12.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Psihologi: iepirkšanās vairo laimi un uzlabo atmiņu

 
Attēls: Publicitātes

“Darbā un mājās reizēm gadās kreņķi, tāpēc pēc pārdzīvojumiem praktizēju iepirkšanās terapiju. Tās laikā es spēju aizmirsties un atkal atgūties dzīvei,” stāsta Anna, konsultāciju uzņēmuma speciāliste. Psihologi atzīst, ka līdzīgi Annai domā daudzi cilvēki, un tam ir zinātnisks izskaidrojums – iepirkšanās laikā cilvēka smadzenes pastiprināti veido tā sauktos laimes hormonus. Tā rezultātā rodas labsajūta, kas sajūtu intensitātes ziņāatrodas starp šokolādes un seksa labsajūtu.

Palīgs pārmaiņu procesos 

Iepirkšanās kā hobijs, – kas iespējams ne tikai speciālās “tirgus dienās”, bet katru dienu, – ir salīdzinoši jauns cilvēka paradums. Pirmais universālveikals, piemēram, Anglijā tika atvērts tikai 1796.gadā, un vēsturnieki raksta, ka iepirkšanās tolaik kļuva par vienu no būtiskām sieviešu emancipācijas kustības sastāvdaļām.

Mūsdienās iepirkšanās sievietēm joprojām ļauj izbaudīt savu brīvību un pieņemt lēmumus, turklāt zinātnieki ir noskaidrojuši arī dažādus citus pozitīvas ietekmes

Attēls: Publicitātes

faktorus.

ASV Sanfrancisko universitātes psiholoģijas un mārketinga profesore Kita Jarova žurnālā “PsychologyToday” raksta, ka jaunu lietu pirkšana cilvēkam palīdz īstenot pārmaiņas, uzsākt jaunu dzīvesposmu un adaptēties tajā. Jaunais dzīves posms var nozīmēt gan fiziskas pārmaiņas dzīvē, gan mentālus procesus. “Cilvēki, pērkot lietas, vizualizē procesus – kā viņi jaunās lietas izmantos, kā tās ietekmēs ikdienas dzīvi, un šim procesam ir liela nozīme,” skaidro profesore. Jauno lietu vizualizācija palīdz sagatavoties pārmaiņām dzīvē. Tā, piemēram, Zane, kas tagad strādā vadošā amatā lielā starptautiskā uzņēmumā, stāsta, ka mainot dzīvesvietu un darbu, viena no pirmajām lietām bijusi jaunas garderobes iegāde. “Es zinu, ka tas iespējams izklausīsies muļķīgi, taču man bija svarīgi, lai uzsākot jaunu posmu, es to sāktu arī vizuāli jaunā ietērpā, un tas man palīdzēja iejusties jaunajos apstākļos.”

Uzlabo garastāvokli un bērna attīstību

Pētot iepirkšanās ietekmi uz garastāvokli, pētnieki noskaidroja, ka cilvēki sliktā garastāvoklī iepirkās impulsīvāk, taču 82% arī vēlāk bija apmierināti ar saviem pirkumiem. “Iepirkšanās terapija bija ārkārtīgi noderīga cilvēkiem psiholoģiskā līdzsvara atgūšanai,” skaidro pētījuma autores, psiholoģes Margarita Meloja un SelīnaAtalaja. Trīs bērnu māmiņa Ingrīda atzīst, ka dažreiz viņa nogurumu, kas saistīts ar rūpēm par bērniem, kompensē iepērkoties: “Tie ir brīži, kas pieder tikai man. Iepērkoties es jūtos ne tikai kā māte vai sieva, bet izbaudu savu sievišķību.”

Lai gan izklausās neticami, taču saskaņā ar 2014.gadā publicēto Oksfordas universitātē veikto pētījumu, pierādīts, ka iepirkšanās process veicina bērnu sociālās un motoriskās prasmes. “Iepirkšanās process var sekmēt bērna attīstību, jo dodoties no veikala uz veikalu, mainās apkārtējā ainava, kas uzlabo bērna sociālās un motoriskās prasmes,” raksta žurnāls“Medical Daily”.

Palielinās laimes hormona dopamīna līmenis

Pētījumi liecina, ka iegādājoties lietu, kas patiešām patīk, smadzenes stimulē laimes hormona dopamīna izstrādi organismā. “Magnētiskā rezonanse atklāja, ka iepirkšanās laikā dopamīns smadzenēs veidojas tāpat kā ēdot šokolādi vai nodarbojoties ar seksu,” raksta žurnāls “Medical Daily”. Iepirkšanās procesā darbojas tie paši smadzeņu sektori, kas izklaides laikā.

Dopamīns ir viens no tā sauktajiem laimes hormoniem, jo palīdz mazināt trauksmi, uzlabo koncentrēšanās spēju, garastāvokli, kā arī ilgtermiņa atmiņu.

Attēls: Publicitātes

Kā paildzināt laimes sajūtu

Diemžēl ikvienam savu reiz nācies nokļūt situācijā, kad iepirkšanās gaitā laimes sajūtu pēkšņi sabojā naudas izbeigšanās. Īpaši nepatīkami, ja iepirkšanās jāatliek, redzot cenas, kuras ļautu labi ietaupīt. Tādām reizēm lieti noder rezerves nauda, piemēram, karte ar kredītlimitu.  

Iepirkšanās laikā karte ar kredītlimitu ļauj ietaupīt un nepalaist garām kādu labu iespēju, jo kartes kredītlimitu var izmantot jebkurā brīdī. Piemēram, jūs plānojat iegādāties jaunu televizoru, un pirkumam jau ir sakrāta lielākā daļa summas, līdz pamanāt, ka televizora cena akcijas laikā ir īpaši izdevīga, bet vajadzīgās naudas summas maciņā nav. Izmantojot kredītkarti, ir iespējams iegādāties preci par akcijas cenu un ietaupīt, jo vēlāk izdevīgās akcijas cenas vairs nebūs. Reizēm sastopamais uzskats, ka kredītkarte ir neizdevīgs aizņemšanās veids, mēdz būt aplams. Tieši pretēji – nereti, lietojot kredītkarti, ir iespējams ievērojami ietaupīt, tikai jāpievērš uzmanība detaļām. Kredītlimita noteikumi dažādās bankās ir atšķirīgi un atkarīgi no dažādiem faktoriem. Piemēram, ir bankas, kas piedāvā kredītkartes bez lietošanas un izsniegšanas maksas. Ja kredītlimits netiek izmantots, dažās bankās par to papildus nav jāmaksā. Tāpat izvēloties bezprocentu periodu, iespējams naudu no bankas aizņemties līdz pat 50 dienām, nemaksājot neko. Bankas BlueOrange kredītkarte komplektā “100%” ir bez lietošanas un izsniegšanas maksas ar kredītlimitu no 150 līdz 5000 eiro, kā arī bezprocentu periodu līdz 50 dienām. Papildus kartes īpašniekiem ir iespēja izmantot lojalitātes programmu, kas ietver dažādas atlaides, piemēram, skaistumkopšanas jomā, sporta aktivitātēm, ceļojumiem, u.tml.

Izbaudi vasarīgu iepirkšanos – visu jūniju lielveikalā Spice! Piesakies kredītkartei BlueOrange stendā un laimē ceļojumu uz Grieķiju!

(Loterijas atļaujas numurs: 5147)

 

Autors: BlueOrange 08.06.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.