4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Kā padarīt savu virtuvi ērtu lietošanai – šefpavāra ieteikumi

 

Virtuve ir viena no svarīgākajām un biežāk apmeklētākajām telpām mājoklī, tāpēc ir svarīgi to iekārtot tā, lai tajā uzturēties būtu patīkami, bet gatavot ēst – ērti. Ar padomiem dalās viens no pieprasītākajiem šefpavāriem Maskavā Viljams Lamberti.

Ielaid virtuvē vairāk gaismas

Gatavot tumšā virtuvē ir nomācoši un acīm nogurdinoši. Ir labi, ja virtuvē ir lieli logi vai izeja uz terasi. Uz virtuves logiem nevajag likt biezus aizkarus. Jo vairāk gaismas, jo plašāka izskatīsies telpa.

Ja virtuvē ir daudz saules gaismas, tās lielumam nav nozīmes. Tajā būs patīkami uzturēties pat tad, ja tā ir ļoti maza.

Lai vizuāli padarītu virtuvi plašāku, izmanto mākslīgo apgaismoju. Izvieto papildapgaismojumu virs izlietnes un darba virsmas.

Atdali gatavošanas zonu no ēšanas zonas

Pats svarīgākais ir izvietot mazgāšanas, gatavošanas un uzglabāšanas zonas tā, lai viss būtu “pa rokai”. Kopā šīs zonas veido darba trijstūri. Pavēro pati – ja šīs trīs vietas izvietosi trijstūrī, darboties būs daudz ērtāk. Starp trijstūra stūriem gan ir jābūt brīvai telpai/ virsmai.

Mazās vai šaurās un garās virtuvēs ir ieteicams lineārs mēbeļu izvietojums.

Pat, ja tev neizdodas izveidot īsto izvietojumu, ir svarīgi vismaz atdalīt gatavošanas zonu no ēšanas zonas. Gatavošanai ir jābūt savai teritorijai, kuru nav jādala ar tiem ģimenes locekļiem, kuri ir nolēmuši paēst.

Padari virtuvi ērtu komunikācijai

Visas svarīgākās sarunas notiek virtuvē. Kad ir liela ģimene vai bieži viesi, tu noteikti sarunājies ēdiena gatavošanas laikā. Uzturēt sarunu, stāvot pret sarunas biedru ar muguru, nav ērti.

Iekārto telpu tā, lai gatavošanas laikā varētu ērti pārskatīt visu telpu un redzēt tos, ar ko notiek saruna.

Atbrīvojie no vadu mezgliem

Mūsdienu virtuvē ir daudz element. Ledusskapis, cepeškrāsns, trauku mazgājamā mašīna, belnderis, tējkanna, kafijas automāts – tas viss prasa elektrību. Virtuvē regulāri tiek izmantoti asi priekšmeti un līst šķidrumi. Tāpēc vadi, kad nav noslēpti, ir ne tikai neglīti, bet arī nedroši – var aizķerties vai dabūt ar elektrību.

Padomāt, kur atradīsies slēdži un kur tu izvietosi virtuves tehniku, vajadzētu vēl plānošanas procesā. Kontaktligzdu skaitu labāk izrēķināt ar rezervi un izvietot dažādās virtuves vietās.

Izvairies no asiem stūriem

Iedomājies, kā tu nes karstu katlu uz izlietnes pusi, aizķeries un sasit roku vai kāju pret aso galda vai krēsla stūri. Tāpēc labāk ir izvēlēties mēbeles ar noapaļotiem stūriem. It īpaši piekaramajiem skapīšiem un plauktiem.

Pārdomā uzglabāšanas sistēmu

Jo mazāka ir virtuve, jo prātīgāk ir jāizmanto telpa. Visiem elementiem ir ne tikai jābūt harmonijā vienam ar otru, bet arī jābūt noderīgiem. Jau plānošanas stadijā padomā, kur stāvēs trauki, bet kur garšvielas un ēdiens.

Izvieto virtuvē pulksteni

Mēs esam pieraduši laiku pārbaudīt telefonā, un sienas pulkstenis mājās kļūst par dekoru. Tikai ne virtuvē: kad rokas ir netīras, telefonu labāk nolikt tālāk. Lai precīzi uzņemtu gatavošanas laiku, izvieto virtuvē uz sienas pulksteni ar sekunžu rādītājiem. Tā tev būs vieglāk uzņem receptē norādīto laiku un sekot līdzi tam, cik vēl laika ir palicis līdz ciemiņu atnākšanai.

Veido virtuvi, kura līdzinās tev

Interjers ir daļa no ēdiena gatavošanas procesa. Izvēlies to, kas tev sagādā komfortu. Neatkarīgi nos tila, izvairies no smagnējiem elementiem un pārāk spilgtām krāsām. Citādi pat kārtīga virtuve izskatīsies nospiedoša un pārbāzta.

Neizmanto daudz krāsu. Labāk izvēlies trīs toņus (divus līdzīgus un vienu kontrastainu) un apspēlē ar to visu interjeru.

 

Materiāli rakstam no portāla “Lifehacker”.

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.