9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Cūkmens noslēdz Vislatvijas koka tūri

 

Cukmens Riga_4

Tūkstošiem iedzīvotāju Cūkmena vasaras tūrē iepazīst koku kā izejmateriālu

 

Cūkmobīļa sirēnai skanot un mazo kokmīļu sajūsmu saucieniem pavadot, dabas draugs Cūkmens šovasar ar Cūkmena kokmīļu darbnīcu ciemojās piecās Latvijas pilsētās Jelgavā, Rēzeknē, Liepājā, Valmierā, 26. augustā noslēdzot Vislatvijas tūri Rīgā. Tās ietvaros jaunā paaudze iepazina un iemīļoja koku caur dažādām aktivitātēm, tostarp izgatavoja un aiznesa mājās vairāk nekā tūkstoš koka rotaļlietu. Katras pilsētas apmeklējuma laikā pašvaldībām tika pasniegts koka manifests. To parakstot, saņēmēji solījās popularizēt, mīlēt un cienīt koku kā labāko un vērtīgāko Latvijas dabas resursu.

 

Cūkmena kokmīļu darbnīcas noslēguma pasākumā papildus spēlēm un dažādu rotaļlietu no koka gatavošanai koka manifestu saņēma Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, kā arī tika apbalvots zīmējumu konkursa Uzzīmē koka Cūkmenu uzvarētājs – astoņgadīgais Regnārs Rubuls no Jelgavas, kurš balvā saņēma draugu ballīti AS Latvijas valsts meži dabas parkā Tērvetē kopā ar Cūkmenu. Zīmējums ar dabas parka Tērvetē koktēlnieku palīdzību jau pavasarī pārtaps īstā Cūkmena koka skulptūrā, kas iemiesos koka labās īpašības. Tāpat īpašu simpātiju balvu no Latvijas valsts mežiem un Cūkmena saņēma Haralds Luste no Kokneses, kā arī 50 censoņi – veicināšanas balvas.

 

Latvijas valsts mežu pārstāvis, koksnes izmantošanas eksperts Tomass Kotovičs pauž pārliecību, ka koks Latvijā arvien ir mīlētākais izejmateriāls sadzīvē un būvniecībā: “Cūkmens, ar Vislatvijas koka tūri viesojoties piecās Latvijas pilsētās, ir spēris lielu soli, lai vēl vairāk izglītotu sabiedrību vides ilgtspējas jautājumos. Kā noskaidrojām ģimenes portālā Mammamuntetiem.lv veiktajā aptaujā, divas trešdaļas Latvijas ģimeņu gribētu, lai viņu dzīves telpā būtu vairāk koka izstrādājumu. Daudzi maksā augstāku cenu par koka mēbelēm un virtuves piederumiem, jo uzskata tos par veselīgākiem, izturīgākiem un skaistākiem. Ja vēlamies, lai mūsu bērni augtu veseli un stipri, mums vajadzētu piešķirt kokam kā izejmateriālam sadzīvē un būvniecībā vēl lielāku lomu.”

 

Līdz šim LVM kampaņas Nemēslo mežā! galvenais varonis Cūkmens runāja tikai par sliktajām meža lietām. Šovasar viņš runāja arī par labo, lai ikviens saprastu, kāpēc mežs ir tik īpašs. Mežs nodrošina ne tikai ar svaigu gaisu, bet arī koksni, kas ir viens no video draudzīgākajiem materiāliem, kas īpaši draudzīgs bērniem.

 

Lai vēl vairāk mācītu bērniem par tīru mežu nozīmi un stiprinātu viņu atbildību pret apkārtojo vidi, jau otro gadu norisināsies LVM ekoprogramma bērnudārziem Cūkmena detektīvi. Tās ietvaros 4 līdz 7 gadus veci bērni kopā ar padagogiem atklās dažādus meža noslēpumus, piemēram, lasot pasakas, spēlējot Cūkmena cirku un izaudzējot paši savu koku, un kļūs par Cūkmena detektīviem. Pieteikšanās ekoprogrammā tiks atklāta jau septembrī.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.