1.6 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Dzīvokli labāk pirkt vai īrēt?

 

dzivokliParasti, kad cilvēkiem uzdod šo jautājumu – dzīvokli labāk pirkt vai īrēt -, vairums atbild, ka prātīgāk ir iegūt dzīvokli savā īpašumā, un beigt maksāt kādam īres maksu tādā pašā apjomā kāds būtu hipotekārā kredīta ikmēneša maksājums. Nav noslēpums, ka daļa dzīvokļu izīrētāju šādi rīkojas – iegādājas dzīvokli kredītā, un pēc tam atrod īrnieku, kurš ar savu īres maksu nosedz kredīta maksājumu un vēl paliek pāri kāda naudas summa, kā peļņa izīrētājam. Līdz ar to šķietami loģiskāk būtu pirkt dzīvokli, nevis nomaksāt kāda cita cilvēka hipotekāro kredītu. Bet vai tā tiešām ir, vai nekustamā īpašuma iegādei ir tikai bonusi un neviena mīnusa?

Nav šaubu, ka dzīvokļa iegāde nozīmē stabilitāti un brīvību, jo jūs pats esat sava mājokļa saimnieks, varat nebaidīties, ka kādu dienu dzīvokļa saimnieks paziņo par īres maksas pacelšanu vai par pieprasījumu steidzami izvākties. Taču vienlaikus hipotekārais kredīts nozīmē ilgtermiņa finansiālas saistības ar banku vai citu aizdevēju. Tādēļ tas ir svarīgi izsvērt plusus un mīnusus pirms izdariet tik svarīgu lēmumu – pirkt vai īrēt dzīvokli.

Ja pirksiet dzīvokli, ieguvumi būs šādi:

  • Kad būsiet atmaksājis hipotekāro kredītu, dzīvoklis nonāks jūsu īpašumā, un jums vairs nekad nebūs jāuztraucas par to, kur dzīvot.
  • Ja dzīvē gadīsies situācija, piemēram, būs ģimenes pieaugums, un jums būs nepieciešams lielāks dzīvoklis vai pat māja, jūsu iegādātais dzīvoklis kalpos kā pamatkapitāls jauna mājokļa iegādei.
  • Ja būs nepieciešami citi kredīti, kuru saņemšanai nepieciešama nekustamā īpašuma ķīla, varēsiet ieķīlāt savu dzīvokli un saņemt nepieciešamo aizdevumu.
  • Jūs varat uzlabot dzīvokli un savas ieceres nesaskaņot ar saimnieku. Turklāt uzlabojumi paliks jūsu īpašumā.
  • Jūs varat uzlabot savu kredītreitingu ar laicīgi nomaksātu hipotekāro kredītu.

Ja pirksiet dzīvokli, potenciālās problēmas būs šādas:

  • Tā ir liela atbildība. Jums ir nepieciešams rūpīgi aprēķināt, cik daudz jūs varat atļauties aizņemties un atdot.
  • Ja īpašuma vērtība kritīsies, jūs nevarēsiet to pārdot par summu, kuru būsiet parādā aizdevējam, tādēļ potenciāli jūs varat kļūt par zaudētāju, pārdodot savu nekustamo īpašumu.
  • Ja aizdevējs pacels procentu likmes, jūsu kredīta maksājumi palielināsies. Tādēļ jums jābūt drošam, vai varēsiet atļauties maksāt arī vairāk nekā šobrīd.
  • Jums ir jāizvērtē, vai varat atļauties segt arī citus izdevumus, kas saistās ar dzīvokļa uzturēšanu, piemēram, nodokļu nomaksu.
  • Jāizvērtē, vai, pēc kredītu ikmēnešu maksājuma veikšanas, jums paliks nauda pārtikai un citām primārām lietām.
  • Jūs nebūsiet vairs tik elastīgs, kā īrējot dzīvokli, jo nevarēsiet vienā dienā izdomāt pārcelties un to, pēc vienošanās ar saimnieku, pamest ne par ko nesatraucoties. Taču, ja dzīvoklis ir īpašumā, tam ir jāatrod pircējs un tikai tad var domāt par pārcelšanos. Tās ir saistības.

Tātad dzīvokļa pirkšanai un īrēšanai ir gan savi plusi, gan arī mīnusi. Tādēļ vislabākais ieteikums ir ieklausīties savās sajūtās un izvērtēt savas finansiālās iespējas. Ja vairāk nosliecaties uz to, ka vēlaties pirkt dzīvokli, viens no veidiem, kā saprast, vai varat atļauties iegādāties dzīvokli vai tomēr turpināt to īrēt, ir salīdzināt izmaksas. Tas ir pavisam vienkārši – salīdziniet, cik jūs maksātu, ja konkrēto dzīvokli īrētu, un cik par to pašu dzīvokli maksātu, ja tas tiktu iegādāts kredītā. Ja kredīta ikmēneša maksājums ir zemāks nekā īre, ir vērts apsvērt domu par dzīvokļa iegādi.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.