3.8 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Kāpēc šodiena ir svarīgākā diena tavā dzīvē

 

Rakstnieks Stīvens Heizs stāsta, kā mazās ikdienišķās darbības sakrājas un aizved līdz ievērojamām pārmaiņām.

„Kad es biju pusaudzis, es nēsāju mugursomu tikai uz labā pleca. Man šķita, ka nēsāt to uz abiem pleciem nav stilīgi,” stāsta Stīvens. „Pēc 20 gadiem es jūtu saspringumu labajā muguras pusē. Sakritība? Diez vai. Es izjūtu šī lēmuma sekas, kad rakstu ar klaviatūras palīdzību, lai gan pagājuši ir daudzi gadi!

Ir bijuši arī citi lēmumi, kuri tagad man atnes labumu. Bērnībā es daudz piedalījos sporta spēlēs, tas sniedza man labu fizisko sagatavotību. Kad es tagad spēlēju basketbolu ar jauniešiem, viņi nogurst ātrāk par mani”.

Šodiena nosaka to, kāda būs tava turpmākā dzīve

Kad mēs ar nepacietību gaidām kādu nākotnes notikumu, mēs nenovērtējam šodienu. Mēs sakām sev, ka tas notikums ir svarīgāks, nekā tas, kas notiek šodien. Varbūt tas patiesi ir svarīgs. Taču tas nenozīmē, ka šodien nav jācenšas. Šodiena – tā vienmēr ir nozīmīga diena.

Šodiena ir simtiem reižu svarīgāka, nekā rītdiena

Mazākās investīcijas šodienā atnesīs lielāku rezultātu, nekā lielas investīcijas vēlāk. Tas attiecas gan uz laika, gan naudas, gan spēka ekonomiju.

Protams, dažas darbības maina dzīvi spēcīgāk. Taču starp tām, kas pēc nozīmes ir līdzīgas, svarīgākas ir tās, kas notiek ātrāk.

Ne bez iemesla cilvēku, kuriem ir bijusi grūta bērnība, arī pieaugušā dzīvē sastopas ar vairāk grūtībām. Agrās dzīves notikumi ietekmē visu atlikušo dzīvi. Bet sākt kaut ko mainīt nekad nav par vēlu. Šodiena, lai arī kāda tā būtu, ir ļoti svarīga. Tas tāpēc, ka ar katru nākamo dienu paliek arvien mazāk laika, lai sāktu uzkrāt efektu no jēdzīgiem lēmumiem.

Kāpēc tas ir tik svarīgi?

Pieņemt maksimāli vērtīgus lēmumus – tas nozīmē rūpēties par savu fizisko un psiholoģisko veselību, attiecībām un produktivitāti šodien. Daudzi ir raduši strādāt līdz ar pēdējiem spēkiem, bet pārējo atlikt uz vēlāku laiku. Bet bez atpūtas un atslābuma stress arī uzkrājas. Nav obligāti katru dienu padarīt par ideālu. Vienas būs aizņemtas darbiem, citas – ar komunikāciju vai atpūtu. Gala rezultātā tās visas atstās pozitīvu iespaidu.

Šāda domāšana palīdz arī pretoties sliktajiem ieradumiem. Kad tu katru darbību apskati kā kaut ko, kas nākotnē dubultosies vai trīskāršosies, ir daudz vieglāk atturēties.

Kā šādu domāšanu ieviest praksē?

Mēs visi mēdzam aizmirst novērtēt šodienu. Cenšamies „nosist laiku”, gaidot satraucošāku dzīves posmu. Kā tad citādi, ja šodiena nešķiet nekas īpašs.

Taču „šodien” ir jābūt svarīgākajam vārda. Dzīvē nekad nebūs dienas, kas ir svarīgāka par to, kuru tu izdzīvo tagad. Jā, tā šķiet mazāk svarīga, nekā izlaidums, kāzas vai atvaļinājums, taču tā nav.

Lēmumiem, kas pieņemti šodien, ir vairāk iespēju mainīt tavu dzīvi.

Pieņem šodien lēmumu, par kuru pēc tam varēsi sevi atalgot. Izvēlies kalendārā datumu tieši pēc gada un veic ierakstu ar vārdiem „Tava dzīve tagad ir tāda, kāda tā ir, pateicoties tam, kā tu izturējies pret katru sava iepriekšējā gada dienu”. Lai tas atgādina tev, ka ikviena diena ir jāredz kā unikālu iespēju.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.