7.2 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Kā bez drāmas nolikt bērnu gulēt – padomi vecākiem

 

Ja vecāki neizrādīs uzstājību, bērns atradīs desmitiem iemeslu, lai negulētu. Tad arī vecāku dzīve kļūst par murgu. Ko darīt, lai tas nenotiktu?

1.Māci bērnu aizmigt patstāvīgi

Šis ir jāsāk jau no pavisam maza vecuma, lai mazulis ātrāk uzzinātu, ka var nomierināties pats. Lūk, kas ir jādara.

Liec bērnu gulēt, kad viņš ir patiesi noguris

Bērns žāvājas, berzē acis, izvairās no acu kontakta, nereaģē uz rotaļlietām un vārdiem. Tas ir labākais brīdis, lai noliktu viņu gulēt. Ja nogaidīs par ilgu, viņš pārgurs un sāks izrādīt kaprīzes. Tādā stāvoklī viņu būs grūtāk aizmidzināt – vispirms būs jānomierina.

Ja vakarā bērns ir spēku un enerģijas pilns, pārskati viņa dienas režīmu. Iespējams, tu vēlu liec viņu gulēt (vēlāk par 20:30), vai arī pa dienu viņš guļ ilgāk par divām stundām. Varbūt viņam ir par maz fizisko aktivitāšu?

Biežāk liec bērnam gulēt gultā vienam

Katrs bērns alkst vecāku siltuma un tuvības, taču tas nav iemesls viņu nēsāt uz rokām visu dienu. Māci bērnu biežāk palikt gultā vienatnē. Viņam ir jāsaprot, ka tas nav nekas šausmīgs.

Ļauj bērnam pašam nomierināties

Ja bērns sāk izrādīt kaprīzes, līdz ko viņš tiek atstāts gultā, nesteidzies viņam palīgā. Ļauj viņam pašam nomierināties. Ja nu tomēr viņam neizdosies, paņem mazuli klēpī, pagaida, līdz viņš atslābinās, un noliec atpakaļ gultā. Viņam ir jāsaprot, ka viņš negulēt mammas rokās, bet gan savā gultā.

Pakāpeniski samazini savu līdzdalību aizmigšanas procesā. Ar katru reizi ej arvien tālāk projām no gultas, bet sākumā tā, lai bērns tevi redzētu un zinātu, ka tu esi līdzās. Viņam ir svarīgi justies drošībā.

2.Ievies rituālu

Bērniem patīk rituāli: tie sniedz stabilitātes un drošības sajūtu, atvieglo dzīvi, atbrīvo no liekām emocijām. Bērni rūpīgi seko līdzi tam, lai noteikumi tiktu ievērotu, un tieši vecāki mēdz būt tie, kuri ne vienmēr tos ievēro: viņi maina kārtību, izlaiž vai pārāk novilcina darbības. Tā darīt nedrīkst! Ja rituāls tiek izjaukts, bērns izjūt stresu un pārstāj izprast tā nozīmi.

Lūk, daži padomi, kā sagatavoties miegam:

  • Istabā/ visā mājoklī izveido nakts režīmu. Televizoru izslēdz, galveno telpas apgaismojumu nomaina pret galda lampu.
  • Miegam sāciet gatavoties vienā un tajā pašā laikā. Ja jūs sarunājāt sākt 20:00, tad tā arī dariet.
  • Katrai darbībai ir jābūt atvēlētam konkrētam laikam. Zobu tīrīšana – 5 minūtes, pasakas lasīšana – 15 minūtes. Jo jaunāks ir bērns, jo īsākām un vienkāršākām ir jābūt darbībām.

3.Lasi pasaku monotonā balsī

Lai bērns aizmigtu ātrāk, pasaku lasi nevis izteiksmīgi, bet gan pēc iespējas monotoni. Izstiep teikumus, pakāpeniski palēlini runas tempu. Ideāli, ja pasaka būs par miegu. Ja, nē, liec lietā iztēli un izdomā savu miega pasaku.

4.Radi komfortablu vidi

Istabā nedrīkst būt pārāk karsti vai auksti, pārāk gaišs vai trokšņais. Labāk, ja būs vēsi. Spilvenam un gultas veļai jābūt mīkstai un patīkamai. Mušām, odiem un citiem kukaiņiem istabā vietas nav. Parūpējies, lai gultā ir arī bērna mīļākā rotaļlieta.

5.Izslēdz elektroniskās ierīces

Visi zina par zilo gaismu, ko izstaro ekrāni. Bērna nervu sistēma pret to ir daudz jutīgāka. Neizmanto telefonu, televizoru vai datoru bērna klātbūtnē un neļauj arī viņam to darīt. Katrai lietai un nodarbei ir savs laiks.

Protams, ne vienmēr aizmigšanas process ir ātrs un vienkāršs, bet ir vērts pamēģināt šos noteikumus ievērot.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.