9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Noskaties, kā vasaras saulgriežus svinēja un Jāņuguni iekūra Turaidā (+VIDEO)

 

Gada īsākajā naktī Turaidā ik gadu tiek svinēti vasaras saulgrieži, kas norit vasaras vidū, kad saule visaugstāk uzbraukusi debesu kalnā. Valda uzskats, ka vasaras saulgriežos gaismas un dzīvības spēks ir vislielākais. Tie ir auglības svētki, kad tiek daudzināta saule, degta gaiša Jāņuguns, aicināti pulkā Jāņa bērni no tuvām un tālākām malām.

Saulgriežu laikā tiek kurināti trīs ugunskuri:

Pirmā uguns ir kārts, jeb pūdele. Uguni ceļ kārtī saimes vīrieši. Pūdeli aizdedzināja (aizšāva) ar degošām bultām un uguns novietojuma forma ir uz augšu. Tās ir stiprās vīriešu emocijas ar kurām aizdedzina kārtī uzlikto uguni. Pūdeli lika ar domu, ka Jāņabērni dziedādami un priecādamies nes mājai, sētai svētību un pozitīvu enerģiju.

Kā otrais ugunskurs tika kurināta uguns mājas saimes vajadzībām. Ugunskura kuršanai izmantoja deviņu dažādu lapu koku sausu malku. Uguns rituāla veica tikai mājas saimes cilvēki, nepiesaistot svešus. Tā bija svētā uguns. Tika ziedots ugunij, gan piesauktas visas dievības un mātes, gan izteiktas dziļas pateicības, nolikti ziedojumi un svētības iegūšana. Šo rituālu vada saimes sievietes, jo sievietes enerģija pastiprina saikni ar dievišķo enerģiju. 

Vasaras saulgriežos ir ļoti būtiski godināt sauli, vakarā to pavadot, no rīta sagaidot. Lai godinātu saules ceļu, jāizgatavo uguns ritenis un vakarā, kad noriet saule, tas degošs jāripina no kalna.

Ieskaties svētku norisē!

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.