9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Pieci pārtikas produkti, kuri palēlina organisma novecošanas procesus

 

Mūsu organisma stāvokli spēcīgi ietekmē tas, ko mēs ikdienā ēdam. Tas nozīmē, ka tas ietekmē arī to, kā tieši mūsu organisms noveco. Pakāpeniski un skaisti vai pēkšņi un pavisam negaidīti? Protams, cilvēks nevar apturēt novecošanas procesus pavisam, taču ar uztura palīdzību to ir iespējams aizkavēt. Kuri produkti spēj veikt šo funkciju?

Pākšaugi

Pākšaugos ir liels daudzums olbaltumvielu un šķiedrvielu, kuras stabilizē cukura līmeni organismā. Pākšaugi nodrošina ilgstošu sāta sajūtu, bet olbaltumvielas vēl uztur kārtībā muskuļus un dedzina taukus, nodrošinot mūs ar enerģiju.

Svarīgi ir tas, ka pākšaugos ir maz cukuru, līdz ar to tie neprovocē iekaisumu procesus organismā un paātrina vielmaiņu.

Burkāni

Burkāns ir viens no pieejamākajiem veselīgajiem produktiem. Tajos ir liels daudzums beta-karotīna, kurš ir spēcīgs antioksidants, kurš aizsargā DNS un šūnas no kaitīgajiem, brīvajiem radikāļiem. Tieši tie paātrina novecošanas procesus, savukārt beta-karotīns to aizkavē. Lai gūtu lielāko labumu no burkāniem, to ir jāēd svaigā veidā (var dzert sulu). Vārītā burkānā vērtīgo vielu ir krietni mazāk.

Soja

Sojas pupiņas un tofu siers aizkavē šūnas no novecošanas. Šajos produktos ir daudz olbaltumvielu un vērtīgo aminoskābju. Vēl šiem produktiem piemīt pretiekaisuma funkcijas.

Citrusaugļi

Citrusaugļos ir liels daudzums C vitamīna, kā arī karotinoīdi un flavonoīdi, kuri atbild par novecošanas procesu aizkavēšanu organismā.

Lasis

Uzturā iemaini sarkano gaļu pret zivi, kurā ir daudz vērtīgo taukskābju. Omega-3 novērš līdz ar vecumu pieaugošās problēmas smadzeņu darbā, bet zivīs esošai kālijs novērš sirds saslimšanu attīstību. Tāpat lasī ir daudz selēna, kurš atbild par vairogdziedzera darbību, kā arī regulē hormonālo aktivitāti un paātrina vielmaiņu.

Iegaumē, uzturam cilvēka dzīvē ir liela nozīme. Paliec vesela, ēd kvalitatīvi, noveco lēnām un skaisti!

 

Materiāli rakstam no “Health”

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.