0.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

9 ikdienišķas lietas mūsu mājās, kas apdraud bērna dzīvību!

 

Katru gadu Bērnu slimnīcā nonāk vairāki bērni, kuri tur nokļuvuši šķietamu novēršamu nelaimju dēļ.  Kāds kaut ko norijis, kāds sev uzgāzis karstu šķidrumu u.c. Lai pasargātu bērnus no savainošanās, ir vērts apzināties bīstamās lietas mājoklī, par kuru bīstamību, iespējams, neaizdomājāties!

1. Vanna un liela bļoda. Priekšmeti, kuros ir ūdens, mazajiem ir bīstami. Bērniem ūdens ļoti patīk. Viņi tajā labprāt spēlējas. Taču nekad nevajadzētu atstāt bērnu nepieskatītu ūdens tuvumā. Pat ja tā ir tikai bļoda ar mazu ūdens daudzumu. Ticiet – ar to pilnīgi pietiek, lai bērns noslīktu.

2. Elektriskās ierīces un rozetes. Kad bērni sāk rāpot, tās būs pirmās lietas, kas viņus interesēs. Šiem priekšmetiem būtu jābūt vietā, kur bērni netiek klāt. Taču rozetēm var uzlikt drošības stiprinājumus, kas paredzēti bērnu aizsardzībai.

3. Plaukti. Bērniem patīk kāpelēt un rāpties. Grāmatu plaukti, skapji, kumodes – tie ir viņu iecienītākie kāpelēšanas objekti, jo ir viegli pieejami. Ja plaukti nav piestiprināti pie sienas, tie var nokrist un uzgāzties bērnam virsū. Šāda iespējamība ir jānovērš. Ņemiet vērā, ka arī klavieres un televizors var tikt apgāzts!

4. Žalūziju auklas vai ķēdītes. Ārzemju statistika rāda, ka laikā no 1990. gada līdz 2015. gadam ar žālūzijas auklām ir savainojušies 17 tūkstoši bērnu, 300 negadījumi beidzās ar traģiskām sekām. Ja bērns ir ieķēries žalūzijas auklā un sāk smakt, vecākiem ir tikai 2-3 minūtes, lai viņu glābtu!

5. Katli. It sevišķi, ja tie atrodas uz plīts gatavošanas laikā. Bērni var sev uzraut virsū katlu vai pannu ar visu karsto saturu. Apdegumi būs briesmīgi. Tāpat novirziet trauku rokturus uz plīts tālāko malu! Tad ir mazāka iespējamība, ka bērns traukam tiks klāt.

6. Mēbeles ar asiem stūriem. Kad bērni spēlējas, viņiem bieži sanāk pakrist vai nokrist. Ja mājās esošās mēbeles ir ar asiem stūriem, traumas var būt smagas. Lai to novērstu, iegādājieties uzlikas-stūru aizsargus, kas asos stūrus padarīs mīkstākus. Tāpāt neļaujiet bērniem lekt no dīvāna uz gultu un pārliecinieties, ka viņu dauzīšanās ceļā nav škēršļu!

7. Medikamenti. Bērniem šķiet, ka medikamenti ir konfektes to košo krāsu un formas dēļ. Viņi nespēj novērtēt, cik bīstami tie patiesībā ir. Tāpēc medikamentiem ir jāstāv vietā, kur bērni tiem netiek klāt.

8. Stikla trauki. Bērniem būtu ieteicams izvēlēties plastmasas vai cita izstrādājuma traukus – glāzes, krūzes utt. Pastāv liela iespēja, ka mazais, kurš vēl tikai apgūst trauku pareizu lietošanu, to nometīs zemē un saplēsīs.

9. Mazi priekšmeti. Pogas, magnēti, baterijas ir ārkārtīgi bīstami priekšmeti, ja bērns to ir norijis. It sevišķi, pēdējie divi. Parūpējieties, lai vietā, kur bērns spēlējas, neatrodas sīki priekšmeti! Tāpat pārliecinieties, ka viņu rotaļlietām nevar noņemt kādu no detaļām, kuru arī bērns varētu norīt! Arī mazas ogas, rieksti un citi sīki pārtikas produkti mazajam var radīt aizrīšanās risku.

 

Tāpat bīstama ir sadzīves ķīmija, arī tai nevajadzētu atrasties bērnam aizsniedzamā vietā! Pārbaudiet arī virtuves plauktus, kuros stāv, piemēram, etiķis vai alkohols! Arī tie ir bīstami! Protams, termometri, adatas, žiletes utml.

Sargiet savus bērnus!

 

Raksts sagatavots, izmantojot ārzemju avotus. Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts10 iemesli, kādēļ sievietes pieprasa šķiršanos!