8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Pārgājiens ar maltīti dabā: 7 ieteikumi no profesionāļiem

 

Foto_Gatavo_daba_1

Pārgājiens ar maltīti dabā: 7 ieteikumi no profesionāļiem

Baudi atvasaru dabā!

 

Tuvojas atvasara un zelta rudens ar bagātīgām dabas veltēm. Tas ir īstais laiks, lai dotos pārgājienos un baudītu ēdienu svaigā gaisā. Ko darīt, lai piedzīvojums izdotos? Renārs Purmalis un Jānis Brūveris, kustības “Gatavo dabā” autori un pasākumu organizatori, norāda svarīgāko par gatavošanos pārgājieniem, ēdiena un trauku izvēli, kā arī drošību gardajās atpūtas pauzēs.

 

“Atmiņā paliekošu pārgājienu var noorganizēt jebkurš – nekur tālu nav jādodas. Sāc ar maršrutu, piemēram, Gaujas Nacionālā parka teritorijā vai sev labi zināmā mežā. Ja neesi radis daudz iet, sākumā pilnīgi pietiks ar aptuveni 10km pa mežu vai gar upītēm,” saka J. Brūveris. “Ņem līdzi draugus un pārliecinies, cik forši ir dabā!”

 

  1. Plāno maršrutu un laiku ceļā. Izvērtē apkaimes karti un apsver, kurus objektus vēlies apskatīt un kur gribētu ieturēt maltīti. Var gadīties, ka izvēlētajā maršrutā ir interesantas vietas, par kurām neko nenojaut!

 

“Ja meklē piedzīvojumus, aizraujoši ir arī spontānie pārgājieni – dodies, kur acis rāda, nenosaki sev limitu, cik jānoiet, esi brīvs, izbaudi dabu un ieklausies tajā. Atceries paņemt uzlādētu telefonu ar GPS, ko ieslēgt, kad vēlies saprast, kur esi un kā tikt ārā no meža.”

 

  1. Paturi prātā pieredzi – saģērbies atbilstoši. Ir teiciens – nav sliktu laika apstākļu, ir tikai neatbilstošs apģērbs. Neviens raksts vai padoms nesagatavos tevi tik labi kā paša pieredze, kas nāk ar laiku. Ej ārā, izmēģini dažādu ekipējumu un saproti, kas tev der. Profesionālajam ekipējumam ir augstas cenas, tomēr “dārgs” ne vienmēr ir pareizais ceļš uz veiksmīgi pavadītu laiku.

 

“Sākām savas pārgājiena un āra dzīves gaitas ar pavisam parastu “bezfirmas” ekipējumu. Tad, kad varēju salīdzināt, cik ātri palieku slapjš atšķirīgās jakās, tad sapratu to vērtību. Teikšu godīgi – apavi ir pirmais, par ko domāt, jo, ja nevarēsi vairs paiet, tad laba jaka tevi neizglābs.”

 

  1. Ņem līdzi ūdeni – dzīvības avotu. Karstā pārgājienā organisms var patērēt un izvadīt pat līdz vienam litram stundā. Normāli aktīvi kustoties, tie varētu būt 3-4l dienā. Vari iztikt arī ar puslitru, bet tad tu varētu justies slikti, būt miegains, just enerģijas iztrūkumu un vēlmi neko nedarīt. Stāvošais ūdens dzeršanai nebūs piemērots, savukārt strauti un avoti būtu lielisks apstāšanās punkts, kur uzpildīt pudeles. Ja zini, ka apkārtnē nebūs derīgu ūdens tilpņu, ņem līdzi arī ūdeni roku mazgāšanai un ēdienu pagatavošanai.

 

“Ūdens ļauj kustēties – sniedz enerģiju!”

  1. Sagatavo traukus maltītei. Cik cilvēkiem un ko gatavosi? Diviem pietiks ar 1l katliņu un mazu deglīti. Lielākam skaitam vērts iegādāties lielāku un stabilāku degli un vismaz 3l katlu. Ugunskuram izvēlies speciāli tam piemērotus katlus un pannas. Iegādājies arī silikona lāpstiņas, lai nesaskrāpētu speciālo teflona pārklājumu.

 

“Gribi izvairīties no traukiem? Pārgājienos labi garšos arī dažādas uzkodas, dārza veltes, piemēram, burkāni, gurķi, selerija saknes, tomāti vai puķkāposti, kopā ar rupjmaizi un siera šķēli, bazilika lapiņu vai dillēm. Tādā gadījumā soma būs vieglāka!”

 

  1. Baudi dabas garšu! Pārgājienos ēdiens un tā sagatavošana ir tas, kas piedzīvojumu var padarīt īpašu. Veselīgi un interesanti paēst nemaz nav grūti.

 

“Iesakām pārgājienā ņemt graudaugus, kurus ērti var uzvārīt katliņā un kādu gatavu piedevu, ar ko lieliski uzlabot garšu. Lūk, piedāvājums nākamajam pārgājienam – paņem 100g pērļu grūbu, novāri, līdz mīkstas, ieliec ēdiena trauciņā un pa virsu kārto Trikata Sniega bumbas pēc izvēles (mūsu mīļākās ir ar baravikām, kas atgādina mežu). Klāt piegriez gurķi, tomātu un pārlej ar eļļu, kas palikusi no Sniega bumbām (izmantosim visu, kas mums dots!). Pavisam vienkārši, skaisti un gardi.”

 

  1. Ņem produktus, kas nebojājas – nesagandē atmiņas par pārgājienu! Viens no lielākajiem ēdiena “ienaidniekiem” ir temperatūra. Mājās vienmēr ir iespēja ielikt produktus ledusskapī, pie dabas tā nav. Vēlams izvairīties no tā, kas ātri bojājas, piemēram, svaigas gaļas, zivīm, svaiga piena utml., ja vien pārgājiens neilgst pāris stundās – tad nekas traks nenotiks, jo produkts pats par sevi vēl būs auksts (ja izņemts no ledusskapja). Lai būtu pavisam drošs, zivi vai gaļu vari viegli iemarinēt ar dabīgiem konservantiem: cukuru, sāli, citrona sulu vai eļļu un garšaugiem. Eļļa ir ļoti labs konservants, kas neļauj skābeklim piekļūt pie produkta un tas tik ātri nesabojāsies. Labs piemērs ir minētās Sniega bumbas.

 

“Ja produktus plāno gādāt uzreiz mežā, teiksim, sēnes, izvēlies tās, kuras labi pazīsti un ko var ātri pagatavot uz ugunskura. Vislabāk atpazīt var gailenes un baravikas. Vienkārši apcep uz pannas un gatavs. Sēnes, kas jāvāra, aizņem laiku un traukus.”

  1. Iemūžini atmiņas! Daba ir vieta iedvesmai. Vieta, no kurienes nākam un jūtamies dzīvi. Ļauj recepšu idejām nākt, fotografē un pieraksti tās.

“Kad plānojam ēdienkarti nākamajiem pasākumiem, bieži izbraucam pie dabas, pasēžam meža vidū vai upes krastā. Var dzirdēt, ka viss apkārt ir dzīvs un īsts. Arī tu tāds esi!”

Pievienoties Renāra un Jāņa pārgājieniem iespējams facebook.com/gatavodaba, savukārt receptes gatavošanai dabā atradīsi trikatasiers.lv.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.