5.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

10 būtiski iemesli, kāpēc diēta nesniedz cerēto rezultātu

 

Diēta ir viens no tiem procesiem, kuros labs rezultāts tiek gaidīts īpaši dedzīgi, pat izmisīgi. Tāpēc jo nomāktāka var būt sajūta, ja netiek manīti nekādi rezultāti, radot vēlmi atteikties no diētas vispār. Tomēr bieži vien panākumi izpaliek dažu pavisam vienkāršu, bet izšķirošu iemeslu dēļ. Lūk, ieskatam desmit no izplatītākajiem iemesliem.

Tu ēd pārāk maz

Tici vai nē, bet iemesls, kāpēc liekais svars spītīgi turas pretī taviem diētas izaicinājumiem, meklējams tajā, ka tu neēd pietiekoši daudz. Līdz ko tu neuzņem pietiekamu daudzumu barības vielu, tavs ķermenis domā, ka esi badā, kam seko atbildes reakcija. Tā izpaužas kā  palēnināta vielmaiņu un turēšanās pie esošajām tauku rezervēm. Palēnināta vielmaiņa bieži vien ir arī iemesls mazkustīgumam un pastiprinātai miegainībai.

Tu izlaid ēdienreizes

Arī ēdienreižu izlaišana nebūs tas veiksmīgākais veids, kā samazināt svaru. Tu domā, ka ēdīsi mazāk, ja izlaidīsi pusdienas, bet šāds solis tikai radīs vēl vienu dabisku reakciju tavā organismā. Tavs ķermenis uzskatīs, ka tev trūkst barības vielu, tāpēc nākamajā ēdienreizē liks ēst krietni vien vairāk. Rezultātā tu kopumā uzņemsi krietni vien vairāk ēdiena un arī kaloriju nekā, ja būtu ēdusi visās ēdienreizes.

Tava diēta ir pārāk ierobežojoša

Labāk nogriezt nekā izgriezt –atziņa, kas vēsta par to, ka turēšanās pie izvēlētās diētas izdosies daudz labāk, ja to pārāk neierobežosiun neizņemsi no ēdienkartes visus iemīļotos produktus. Piemēram, ja stingri ierobežosicukura patēriņu, pienāks brīdis, kad tevi piemeklēs nepārvarama kāre pēc šī salduma. Glābiņš nebūs arī tā aizvietošana ar līdzīga tipa produktu. Vienīgais risinājums ir iemīļotā, bet diētā tik nevēlamā produkta samērīga lietošana mazās devās.

Tu neesi pietiekoši aktīva

Ja tu centies zaudēt svaru vien ar diētas palīdzību, tad šāda rīcība visticamāk arī nesniegs cerētos rezultātus. Sākotnēji viena pati diēta var palīdzēt zaudēt svaru, taču pēc tam ķermenis zaudētās kalorijas sāks izmantot savā, bet ne diētas labā, un viss darbs būs velts. Lai diēta sniegtu gaidīto rezultātu, savā ikdienas darbu listē pievieno 30 minūšu garu treniņu, kas efektīvāk palīdzēs sadedzināt liekās kalorijas un turpinās svara zuduma procesu.

Tu nedzer pietiekoši daudz ūdens

Arī ūdens patēriņam ir nozīmīga loma svara zaudēšanā procesā. Tā nepietiekošs patēriņš var izraisīt izsalkumu un likt apēst vairāk nekā patiesībā nepieciešams. Astoņas glāzes dienā ir pietiekošs ūdens daudzumus, lai tu nejustos izslāpusi un apēstu tieši tik daudz barības vielu, cik organismam nepieciešams.

Tava diēta nav sabalansēta

Labākais veids, kā zaudēt svaru, ir sadedzināt vairāk kaloriju nekā tu ikdienā patērē. Ja vienā dienā tu badojies, bet jau nākamajā pārēdies, šādi svaru zaudēt nebūs iespējams. Ēd regulāras maltītes katru dienu, kontrolē porciju lielumus un esi aktīva – tā tu pakāpeniski spēsi zaudēt svaru un būsi spējīga arī to noturēt.

Tu ēd pārāk ātri

Tu nepievērs uzmanību tam, ko ēd, kā arī tev ir tendence ēst pārāk ātri – tas ir vēl viens ceļš, kas novedīs pie pārēšanās un liekām kalorijām. Tas aizņem apmēram 20 minūtes, līdz tavs prāts saprot, ka apēstais ēdiena daudzums ir bijis pietiekošs. Tāpēc, ja ēdīsi pārāk ātri, tu pārēdīsies. Seko līdzi tam, ko ēd. Velti laiku ēdiena kārtīgai sakošļāšanai un izbaudi to. Tādā veidā tu dosi laiku savam prātam saprast, ka esi paēdusi.

Tu neesi godīga pret sevi

Vai tu tiešām esi godīga pret sevi? Stingri seko līdzi diētas vadlīnijām un treniņus aizvadi regulāri un no visas sirds? Ja tā ir, tad tas tiešām ir apsveicami, bet, ja sanācis pagrēkot, tad jāņem vērā, ka tās atkal ir papildus kalorijas. Lai pie veselīgāka dzīvesveida būtu vieglāk pieturēties, izveido žurnālu, kurā piefiksē to, ko ēd un treniņu plānu. Tā tev būs vieglāk sekot līdzi savām aktivitātēm un izvairīties no liekām un negribētām kalorijām.

Tu neguli pietiekoši daudz

Ja tev ir nepietiekošs miega daudzums, tas noteikti atstās pēdas tavā svara zaudēšanas progresā. Miega trūkums var ietekmēt hormonus, kas kontrolē apetīti, konkrētāk, var izraisīt hormona atbrīvošanu, kas ziņo par izsalkumu. Atvēli sev astoņas stundas garu miegu un tu pamanīsi, ka nejūties vairs tik izsalkusi. 

Tu lieto pārāk daudz alkohola

Lai zaudētu svaru, tev nav nepieciešams pilnībā atteikties no alkoholisko dzērienu lietošanas, tomēr pārāk liels alkohola patēriņš kavēs tauku rezervju degšanu. Brīdī, kad tu lieto alkoholu, tavs ķermenis to pārvērš acetāta formā un pēc tam sadedzina, kavējot pašu tauku sadegšanu. Pavisam vienkārši – jo mazāk alkohola dzersi, jo efektīvāk tavs ķermenis sadedzinās taukus.

 

Materiāli rakstam no “Beauty and Tips”

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.