14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Dārgie vecāki, biežāk skaļi lasiet grāmatas saviem bērniem

11/06/2018 09:50
 

Vakara pasaciņa bērniem – tā nav tikai jauka ģimenes tradīcija. Tā ir arī lieliska bērna smadzeņu darbības attīstīšana. Kādu labumu sniedz skaļa grāmatu lasīšana?

Paplašina vārdu krājumu

Bērns, klausoties pieaugušā vārdos, iemācīsies runāt jebkurā gadījumā. Tomēr bērni, kuru vecāki viņiem skaļi lasa priekšā grāmatas, spēj skaistāk un plašāk izklāstīt savas domas un labāk koncentrējas.

Skaļa lasīšana paplašina bērna vārdu krājumu, sagatavo patstāvīgai lasīšanai, kā arī palīdz labāk izprast dažādas dzīves situācijas un norises.

Trenē atmiņu

Klausoties pasaku vai dzejoli, bērns vispirms iegaumē personāžus un ritmu, un tikai pēc tam stāsta jēgu. Lai bērnam palīdzētu trenēt atmiņu, jautā viņam atstāstīt galveno vai atgādināt tev par stāstu, ko kopā lasījāt pirms pāris dienām. Atstāstīšanas prasmes dzīvē viņam noderēs.

Attīsta radošumo domāšanu un iztēli

Iztēles pamati bērnam veidojas līdz trīs gadu vecumam, raksta portāls “Lifehacker”. Lai nepalaistu garām to “ražīgo” brīdi, vecākiem vajadzētu lasīt saviem bērniem grāmatas. Izrādās, notikumus, kas norisinās pasakās, smadzenes uztver kā realitātē notikušo.

Iemīl lasīšanu

Grāmata ir labs draugs un dāvana, taču raisīt mīlestību pret lasīšanu var tikai tas cilvēks, kurš ir pats iemīlējies lasīšanā un grāmatā. Lasi bērnam ar patiku un izteiksmi, lai viņš saprot, cik interesanti un veselīgi ir iegrimt stāstu pasaulē.

Paplašina redzesloku

No bērnu grāmatām mēs uzzinām par kosmosu, dzīvniekiem, cilvēkiem, augiem un parādībām. Bērns priecājas par jebkuru jaunu informāciju, bet parasti gaida “savu” tēmu. Izvēlieties grāmatas kopā, lai bērnam būtu interesantāk klausīties un attīstīties. Lai bērns lasīšanas laikā uzdod jautājumus: tā viņš mācās domāt loģiski. Taču nevajag katru dienu lasīt vienu un to pašu grāmatu. Redzesloks ir jāpaplašina.

Runāt par svarīgām tēmām

Pasakās bērni nereti pirmo reizi sastopas ar labo un ļauno, trāģedijām, problēmām un sarežģītām izvēlēm. Tāpēc vecākiem ir svarīgi ne tikai mehāniski izlasīt grāmatu, bet arī mēģināt to apspriest ar bērnu. Jautā, kā bērns rīkotos stāsta galvenā varoņa vietā. Tā viņš kļūs par aktīvu klausītāju, attīstīs analītisko domāšanu un empātiju.

Noskaņoties miegam

Lasīšana pirms miega ir lieliska ģimenes tradīcija. Tā stiprina attiecības un palīdz visiem iesaistītajiem noskaņoties labam miegam. Pietiks pat ar 15-20 minūtēm. Īpaši vērtīgs šis process būs, ja visu dienu neesat tikušies.

Labums vecākiem

Lasot bērniem pasakas, vecāki pārslēdzas no darba uzdevumiem un domām, mazina stresu un attīsta savas runas spējas – uzlabo dikciju un intonāciju.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.