1.8 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Uztura speciālistes ieteikumi grilēšanas sezonai

 

Vasara ir laiks, kad grilējam un, atpūšoties pie dabas, mielojamies uz nebēdu, ko bieži vien darām, nepievēršot uzmanību ēdiena sastāvam un uzturvērtībai. BENU Aptiekas pieaicinātā uztura speciāliste Liene Sondore dalās ar ieteikumiem, kā pasargāt sevi no liekiem kilogramiem nevērīgas uztura izvēles dēļ.

“Vasarā krietni vairāk pievēršamies sportiskām aktivitātēm, vienlaikus gan arī pagrēkojot ar uzturā lietotiem grilētiem un ceptiem ēdieniem, unbieži nepievēršot uzmanību ēdiena sastāvam,ar ko vajadzētu būt uzmanīgiem, lai sapņi par slaido augumu rudenī tā arī neizrādītos nepiepildīti,”skaidro uztura speciāliste Liene Sondore.

Viņa uzsver, ka, izvēloties produktus grilēšanai un cepšanai, būtiski ir pievērst uzmanību ne tikai tam, cik tie ir trekni, bet arī tam, kāda ir šo produktu marināde un pievienotās garšvielas, jo bieži tās sastāvā ir ne vien krietns daudzums etiķa, bet arī cukurs un citas pārtikas piedevas.

“Ir apsveicami, ja pievēršam uzmanību uztura sastāvam iepērkoties, taču vairākumā gadījumu tā diemžēl nenotiek un rezultātā nopērkam ēdienu, kuram pievienotās garšvielas, tauku un cukura daudzums krietni pārsniedz mums uzturā nepieciešamo,” norāda L. Sondore.

Uztura speciāliste aicina ņemt vērā, ka grilēšanas laikā  ēdienā notiek ķīmiskas reakcijas un šādam ēdiena gatavošanas veidam ir arī savas negatīvās puses – lielākiem gaļas gabaliem apdegot, veidojas kancerogēni savienojumi – heterocikliskieamīni. Savukārt, lai grilēšana būtu pēc iespējas veselīgāka, nav ieteicamas marinādes tikai uz eļļas bāzes un treknas gaļas cepšana uz atklātas liesmas, kad tauki pil liesmās un degšanas rezultātā rodas gāzes, kas ar dūmu palīdzību apņem ēdienu, tādējādi veidojot kancerogēnus savienojumus – policikliskos aromātiskos ogļūdeņražus. Tāpat arī L. Sondore vērš uzmanību uz to, ka grilējot ļoti svarīgi  atcerēties, ka gaļai ir jābūt pilnībā pagatavotai!

Vienlaikus viņa atzīst, ka neatkarīgi no gada laika ikdienā uzturam ir jābūt sabalansētam, ko daudzi no mums steigā piemirst vai var realizēt ar grūtībām saspringta darba režīma vai citu apstākļu dēļ.

“Lielākoties mēs visi esam aizņemti, taču par uzmanības pievēršanu uzturam un tā sastāvam nevajadzētu aizmirst, jo par to, kam mēs šodien nepievēršam uzmanību, mums ilgtermiņā var nākties maksāt ar savu veselību,” skaidro L. Sondore.

Uztura speciāliste iesaka uzturā lietot pēc iespējas vairāk augu valsts produktu, kas vasarā tiek audzēti tepat Latvijā, un, izvēloties gaļas vai zivju ēdienus, būt uzmanīgiemar pievienoto garšvielu daudzumu, kā arī izmantot vasaras silto laiku un neaizmirst par atpūtu, sportu un vienkārši pastaigām svaigā gaisā.

Tāpat L. Sondore iesaka sekot līdzi tam, kā uzturs ietekmē ķermeņa izmaiņas, un neaizmirst par ķermeņa sastāva pārbaudēm, kas, regulāri veicot, ļauj precīzi sekot līdzi pozitīvām vai negatīvām izmaiņām mūsu ķermenī un atbilstoši pielāgot uzturu un sportisko aktivitāšu daudzumu.

 

Autors: BENU Aptieka 18.06.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.