8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Līdzsvara trūkums starp darbu un privāto dzīvi – kā atbrīvoties no šīs sajūtas?

 

Kā mainīt savu domāšanas veidu un pārstāt pārdzīvot par mūžīgo aizņemtību? Atbildes uz šiem jautājumiem mēs meklējām Roba Mūra grāmatā „Life Leverage: How to Get More Done in Less Time”.

Neatdali darbu un privāto dzīvi

Darbs – tā arī ir dzīve, bet dzīve – tā arī ir darbs. Viss ir vienlīdzīgi. Dzīve neapstājas, kad tu ierodies darbā, bet darbs nebeidzas, kad tu nolem veltīt laiku „privātajai dzīvei”.

Dažreiz darbā gadās darīt interesantas lietas, kuras tev patīk un ļauj justies nozīmīgai un mērķtiecīgai. Dažreiz, kad tu dari to, kas tev tiešām patīk, tev nākas darīt arī kaut ko ne visai patīkamu, kaut ko sāpīgu un pazemojošu.

Nedrīkst ignorēt šīs emocijas, tāpēc ir muļķīgi domāt, ka jebkurš darbs ir mokošs, bet viss, kas ar to nesaistās, priecē. Koncentrējies uz vienu uzdevumu un paveic to vislabākajā veidā. Pieliec visas pūles gan tam, kas tev patīk, gan tam, kas nepatīk.

Apvieno darbu un privāto dzīvi, cik vien tas ir veselīgās robežās iespējams. Baudi darbu, kad esi mājās, dodies komandējumos kā atvaļinājumā. Tā vietā, lai gaidītu vienu lielu pensiju dzīves beigās, uzrīko sev „mini pensijas” katru gadu. Strādā vairāk, ja tev tiešām patīk tas, ko tu dari. Meklē citu darbu, ja galīgi nekas nepatīk.

Padari savu darbu par savu aizraušanos. Tā vietā, lai domātu, ka darbā tu nogursti, bet atvaļinājumā atslābinies, esi mobila vienmēr, apvieno ceļojumus, darbu un privāto dzīvi.

Kāpēc sev patīkamus cilvēkus dalīt „draugi darbā” un „draugi ģimenē”? Kāpēc gan viņus visus neapvienot? Izdzīvo visu tagad, esošajā brīdī, lai tev nekas nebūtu jāatliek, jāpārceļ vai jālīdzsvaro. Nedali savu laiku darba dienās un brīvdienās. Jebkura nodarbe ir iederīga jebkurā vietā un laikā.

Padomā, kāda ir tava dzīve, un, ko tu no tās vēlies?

Atrodi kaut ko, ko tev ļoti patīk darīt, kas dāvā tev mērķa un cieņas sajūtu pret sevi. Ja nodarbošanās neatbilst šīm prasībām, pamet to. Netiecies darīt visu citu dēļ. Un šeit nav runa tikai par darbu. Arī hobiji un palīdzēšana citiem var būt piespiedu un laikietilpīga.

Atsakies no liekā. Ļauj sev ieslīgt galējībās: kļūsti par cilvēku, kurš koncentrējas uz savu mērķi un tikai pavisam viegli raugās uz visu pārējo.

Darbs pārstāj tikt uztverts kā darbs, kad tu dari kaut ko, ko tev būtu jādara, kas sola labus ienākumus un ir nozīmīgs cilvēkiem. Darbs pārstāj būt darbs, kad nodarbe tev kļūst patiesi interesanta.

Ja tu droši zini, kas vēlies būt, ja tavā priekšā stāv liels un nozīmīgs mērķis, kura dēļ tu katru rītu mosties motivēta un priecīga, tu vispār to vari saukt par darbu?

Atsakies no visām lietām, kas tev nav svarīgas

Kad tu pamet iesāktu lietu, to sauc par vājību. Atsakoties no vērtīga mērķa, kuru tu gandrīz sasniedzi, tu sajutīsi īslaicīgu atvieglojumu, bet vēlāk nožēlosi savu lēmumu.

Patiesi, kad tu atsakies no kaut kā, kad sastopies ar pirmajām problēmām, tas daļēji norāda uz vājumu. Tas var liecināt par tālredzīguma trūkumu. Bet dažreiz vēlme apstāties norāda uz to, ka konkrētā nodarbe tev patiesi nav nemaz tik svarīga un interesanta. Priekš kam turpināt kaut ko darīt tikai tāpēc, ka atteikšanās tiks uztverta kā vājība, vai tāpēc, ka tu gandrīz sasniedzi mērķi, kurš tev neko nenozīmē?

Paej malā un saki „nē”

Nedari kaut ko un nekļūsti par kādu tikai tāpēc, ka citi cilvēki no tevis to sagaida. Sabiedrības spiediens ir nomācošs. Atbrīvo sevi no nesvarīgām lietām, kuras nav saistītas ar tavu redzējumu un vērtībām.

Atstāj tās citiem cilvēkiem. Paej malā. Atlaid to visu. Un nedomā kontrolēt to, kas notiek pēc tam.

Tu sajutīsies brīva, kad sāksi atteikties no liekiem darbiem, atzīsi, ka neproti visu, un ieguldīsi savu brīvo laiku, enerģiju un kaisli nozīmīgākās lietās. Tajā, kas būs svarīgs tieši tev un tiem, ko tu mīli.

Lai arī ko tu teiktu un darītu, cilvēki tāpat tevi vērtēs, tā kā saki un dari visu, ko uzskati par pareizu, neaizmirstot, protams, arī par pieklājību.

Atrodi dzīvi darbā un darbu dzīvē!

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.