10.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Trīs latviešu tautas dejas, kas jāzina pirms Dziesmu un Deju svētkiem!

 
Attēls: Publicitātes

Vairums latviešu tautas deju nākušas no sadzīves dancošanas un seno latviešu ikdienas rotaļām un rituāliem. Palēciens, teciņi, galopa un polkas solis ir pamata soļi, kas kopš skolas laika prātā būs palikuši pat tiem, kam abas kājas ir “kreisās”. Populārāko tautas deju praktizēšana ir veids, kādā varam saglabāt mums raksturīgās tradīcijas, tādēļ vērts atkārtot trīs vienkāršu deju – Skroderis, Tūdaliņ tāgadiņ un Plaukstiņpolkas pamata soļus, ko ikviens dejot gribētājs varēs izdejot 29. jūnijā, bezmaksas LIDO Tautas deju lielkoncertā.

Ieskandinot XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku nedēļu, piektdien “Skanīgākajā tautas dancotavā” plkst. 19.00 notiks bezmaksas LIDO Tautas deju lielkoncerts ar ieskatu lieluzvedumā “Maras zeme”. Koncerta programmas noslēgumā savu dejotprasmi rādīs entuziasti, kuri jūnijā apmeklēja tautas deju nodarbības. Dejas entuziasti izdejos “Tūdaliņ, tāgadiņ”, “Plaukstiņpolka”, “Cūkas driķos”, “Oira””, “Skroderis” un pēc koncerta ikviens apmeklētājs ir aicināts uz kopīgu zaļumballi un sadancošanos ar tautu deju dejotājiem. Līdz tam ikviens var atsaukt atmiņā trīs tautas deju pamata soļus.

Skroderis

Dejotāji nostājas viens otram pretī: puisis ar muguru, meita ar seju pret centru un sadod rokas. Atskanot mūzikai, lēcienā puisis un meita vienlaikus izmet labo kāju sānis augšā, kustību divas reizes atkārtojot. Pēc tam maina kāju un atkārto kustību, divas reizes izmetot sānis augšā kreiso kāju. Pēc abām kājām caur pietupienu un kreiso plecu puisis ar meitu mainās vietām. Kuplākā skaitā pēc pamata soļiem dancotāji var izveidot apli jeb dārziņu. Sadotās rokās, kājas metot atpakaļ, deju turpina, virzoties dejas ceļa virzienā.

Tūdaliņ, tāgadiņ jeb Jandāliņš

Šī ir viena no tradicionālajām latviešu tautas rotaļām, kuras vienkāršāko variantu no bērnības laikiem atminēsies ikviens. Tāpat kā Skroderī dejotāji nostājas viens otram pretī. Puiša labā un meitas kreisā roka sadotas vaļējā satvērienā un paceltas sānis plecu augstumā, brīvās rokas sānos.

„Viens” – neliels solis sānis (puisim ar kreiso, meitai ar labo kāju). „Divi” – puisis labo, meita kreiso kāju noliek otrai kājai priekšā uz pirkstgala, nepārnesot uz tās ķermeņa svaru. Sadotās rokas tajā paša laikā ar virzienu nolaiž uz leju un paceļ uz priekšu, dejotāji pagriežas pa ceturtdaļapli dejas ceļu virzienā. „Viens” – priekšā izlikto kāju ar soli noliek atpakaļ iepriekšējā vietā. „Divi” – puisis kreiso, meita labo kāju uz pirkstgala noliek priekšā otrai kājai. Sadotās rokas tajā pašā laikā ar vēzienu uz leju ceļ atpakaļ, un dejotāji pagriežas viens otram pretī.

Rotaļnieki rokas atlaiž un ar četriem gājiena soļiem apgriežas apkārt (puisis pa kreisi, meita pa labi). Reizē ar pirmo soli sasit plaukstas. Tad pāri saķeras labajos elkoņos (kreisās rokas sānos) un ar četriem polkas soļiem griežas apkārt dejas ceļa pretējā virzienā, pēc tam maina to un četriem polkas soļiem griežas dejas ceļa virzienā.

Plaukstiņpolka

Dejotāji nostājas viens otram pretī: puisis – ar muguru pret centru, meita – ar seju pret puisi. Puisis un meita divas reizes sasit savas plaukstas un sasit kopā labo plaukstu. Tad atkārtoti sasit savas plaukstas un sasit kopā kreiso plaukstu. Vēlreiz divas reizes sasit plaukstas un puisis un meita sasit labās, tad kreisās plaukstas. Vēlreiz divas reizes sasit savas plaukstas un sasit kopā abas.

Pāri saķeras labajos elkoņos (kreisās rokas sānos) un ar četriem polkas soļiem griežas apkārt dejas ceļa pretējā virzienā. Tad mainās un pāri saķeras kreisajos elkoņos (labās rokas sānos) un četriem polkas soļiem griežas dejas ceļa virzienā. Ja draugu pulks ir liels, tad dejotāji pagriežas ar seju dejas ceļa virzienā un krustiskajā satvērienā dejo astoņus polkas soļus dejas ceļa virzienā. Puisis sāk ar kreiso, meita – ar labo kāju.

Koncerta apmeklētāji “Skanīgākajā tautas dancotavā” (LIDO Atpūtas centrs Krasta 76) aicināti ierasties no plkst. 18.30, ieeja koncertā ir bez maksas.

 

Autors: Lido 29.06.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.