8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Ievēro laicīgi! Deviņas acīmredzamas depresijas pazīmes

 

Ja tev vai kādam tev tuvam cilvēkam ir bijusi saskare ar depresiju, tu noteikti zini, ka tas ir vairāk, nekā vienkārši ilgstoša skumju sajūta. Lai gan arī skumjas kopējam psiholoģiskajam stāvoklim neko labu nesniedz, depresija ir vēl postošāka, jo atslēdz cilvēku no realitātes. Portāls “Health” ir apkopojis dažus pamanāmākos depresijas simptomus.

Zems enerģijas līmenis

Depresija var būt nogurdinoša un spēkus izsmeļoša. Kad cilvēks atrodas depresijas stāvoklī, viņš izjūt nogurumu pat no rīta, kad ir tikko pamodies no ilga miega. Tas nav pārsteidzoši, jo depresija sev līdzi nes arī stresu, bet stress patērē lielu enerģijas daudzumu.

Slikts miegs

Depresija var veicināt bezmiegu, bet pēc tam raisīt vēlmi visu dienu bezmērķīgi un bezspēcīgi nogulēt gultā zem segas. Problēmas ar miegu vienmēr ir slikts simptoms, kurš ir spējīgs negatīvi iespaidot tavu psiholoģisko veselību.

Izmisums

Bezcerīguma sajūta attiecībā uz pagātni, tagadni un nākotni ir ļoti skaidra depresijas pazīme. Kad cilvēks ir nomākts, viņš pastāvīgi prāto par lietām, kas atrodas ārpus viņa kontroles. Viņš, iespējams, nevēlas par to domāt, bet tas nav viņa spēkos.

Aizkaitinātība

Depresija izraisa ne tikai skumjas, bet arī ļaunas emocijas, kad cilvēks nespēj sevi savaldīt un ir stresa ietekmē ir spējīgs ar dusmām mesties virsū cilvēkam. Šis depresijas simptoms ir spējīgs pamatīgi sarežģīt attiecības ar apkārtējiem.

Problēmas ar ēšanu

Tāpat kā problēmas ar miegu, arī ēšanas paradumi cieš. Vieni sāk ēst daudz, lai aizpildītu kaut kādu tukšumu, bet citi vispār neēd neko. Depresija var novest arī pie tā, ka uzturs kļūst ļoti neveselīgs.

Intereses zudums

Acīmredzama depresijas pazīme – cilvēka vienaldzīgums pret lietām, kuras kādreiz viņā raisīja neizmērojamu interesi un entuziasmu. Patīkamas nodarbes cilvēku vispār nekādi vairs nesaista, un tas raisa jaunu trauksmes un pārdzīvojumu vilni.

Pāsnāvnieciskas domas

Kad cilvēkam ir depresija, viņam var šķist, ka vairs nav nekādu cerību. Pasaule šķiet drūma un nepievilcīga, un viņam vairs negribas tajā atrasties. Pat, ja viņš necenšas izbeigt savu dzīvi, šādas domas var ik pa laikam iešauties prātā.

Tukšuma sajūta

Depresija var veicināt sajūtu, ka cilvēks ir iekšēji tukšs un “izspiests”, ka viņam vairs nav nekādu jūtu un emociju, un viņš vairs nav tāds, kāds bija. Viņā ir palikusi tikai neapmierinātības sajūta par visu to, kas ir apkārt.

Koncentrēšanās problēmas

Cilvēks, kuram ir depresija, ar grūtībām spēj atcerēties to, ko viņam stāsta sarunu biedrs. Tas tāpēc, ka viņam ir spēcīgi mazinājušās koncentrēšanās spējas, viņu interesē tikai paša problēmas, un ir grūti pilnībā atbrīvot sevi no negatīvā.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.