6.4 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Pamācība, kā pareizi saldēt dārzeņus, ogas un augļus

 

Nodrošinies ar vitamīnu krājumiem ziemai, kamēr augļu, dārzeņu un ogu dārzos vēl daudz!

Kopējie noteikumi

1.Sasaldē tikai svaigus produktus. Tie nedrīkst būt pārāk mīksti vai ar bojājumiem.

2.Pirms saldēšanas rūpīgi nomazgā no nosusini tos. Ja tos slikti nosusinās, saldētavā tie pārtaps par lielu ledus kamolu.

3.Sasaldē produktus tādā veidā, kādā tos izmantosi. Daudzi produkti pēc atsaldēšanas kļūst mīkstāki, nekā svaigi, tāpēc, ja kaut ko ir jātīra un jāsmalcina, tas ir jāizdara pirms saldēšanas.

4.Izmanto plastmasas kārbiņas vai speciālus maisiņus saldēšanai. Obligāti izveido lapiņas ar informāciju par to, kas ir iekšā, un, kopš kura laika.

5.Saldē nelielas porcijas.

6.Uzstādi temperatūru –18 °C. Tādos apstākļos augļi un dārzeņi var glabāties pat 12 mēnešus.

Kā saldēt dārzeņus

Vispirms nosauksim dārzeņus, kurus saldēt nevajag – gurķis, redīss un zaļie salāti. Pēc atsaldēšanas šie produkti zaudē savu formu un garšu un nekur īsti vairs nav izmantojami.

Arī tomāti zaudē formu, taču ēdienu pagatavošanai tas netraucē. Zupām, mērcēm un ragū tomātus saldē kubiņos, bet picām – aplīšos. Var blenderī sajaukt tomātus ar garšaugiem un masu sasaldēt silikona trauciņos.

Kabačus un baklažānus labāk saldēt jau gatavus: sagriez tos aplīšos vai kubiņos un apcep eļļa. Tad sadali porcijās un katru sasaldē atsevišķā traukā.

Lai ziedkāposti un brokoļi atsaldētā veidā nebūtu cieti, sadali tos, kārtīgi nomazgā un uz pāris minūtēm ieliec verdošā ūdenī. Blanšēt vajadzētu arī zaļās pākšu pupiņas un zaļos zirnīšus – tos ir arī jāizloba.

Papriku var saldēt gan gabaliņos, gan veselu (tikai jāizņem sēklas).

Burkānus pirms saldēšanas vajag kārtīgi nomazgāt, nomizot un sagriezt vai sarīvēt. Bietes vajag izvārīt un sarīvēt uz rupjas rīves. Sanāks gatava pamatne salātiem.

Var arī uzreiz veidot dārzeņu maisījumus, ko pēc tam izmantot zupās un sautējumos.

Kā saldēt augļus

Izvēlies tikai labus un nepārgatavojušos augļus. Ja augļi jau ir kļuvuši mīksti, sasaldē tos biezeņa formā – to varēs pasniegt pie pankūkām, kā arī izmantot desertos.

Banānus nomizo, sagriež 3-4 daļās (atkarībā no augļa izmēra), nosusina ar papīra dvieli un glabā stingrā traukā.

Banānus un bumbierus sagriež gabaliņos un apsmidzina ar citrona sulu, lai tie nekļūtu tumši. Aprikozes un persikus sadala uz pusēm, izņem kauliņus un saliek plastmasas traukā.

Apelsīnus saldēt nav vērts – pēc atsaldēšanas tie kļūst rūgti. Toties var saldēt apelsīnu sulu vai sarīvētu mizu.

Kā saldēt ogas

Pēc atsaldēšanas ogas būs kļuvušas mīkstas un apstrādāt tās nebūs ērti. Tāpēc pirms sasaldēšanas ir jānoņem visi zariņi, lapiņas un kauliņi. Avenes izmērcē ūdenī, lai uzpeldētu nejauši tārpi. Mazās porcijās ogas var nedalīt. Ja tās ir labi nosusinātas, tās kopā nesalips.

Zemenes, avenes un kazenes labāk saldēt stingros traukos, lai tie nezaudētu formu. Ķiršus, plūmes, jāņogas, mellenes un ērkšķogas var glabāt arī maisiņos.

Desertiem noderēs ogu biezenis. Sasmalcina ogas blenderī un sasaldē nelielās porcijās.

 

Materiāli rakstam no „Homelife”

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.