8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Ūdens kļūst dārgāks – 10 ieteikumi rēķina samazināšanai

 

Pagājis pusotrs mēnesis, kopš Rīgā spēkā stājušies jaunie ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi. Par vienu kubikmetru ūdens un kanalizāciju rīdzinieki turpmāk maksās 1,92 eiro (ar PVN) jeb par 24,2% vairāk nekā līdz šīm. Pieskaitot ūdens sildīšanas izmaksas 3,38 eiro apmērā, kopsumma veido ap 5,3 eiro (ar PVN).

Ūdens pakalpojumu izmaksas aug arī citās Latvijas pilsētās, kas lielā mērā saistīts ar ilgtspējīgu ūdens izmantošanas politiku – efektīvāku attīrīšanas iekārtu darbību nolūkā samazināt apkārtējās vides piesārņojumu. Ieraugot jaunos rēķinus, daudzi aizdomājas, vaineizlieto vairāk parnepieciešamo.Tāpēc santehnikas uzņēmums “Hansgrohe”apkopojis 10 būtiskus ieteikumus, kāierobežot ūdens patēriņu un ietaupīt, tostarp izveidojot arī infografiku.

Ietaupi, mainot paradumus vannasistabā

  • Ja klozetpodam ir divas skalojamās kastes pogas, tad viena parasti patērē 10 litrus ūdens, otra – 5 litrus, tāpēc izmanto tās pēc nepieciešamības, automātiski nespiežot lielo pogu.
  • Samazini dušā pavadīto laiku, ietaupot līdz 20 litriem ūdens minūtē!Vienlaikus, dodot priekšroku dušai, izlietosi 3 reizes mazāk ūdens, nekā mazgājoties vannā.
  • Aiztaisi krānu, tīrot zobus. Ūdenim nepārtraukti tekot, minūtes laikā iztek 12-15 litri!
  • Izmanto veļas mašīnu efektīvi – nemazgā mazu apjomu netīro drēbju vai arī atceries izmantot mazgāšanas režīmu mazākam veļas daudzumam.
  • Vienmēr cieši noslēdz krānus un dušu – pilošs krāns var nemanot patērēt pat 90 litrus diennaktī!

Ietaupi, mainot paradumus virtuvē

  • Ja iespējams, izmanto trauku mazgājamo mašīnu. Mazgājot vienāda daudzuma traukus, ūdens patēriņš būtiski atšķiras – piemēram, ar rokām mazgājot, izlietosiet 60-80 litrus ūdens, taču ar trauku mašīnu tie būs vien 13 litri.
  • Neskalo katru augli vai dārzeni atsevišķi zem tekoša ūdens – izmanto bļodu vai aiztaisītu izlietni.
  • Lai atkausētu kādu produktu, laikus pārvieto to no saldētavas uz ledusskapi vai arī mērcē atbilstoša izmēra traukā, nevis zem tekoša ūdens.

Ietaupi, izvēloties ekonomiskas mājsaimniecības iekārtas

  • Izmanto speciālus dušas un krānu uzgaļus jeb aeratorus, kas ūdenim piejauc gaisu. Tie patērē uz pusi mazāk ūdens, bet saglabā ūdens strūklas intensiāti. Aeratori spēj samazināt ūdens patēriņu līdz 6 litriem minūtē. Savukārt aerators kombinācijā ar jaucējkrānu un dušas ar ūdens plūsmas ierobežotājiem ietaupīsvēl līdz 3 litriem minūtē.
  • Ekonomiskas veļas mašīnas patērē līdz 40% mazāk ūdens.

 

Autors: Lead 31.07.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.