1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Būt vienatnē ar sevi – prasme, kuru mūsdienās daudzi ir zaudējuši

 

Progress mums ir daudz devis, bet ir arī atņēmis svarīgu prasmi ielūkoties sevī. Rakstnieks un filozofs Blēzs Paskāls reiz teica: “Visas cilvēces problēmas rodas no nespējas mierīgi pasēdēt vientulībā”. Mēs baidāmies no klusuma un garlaicības. Lai izvairītos no tā un savām emocijām, mēs pastāvīgi meklējam izklaides. Mēs neprotam būs vienatnē ar sevi. Par to, kādēļ tā notiek un k oar to darīt, pastāstīja blogeris un izglītojošā projekta “Design Luck” dibinātājs Zat Rana.

Paskāla sacītais mūsdienās ir īpaši aktuāli. Ja ar vienu vārdu vajadzētu raksturot tehnoloģiju progresu pēdējo simts gadu laikā, tad tas būtu vārds “saistības”. Telefons, radio, televīzija un internets satuvināja mūs ar citiem cilvēkiem. Tomēr mēs dzīvojam pasaulē, kurā jūtam saiski ar visiem, izņemot sevi pašu.

Gandrīz visiem šķiet, ka viņi sevi labi zina: savas sajūtas, vēlmes un problēmas. Patiesībā tā nemaz nav. Mēs arvien vairāk attālināmies no sevis. Jo nekomfortablāk jūtamies vienatnē, jo lielāka ir iespēja, ka sevi slikti zinām. No diskomforta var atbrīvoties, atrodot sev nodarbi. Tā arī attīstās atkarība no tehnoloģijām, taču šis diskomforts tāpat mīt iekšā un gaida savu kārtējo iznācienu.

Mēs kļūstam atkarīgi no televizora ne jau tādēļ, ka to skatīties ir ļoti patīkami. Visticamāk mēs esam atkarīgi no izklaidēm un garlaicības kliedēšanas. Mēs nespējam iztēloties, kā tas ir – vienkārši būt un neko nedarīt. Tāpēc meklējam izklaidi un sabiedrību.

Rezultātā mēs izjūtam trauksmi un jūtamies vientuļi, neraugoties uz ciešo saikni ar apkārtējo pasauli. Par laimi, izeja ir. Vienīgais veids, kā tikt galā ar bailēm, ir paskatīties tām sejā. Ļauj garlaicībai pārņemt tevi. Tad tu beidzot sadzirdēsi savas domas un sapratīsi, kas notiek tavā prātā.

Tu pamanīsi, ka būt vienatnē ar sevi nav nemaz tik slikti. Arī garlaicība var iedvesmot. Tu labāk iepazīsti sevi. Ieraugi lietas tādas, kādas tās ir. Iemācies pievērst uzmanību tam, ko agrāk pat neievēroji.

Pieņem garlaicību, lai no jauna paraudzīvos uz lietām un atrisinātu iekšējos konfliktus.

Protams, vienatnē domas dažkārt mēdz ieņemt negatīvo formu. It īpaši, kad aizdomājies par savām jūtām, šaubām un cerībām. Un tomēr tas ir vērtīgāk, nekā neapzināti izvairīties no tādām pārdomām.

Bez sevis izprašanas nebūs arī pamata, uz kura veidojas pārējā dzīve. Iespējams, prasme būt vienatnē neatrisinās visas problēmas, bet tas palīdzēs to sākt darīt.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.