2.5 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Farmaceite iesaka: kādus produktus lietot uzturā pēc 50 veselības uzlabošanai

 

Jebkurā vecumā cilvēkiem ir ieteicams pievērst uzmanību tam, ko lieto savā uzturā. Taču līdz ar gadiem, arvien lielāka uzmanība ikdienā ir jāpievērš izvēlētajiem pārtikas produktiem, kuri ietekmē ne tikai veselību, bet arī pašsajūtu. Organisms pēc 50 gadu vecuma vairs nespēj tik efektīvi kā jaunībā pārstrādāt neveselīgo pārtiku un strauji uzņemt nepieciešamos vitamīnus. Ja vēlies uzlabot imunitāti, saglabāt možu ķermeni un asu prātu, ieklausies Liepājas Apotheka farmaceites Terēzes Jankovskas padomos, kurus produktus izvēlēties savā ikdienas maltītē.

Spēcinošie augļi

Cilvēkiem pēc 50gadu vecuma bieži rodas asinsspiediena un holesterīna problēmas, līdz ar to nav ieteicam lietot uzturā produktus, kuriem ir augsts cukura līmenis, piemēram, augļus. Tomēr ir pierādīts, ka ābolu, bumbieru un avokado lietošana uzturā var būtiski samazināt dažādas kaites. Zināms, ka patiesībā āboli palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, turklāt tie satur C vitamīnu, kalciju un ir šķiedrvielu un labvēlīgo antioksidantu avots. Bumbieri ir bagātināti ar vitamīnu C, savukārt mīkstais un krēmīgais auglis avokado izpelnījies popularitāti savas garšas, minerālvielu un vitamīnu K, C, B un E daudzuma dēļ. Avokado satur arī kāliju un varu, tāpēc tā lietošana uzturā var mazināt grumbiņu rašanos un palīdzēt uzlabot ādas elastību, kas ir divtik aktuāla cilvēkiem virs 50 gadu vecuma.Aprikozes svaigā vai žāvētā veidā var lietot kā uzkodu, jo tām piemīt maiga garša. Tās satur dzelzi, kas uzlabo ādas veselību un gremošanas sistēmu.

Vērtīgie dārzeņi

Nereti, pārkāpjot 50 gadu vecuma slieksni, saasinās redzes, mutes dobuma, holesterīna un asinsspiediena problēmas. Lai mazinātu šīs kaites, noteikti ieteicams lietot uzturā burkānus, kuri būs vispiemērotākais dārzenis ikdienas uzturā, it īpaši, ja ir sirds un asinsvadu, imūnsistēmas, gremošanas problēmu gadījumi. Burkānā ir beta karotīns, šķiedrvielas, vitamīni (A, C, E, B8), kā arī minerālvielas (kālijs, varš, mangāns, dzelzs) un to saturošos antioksidantus. Arī bietes un ķiploki ir lielisks uzturvērtību avots, kuru iekļaut ēdienkartē pēc 50. Ķiploks palīdz stiprināt imunitāti un uzlabot organisma spēju cīņā pret baktērijām un dažādām saslimšanām.Tam piemīt īpašības, kas palīdz cīnīties pret mikrobiem un vīrusiem, kas ir ļoti svarīgi, jo bieži vien, gadiem ejot uz priekšu, slimības sāk kļūt par ikdienu novārdzinātās imūnsistēmas dēļ. Savukārt bietēs esošās minerālvielas palīdz stiprināt zobus un kaulus, tajās atrodamie vērtīgie ogļhidrāti nodrošina organismu ar enerģiju un stabilizē vielmaiņu. Ne mazāk būtiski ir tas, ka bietēs esošie vitamīni sekmē sarkano asinsķermenīšu veidošanos, stiprina imunitāti un nostiprina asinsvadu sieniņas. Vīriešiem virs 50 īpaši piemērota būs sparģeļu iekļaušana savā ikdienas uzturā, jo tie aizsargā prostatu un samazina prostatas vēža risku, kas saistīts ar sastāvā esošo augsto likopēna daudzumu.

Vitamīniem bagātās ogas

Ogu daudzveidība un labās īpašības ir ļoti daudz, taču par atzītākajām un veselīgākajām ogām, kuras iekļaut ēdienkartē pēc 50, nereti uzskata mellenes un ķiršus. Un tas ir pamatoti! Mellenes satur spēcīgus antioksidantus, lai cīnītos ar organismā esošajiem brīvajiem radikāļiem, kurus izraisa smēķēšana, piesārņots gaiss, mazkustīgs dzīvesveids, alkohols, arī sadzīves ķimikālijas un kaitīgas pārtikas piedevas. Būtiski ir tas, ka mellenes ir arī lielisks palīgs sliktā holesterīna samazināšanā un asinīs esošā cukura līmeņa optimizēšanā. Sasniedzot 50 gadu vecumu, aizvien izplatītākas paliek žultspūšļa slimības, insults, ateroskleroze.Lai samazinātu šo un citu slimību iespējamību, katru dienu nepieciešams uzņemt C vitamīnu. Kurš gan spētu iedomāties, ka ķirši satur 65 reizes vairāk C vitamīna nekā apelsīni? Tas tiesa! Ķirši ir gards C, A un B vitamīnu avots, ko papildina dzelzs un kalcijs. Ķiršos esošais C vitamīns palīdzēs ne tikai cīnīties ar slimībām, kas saasinās vecumdienās, bet arī uzlabos gremošanu un palīdzēs regulēt cukura līmeni asinīs.

Svarīgās taukskābes omega-3

Omega-3 spēlē lielu lomu ne tikai jauniešu uzturā, bet jo īpašitiem, kuri ir sasnieguši vismaz 50 gadu slieksni. Šīs taukskābes nodrošina pilnvērtīgu nervu šūnu, acs tīklenes, sirds un smadzeņu darbību. Vispārzināma ir omega-3 taukskābju labvēlīgā iedarbība uz sirds un asinsvadu sistēmu. Regulāri lietotas pietiekamā daudzumā,taukskābes samazina holesterīna līmeni asinīs, sargā artērijas no aterosklerozes, samazina trombu veidošanās risku, palīdz normalizēt asinsspiedienu. Omega-3 arī palīdz novērst vecumdienās tik ļoti izplatītās problēmas ar locītavām, saglabājot kustīgumu un elastību, aizkavē sīko locītavu deformāciju, kā arī palīdz ādai izskatīties veselīgākai un svaigākai, samazina tās sausumu un stiprina matus un nagus. Svarīgās taukskābes var uzņemt lietojot uzturā lasi, bet, ja tas nav iespējams, tad noteikti nepieciešams iegādāties zivju eļļu, lai organisms uzņemtu nepieciešamo taukskābju devu.

Citi vērtīgi produkti un vitamīni

Ja roka sniedzas pēc kā garda, tad 30-60 grami tumšās šokolādes dienā būs visnekaitīgākais kārums un pat palīdzēs pazemināt asinsspiedienu. Savukārt veģetāriešiem un vegāniem iecienītā kvinojasatur B2 vitamīnu, magniju, mangānu, dzelzi un būtisko aminoskābi lizīnu.Iecienīts produkts pēdējā laikā ir arī naktssveces eļļa, kura labvēlīgi ietekmē ādas veselību, palīdz uzturēt hormonālo līdzsvaru  un uzlabo pašsajūtu. Naktssveces eļļas sastāvā ir omega-6 taukskābes, kuras īpaši palīdzēs sievietes organismam. Šis ir viens no dabīgajiem produktiem, kuru ieteiktu lietot tieši vecumdienās, lai pēc iespējas vairāk izvairītos no spēcīgu medikamentu lietošanas nākotnē.

 

Autors: Apotheka 30.07.2018

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.