15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Banāns mazulim – kas tajā vērtīgs un kad to dot nogaršot!

 

Kad zīdainis un viņa vecāki ir gatavi uzsākt piebarošanu, viens no pirmajiem augļiem (pēc dārzeņu un putru nogaršošanas), kas tiek pamēģināts, ir banāns. Tas ir gards, garšīgs un barojošs. Šajā auglī ir daudz kālija, fluora un dzelzs, bet maz nātrija. Banānā ir vitamīns B6, vitamīns C un vitamīns B2. Tajā ir maz holesterīna un koncentrētu tauku, tāpēc to droši var piedāvāt mazajam pasaules garšu izzinātājam.

Tomēr, lai gan tiek uzskatīts, ka banāns palīdz tikt galā ar vēdera problēmām un caureju, pārāk bieža našķošanās ar banānu var radīt aizcietējumu.

Vidēja izmēra banānā (126 g) ir 110 kalorijas, 450 grami kālija, 30 grami karbohidrāti jeb ogļhidrāti, no kuriem  ir 3 g šķiedru un 19 grami cukura, 1 g proteīna. Tajā nav holesterīna un kaloriju no taukiem.

Banānu ir ļoti ērti pagatavot, proti, tie atrodas savā „trauciņā”, tiem nevajag ledusskapi un vienīgais priekšmets, kas vajadzīgs, lai no tā pagatavotu bērnam biezenīti, ir dakšiņa. Vienkārši un garšīgi!

Amerikas Pediatru asociācijas eksperti iesaka uzsākt piebarošanu no 4 līdz 6 mēnešu vecumam. Daudzi eksperti iedrošina piebarošanu uzsākt pēc iespējas vēlāk. Taču, tikai konsultējoties ar mazuļa ārstu, tiks atrasts  vispiemērotākais laiks dārzeņu un augļu iepazīšanai. Kādam mazulim piebarojumu vajadzēs ātrāk, kamēr cits tik ātri pēc tā netieksies. 

No veikalā atrodamajiem banāniem izvēlieties tos, kas ir dzeltenā vai zaļgandzeltenā krāsā un kuriem nav brūnu vai melnu plankumu. Banāns ir gatavs, kad zaļā daļa ir kļuvusi dzeltena, un tā miza nāk nost bez grūtībām.

Banāni nav jāuzglabā ledusskapī. Šos augļus var atstāt istabas temperatūrā ar nenoņemtu mizu. Ja banāns ir pārvērsts putriņā, to var uzglabāt ledusskapī vai pat sasaldēt.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.