8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Ķer mirkli! Kā pārstāt steigties un sākt dzīvot?

 

Pie kā ir novedusi steiga? Tiecoties pēc rezultātiem un abstraktiem panākumiem, mēs esam ieguvuši nepacietīgumu, esam sākuši vairāk pieprasīt, biežāk izrādīt agresiju, dzīviet pakaļ pārāk augstiem standartiem. Tas ir radījis iekšējo spriedzi, trauksmi un nogurumu. Cilvēki vairs neprot atpūsties, baudīt mirkli, izjust dzīvi. Ceļojumi, ēdiens un attiecības – tas viss ir zaudējis savu vērtību. Nespēja apstāties un paskatīties sev apkārt un sevī ir novedusi pie tā, ka mēs esam iegrimuši psihiskās problēmās, izsmēluši iekšējos resursus, ieguvuši virkni slimību un problēmu ar apkārtējiem. Bet vajadzēja tikai apstāties, paskatīties apkārt un atcerēties par sevi un sev mīļajiem. Kā pārstāt steigties un sākt dzīvot?

Piemēram, var pāstāt strādāt 15 stundas diennaktī, iztukšojot sevi gan fiziski, gan emocionāli, un zaudējot darba kvalitāti. Tā vietā samazini darba stundu skaitu, bet pārējo laiku veltī sevis attīstīšanai un apkārtējās pasaules izzināšanai. Tas pats attiecas uz ēdienu, ceļojumiem, seksu un komunikāciju. Nevis vienkārši kārtējo reizi apēd mikroviļņu krāsnī uzsildītu pusfabrikātu, bet iemācies izbaudīt gatavošanas procesu, atklājot jaunus ēdienus un iesaistot gatavošanas procesā pārējos ģimenes locekļus. Nevis monotoni izlasīt grāmatu vai žurnālu, bet pārdomāt izlasīto, iepazīties ar autoru, daloties pārdomās ar citiem. Ir svarīgi dzīvot šeit un tagad, sev komfortablā ritmā, kurš padarīs tavu eksistenci patīkamāku un jēgas pilnāku.

Tas nenozīmē, ka vajag visu apzināti bremzēt un sarežģīt: iet uz bibliotēku pakaļ informācijai, kuru ērti var atrast internetā, vai, kavējot autobusu, turpināt lēni iet. Nē. Lēnās kustības mērķis ir tajā, lai dzīvotu līdzsvarā, nevis pārspīlēti. Steigties tad, kad vajag, un pārstāt, ja ir iespēja atslābināties un padzert kafiju skaistā terasē.

Kas palīdz palēlināt tempu?

-Biežāk uzdod sev jautājumu par to, kā tu jūties, vai pareizajā virzienā dodies, vai izmanto visus resursus? Tas palīdzēs saprast to mirkli, kad apziņa ir aizmigusi un sākusi strādāt autopilotā ar tās mūžīgo steigu, aizkaitinājumu un neapmierinātību.

-Mācies izslēgt fona trokšņus, kuri traucē tev koncentrēties darbiem – mūzika, sociālie tīkli, telefons. Nolēmi iziet pastaigā? Atsakies no tehnoloģijām, kuras var izbojāt tev atpūtu. Vēlies veltīt laiku mīļotajam cilvēkam? Izslēdz televizoru, atliec trauku mazgāšanu, koncentrējies tikai viņam. Prasme pilnībā pieslēgties vienam darbam ir veiksmes un panākumu pamatā.

-Izsvītro liekos uzdevumus, kuri nozog no tevis enerģiju, liekot tev dzīvot trauksmē. Izvērtē, cik laika tu pavadi tukšā pļāpāšanā ar kolēģiem, nevajadzīgu seriālu skatīšanā, tiekoties ar cilvēkiem, kuri tev ne visai patīk. Izsvītro to visu no savas dzīves, un tu būsi pārsteigta, cik daudz laika un vietas atbrīvojās lietām, kuras tevi patiesi iedvesmo.

-Atrodi to hobiju, kurš var likt laikam apstāties un kurā tu vari „pazust”. Padoms: tam ir jābūt jebkam, kas saistīts ar reālu darbību – ēst gatavošana, gleznošana, tehnikas remontēšana, mūzikas instrumenti. Jebkas, kas ir īsts un konkrētajā brīdī sagādā tev prieku.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.