskatu vai izmantojot sociālos medijus, tagad ikviens var justies drošāk par to, kas notiek ar viņa sniegto personīgo informāciju. VDAR ne tikai nosaka pamattiesības un palīdz kontrolēt to, kā organizācijas izmanto indivīdu personas datus, bet arī nodrošina, lai organizācijas ieviestu jaunas procedūras datu aizsardzībai.

Katru dienu vairāk nekā 250 miljoni eiropiešu izmanto interneta tīklu, lai sazinātos ar ģimenes locekļiem vai iepirktos. Šo ikdienišķo darbību laikā iedzīvotāji dalās ar lielu apjomu personas datu, tostarp savu vārdu, mājas adresi, identifikācijas kartes numuru un informāciju par savu veselības stāvokli. Tas paver iespējas vairākiem potenciāliem riskiem, piemēram, neatļautai datu izpaušanai, identitātes zādzībai vai ļaunprātīgai izmantošanai tiešsaistē.

Vienlaikus ES barometra aptaujas dati liecina, ka Latvijā tikai 12% iedzīvotāju izjūt pilnīgu kontroli pār saviem personas datiem tiešsaistē. Tikmēr nedaudz vairāk par pusi respondentu (53%) atzīmējuši, ka izjūt daļēju kontroli, bet 31% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norāda, ka neizjūt nekādu kontroli pār savu personīgo informāciju virtuālajā vidē.Tāpat pieci no desmit cilvēkiem izsaka bažas par mobilajām lietotnēm, kas uzkrāj datus bez lietotāja piekrišanas, savukārt septiņi no desmit iedzīvotājiem uztraucas par uzņēmumiem izpaustās informācijas iespējamu izmantošanu.

“Vispārīgā datu aizsardzības regula sniedz cilvēkiem ES lielāku kontroli pār saviem personas datiem. Jaunie noteikumi nodrošina, ka personas dati tiek labāk aizsargāti – neskatoties uz to, kur tie tiek nosūtīti, apstrādāti vai uzglabāti – pat ja tas notiek ārpus ES,” saka Eiropas tieslietu, patērētāju un dzimumu līdztiesības komisāre Vera Jourova (Věra Jourová).

Jaunie noteikumi attiecināmi uz visām ES dalībvalstīm, neatkarīgi no tā, kur dati tiek apstrādāti vai kur atrodas pati organizācija. Turklāt attiecībā uz ES iedzīvotāju datiem šie noteikumi jāņem vērā arī valstīm ārpus ES. Tādējādi, izvēloties vietējo vai ārzemju preci, eiropiešu tiesības un aizsardzības iespējas ir vienādas. 

Attiecīgi, ja ir apnicis saņemt reklāmas par lietām, kuras neinteresē, ikvienam ir tiesības lūgt, lai viņa dati tiktu dzēsti no mārketinga sūtījumu saņēmēju sarakstiem. Tāpat, vēloties mainīt pakalpojumu sniedzēju,katram ir tiesības saņemt visus savus datus no iepriekšējā piegādātāja un vienkāršāk pāriet pie jaunā pakalpojumu sniedzēja. Stingrāki noteikumi attiecībā uz datu pārkāpumiem nozīmē arī to, ka pārkāpuma gadījumā patērētājs tiks informēts, ja pastāvēs viņa tiesību un brīvības ierobežojuma risks.

Lai gan VDAR nosaka specifiskas privātpersonu tiesības, to izmantošana ir katra paša ziņā. Ja māc bažas, ka personas datu aizsardzības tiesības ir tikušas pārkāptas, ikviens var sazināties ar organizāciju, kuras rīcībā ir viņa dati. Attiecīgajai organizācijai uz šādu pieprasījumubūtu jāatbildnekavējoties, turklāt bez papildu samaksas. Ikvienam ir tiesības arī iesniegt sūdzību Datu valsts inspekcijā vai vērsties tiesā.

VDAR aizstāj Eiropas 1995. gada Datu aizsardzības direktīvu, kas tika ieviesta krietni pirms interneta tīklā un mākoņskaitļošanā ienāca jauni personas datu apstrādes veidi. Kopš tā laika datu kopīgošanas un izmantošanas veidi ir būtiski mainījušies, attiecīgi bija nepieciešams modernizēt ES datu aizsardzības noteikumus. Šodien personas datu aizsardzība ir svarīgs jautājums daudziem eiropiešiem, un tās ir arīiedzīvotāju pamattiesības, ko ES Vispārīgā datu aizsardzības regula palīdz nodrošināt.

 

Autors: Action PR 01.06.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.