6.4 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Emocionālā neuzticība – kāpēc tā ir bīstama?

 

Var ilgi spriedelēt par to, kāpēc cilvēki izvēlas būt neuzticīgi, tā vietā, lai vienkārši atteiktos no attiecībām, kas viņus neapmierina, taču šis raksts nebūs par to. Šoreiz parunāsim par to, kas ir emocionālā neuzticība, un, kā to atšķirt no vienkārši labas draudzības.

Iedomājies situāciju – pie tevis darbā uzrodas jauns darbinieks. Atlika jums pārmīt pāris vārdus, kā tu sajuti, ka starp jums ir daudz kopīga. Jūs kopā ejat pusdienās, pavadāt laiku arī ārpus darba – piemēram, ejat uz kino, pēc tam sēžat kafejnīcā, apspriežat filmu un tenkojat par kolēģiem.

Izklausās pēc daudzsološa romāna sākuma?

Jā, ja vien nebūtu viens „bet”. Tev jau ir attiecības, tu mīli savu partneri un neredzi nekādu iemeslu šķirties. Tu pārliecini sevi par to, ka jūs esat tikai draugi, bet, ja tu noriskēsi būt pret sevi pilnīgi godīga, tad atzīsies, ka jūsu attiecības jau ir kļuvušas par kaut ko vairāk. Tu vēl neesi pārkāpusi tam pēdējam slieksnim, kurš visu saliks pa savām vietām un pārvērtīs emocionālo neuzticību fiziskajā.

Patiesībā, vārdu savienojums „emocionālā neuzticība” ir diezgan konkrēts. Tas nozīmē, ka tās emocijas, kuras tev būtu jāizjūt attiecībās, rodas, esot kopā ar citu cilvēku. Tev šķiet, ka viņš labāk saprot tavas jūtas, tev ar viņu ir vairāk kopīgu interešu. Kad viņš ir līdzās, tu jūties komfortabli un droši.

Iespējams, tu fantazē par savu „draugu”, un tas padara seksu ar tavu pastāvīgo partneri patīkamāku un kaislīgāku.

Emocionālā neuzticība ilgu laiku var būt pilnīgi ērts stāvoklis gan tev, gan tavam „draugam”. Jūs esat drošā teritorijā. Flirtējam, bet neskūpstāties. Apskaujaties, bet nemīlējaties. Jums divatā ir labi un ērti.

Pavisam iespējams, tu pat dalies ar savu „draugu” savās detaļās par attiecībām – pat intīmās. Stāsti par problēmām, ar kurām saskaries, bet viņš tev sniedz padomus. Pie tam, šīs grūtības tu izvēlies apspriest ar „draugu”, nevis mīļoto cilvēku.

Viena no svarīgākajām emocionālās neuzticības pazīmēm ir noslēpumainība un meli. Tu nestāsti partnerim par jūsu attiecībām, noklusē to, cik daudz laika jūs pavadāt kopā, un pat melo. Meli vienmēr ir neapmierinātības ar attiecībām rezultāts, mēģinājums palielināt plaisu starp tevi un partneri.

8 jautājumi, kuri sev jāuzdod

Lai saprastu, vai tavas attiecības ar kādu ir uzskatāmas par emocionālo neuzticību, nevis par vienkāršu draudzību, atbildi uz astoņiem jautājumiem.

  • Kad tev dzīvē notiek kaut kas svarīgs, tev vispirms to gribas izstāstīt „draugam”?
  • Tu stāsti savam „draugam” par problēmām ar partneri?
  • Tu slēp no partnera to, par ko tu runā ar „draugu”?
  • Tev šķiet, ka tavs „draugs” jūt un saprot tevi labāk, nekā tavs pastāvīgais partneris?
  • Tu slēp viņa ziņas no sava partnera?
  • Vai starp tevi un „draugu” ir seksuāla rakstura jociņi?
  • Vai tu jūti uzbudinājumu, kad iedomājies, ka ar „draugu” mīlējies?
  • „Draugs” biežāk ir tavs sabiedrotais dažādos pasākumos, nekā tavs partneris?

Ja uz lielāko daļu jautājumu tu atbildēji pozitīvi, tad, jā, tā ir emocionālā neuzticība.

Ko darīt?

Pamēģini sev atbildēt uz jautājumu, kāpēc tomēr jūsu attiecības nekļuva par kaut ko vairāk, nekā vienkārši draudzību? Vienkāršāk sakot, kāpēc tu vienkārši nepārguli ar viņu? Nē, tas nav aicinājums rīkoties, tas ir aicinājums būt godīgai pašai pret sevi. Jo attiecības, kā likums, sākas ar uzticēšanos un abpusēju sapratni.

Ko attiecībās ar „draugu” tu iegūsti tādu, kā nav attiecībās ar partneri? Un, kas ir attiecībās ar partneri tāds, kā nav attiecībās ar „draugu”?

Attiecības pārī ir dinamiskas, tās mainās, un tas ir normāli. Taču pastāvīgās, ciešās komunikācijas dēļ tev var šķist, ka jūs zināt viens par otru jau pārāk daudz. Tu nevēlies viņam stāstīt jaunumus, jo zini, kāda būs viņa reakcija. Pamēģini aprunāties ar savu partneri: apspriediet filmas, grāmatas, spēles. Necenties atgūt attiecībās to, kas jūs kādreiz saistīja – jūs esat dzīvi cilvēki un maināties, mainās jūsu intereses. Tā kā pamēģini atrast to, kas jūs tagad saista.

Bet, ja tas nenostrādā? Ja „draugs” joprojām ir vajadzīgāks un interesantāks?

Mēdz būt ļoti grūti atzīt sev, ka labākais, ko tu vari darīt jūsu attiecību dēļ, ir tās izbeigt. Kas traucē tev sākt jaunas attiecības – ar jaunu cilvēku, ar kuru tev ir daudz vairāk kopīga un ar kuru kopā tu jūties labāk?

Pats galvenais šajā situācijā ir līdz pēdējam brīdim būt godīgai pašai pret sevi un atzīties tajā, kas ir tava patiesā vēlme.

 

Materiāli rakstam no „Cosmopolitan”

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.