6.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Kilogrami ir atgriezušies: kāpēc pēc diētas tā notiek?

 

Ja tu plāno uzsākt diētu, lai notievētu, padomā divreiz. Kāpēc? Tāpēc, ka daudziem cilvēkiem diēta nozīmē svara pieagumu. Un ne jau tāpēc, ka diētas nestrādā. Vienkārši pēc tās sākas pretējs process un svars atgriežas.

Kāpēc liekie kilogrami atgriežas?

Diēta liek no kaut kā atteikties

Lielākā daļa diētu balstās uz tā, ka noteiktus produktus nedrīkst ēst vai drīkst, bet ļoti maz. Tādi ierobežojumi no sākuma šķiet skarbi, bet beigās pamēģināt kaut ko jaunu nav nemaz tik slikti.

Tomēr ar laiku rodas sajūta, ka tev kaut kā pietrūkst. Rodas vēlmes pēc lieliska ēdiena, kuru tev nedrīkst. Un tas ir normāli. Rezultātā gan daudzi “noraujas no ķēdes” un ātri vien atsāk ēst savus iecienītos ēdienus.

Diēta – tas ir laicīgs process

Loģiski, ka diētu tu neievērosi visu laiku. Daudzas diētas ir paredzētas divām nedēļām vai mēnesim, bet, kad termiņš beidzas, tev gribas atgriezties pie tā, ko ēdi agrāk.

Atbalsts nemotivē

Progress – tas ir patīkami. Apkārtējo komplimenti – vēl patīkamāk. Taču pēc mērķa sasniegšanas atliek tikai priecāties par to, kas ir iznācis. Un tas jau vairs tik ļoti nemotivē.

Ko darīt?

Izvairies no diētām. Jā, jā, ilgtermiņā daudzas diētas nav efektīvas. Jebkura programma ar ātriem rezultātiem neapgalvo, ka rezultāts būs ilgstošs. Labāk sastādīt sev uztura un sporta plānu, kuru var ievērot ilgāku laiku.

Maini uzskatus par ēdienu. Tā vietā, lai nožēlotu par ēdienu, kurš ir aizliegts, centies priecāties par to, ka ēd pareizi.

Maini paradumus. Ilglaicīgas pārmaiņas uzturā un uzvedībā prasa praksi. Necenties mainīt visu uzreiz. Virzies maziem solīšiem. Sāc ar vienas ēdienreizes sakārtošanu un pēc tam pakāpeniski arī pārējo. Jā, rezultāts nebūs tik ātrs, kā gribētos, bet veselīgāks un stabilāks gan.

Ievēro līdzsvaru. Nav jābadojas un jātrenējas līdz ģībšanai. Meklē savu līdzsvaru. Kādam gribēsies atteikties no saldumiem pavisam, bet tev vismaz brīvdienās gribas palutināt sevi ar kādu kūkas kabaliņu.

Pierodi. Pārmaiņas nav vieglas, un tev ir jāpieņem, ka atgriešanās pie vecajiem ieradumiem nenotiks. Nepretojies pārmaiņām, padari tās par savas dzīves daļu, un rezultāts tev neliks gaidīt.

 

Materiāli rakstam no “Healthline”

Autors: Dieviete.lv

 

1 KOMENTĀRS

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.