8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kādēļ vajadzētu sākt veidot iekrājumus jau 20 gadu vecumā?

 

credme

Dzīvošanas izmaksas arvien pieaug

Svarīgākais iemesls, kādēļ cilvēkiem vajadzētu sākt veidot iekrājumus jau jaunībā, ir fakts, ka dzīvošanas izmaksas paliek arvien lielākas. Vēl pirms nepilna gadsimta lielākā daļa ģimeņu iztika ar vienu ienākumu avotu, proti, naudas pelnītājs bija tikai viens no vecākiem, taču šodien tā tiek uzskatīta par milzīgu greznību, ko var atļauties vien retais, tādēļ strādā un pelna iztiku abi vecāki. Patiesību sakot, kopš tā laika dzīvošanas izmaksas ir teju dubultojušās, tādēļ arī ienākumus jānodrošina diviem cilvēkiem, ar ko nereti arī ir par maz. Tajos laikos naudas iekrāšana bija vieglāks un ātrāk īstenojams uzdevums, kas ļāva doties pensijā agrāk nekā mūsdienās. Tā kā situācija ir kardināli mainījusies, tad, lai pensijā varētu doties pirms 70 gadu vecuma, iekrājumi jāsāk veidot jau 20 gadu vecumā. Protams, daudzi paļaujas uz valsts atbalstu pensijas nodrošināšanā, taču tie, kuriem šodien ir 20 gadu, nevar būt droši par tādu atbalstu, tādēļ par to jāsāk domāt un rūpēties pašiem, turklāt nekavējoties.

Vairāk nekā tikai vecumdienām

Tiem, kuriem pašlaik ir 20 gadu, ir jāsāk veidot iekrājumi nevis tikai savām vecumdienām, bet arī tādiem lieliem dzīves notikumiem kā, piemēram, personīgais mājoklis, automašīna, kāzas u.tml. Mūsdienās nekustamie īpašumi – gan zeme, gan māja, gan dzīvoklis – ir ārkārtīgi dārgi, tādēļ, lai tos iegādātos īpašumā, pastāv divas opcijas – krāt naudu vai ņemt kredītu. Arī tad, ja tiek ņemts kredīts (online credit), ir nepieciešams iekrāt naudu, jo pirmā iemaksa, kā zināms, ir jānodrošina pašam kredītņēmējam. Tāpat arī kāzas mūsdienās izmaksā daudz dārgāk nekā tas bija agrāk. Pat vienkāršas kāzas ar pārdesmit viesiem izmaksā vairākus tūkstošus, tādēļ arī kāzām nereti tiek ņemts kredīts. Nevēlaties ņemt kredītu? Sāciet krāt naudu!

Gadās neparedzēti izdevumi

Dzīvē nereti atgadās kaut kas neparedzēts, kas rada arī neplānotus izdevumus. Cilvēki nez kādēļ uzreiz iedomājas par kaut ko negatīvu, piemēram, steidzamu operāciju, applūdušu īpašumu, darba zaudēšanu u.tml. Bet dzīvē taču notiek arī pozitīvi notikumi, kas ir neparedzēti un saistīti ar neplānotiem izdevumiem, piemēram, draugu kāzas, bērniņa pieteikšanās ģimenē, ielūgums uz apaļu jubileju u.tml. Jāsaka, ka mēs nevaram paredzēt neko, vai tas būtu kaut kas pozitīvs vai negatīvs, tādēļ ir labi, ja esam finansiāli nodrošinājušies jebkādiem notikumiem. Šādi iekrājumi, kas paredzēti neparedzētiem gadījumiem, pasargā mūs no kredītiem, jo nepieciešamības gadījumā izmaksas varam segt no personīgajiem līdzekļiem. Arī sirdsmiers, kas iestājas, zinot to, ka jums ir iekrājumi ārkārtas situācijām, ir nenovērtējams.

Ieradumam ir spēks

Tiem, kas sāk veidot naudas iekrājumus jau jaunībā, naudas krāšana nesagādā nekādas grūtības arī vēlāk. Labu finanšu paradumu izkopšana prasa daudz laika un pacietības, tādēļ, ja kāds gaida pārāk ilgi, vēlāk var būt grūti iekrāt jelkādu naudas summu, kad tas būs patiešām nepieciešams. Vienu vārdu sakot, jo vairāk naudas jūs iekrājat, jo finansiāli drošāku nākotni jūs sev nodrošināt.

Sociālās garantijas nav garantētas

Ja šodien valsts vēl nodrošina pensijas, tad pēc pārdesmit gadiem visi, kas šobrīd strādā, var palikt bez jebkāda nodrošinājuma no valsts puses. Tā kā mēs nevaram paļauties uz valsts atbalstu nākotnē, ja vien nevēlamies palikt pie sasistas siles, par savu finansiālo drošību ir jārūpējas pašiem. Ir jāveido iekrājumi, ar kuriem jūs spētu ne vien izdzīvot, bet arī dzīvot, pienākot jūsu vecumdienām. Jebkurā gadījumā – saņemot valsts atbalstu vai nesaņemot to – jūs būsit ieguvēji, jo, ja valsts atbalsts tomēr būs, jūs varēsit dzīvot ar šiku, nevis cīnīties par izdzīvošanu, bet, ja valsts atbalsta tomēr nebūs, jums būs iekrāti personīgie līdzekļi, kas ļaus jums pienācīgi aizvadīt vecumdienas.

Pēcnācēji nav finansiālais garants

Vairums cilvēku paļaujas uz saviem bērniem un mazbērniem, kas ir runa par finansiālo atbalstu, proti, tie cer, ka bērni un mazbērni finansiāli nodrošinās viņu vecumdienas. Šodien uz to vairs nevar paļauties, un tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, liela daļa pieaugušo izvēlas nelaist pasaulē bērnus, tādēļ tiem nākotnē gluži vienkārši nebūs pēcnācēju, uz kuriem paļauties un no kuriem saņemt atbalstu. Arī tie, kuriem ir bērni, nevar paļauties uz savu bērnu atbalstu, jo nav teikts, ka bērniem nākotnē neklāsies vēl grūtāk nekā lielākajai daļai sabiedrības šodien. Kā jau noskaidrojām, dzīvošana paliek arvien dārgāka. Tāpat jāņem vērā fakts, ka daudzi cilvēki vienkārši nevēlas nekādā veidā apgrūtināt savus bērnus un mazbērnus, tādēļ par finansiālo atbalstu nevar būt ne runas.

Tas nav tik grūti kā šķiet

Vairums jaunu cilvēku neveido iekrājumus tikai tādēļ, ka tiem šķiet, ka tas ir kaut kas ārkārtīgi sarežģīts un grūts. Patiesību sakot, nav nekā vienkāršāka par naudas krāšanu – jums vienkārši ir jātērē mazāk nekā jūs pelnāt, un atlikums veidosies pats no sevis. Atcerieties, ka pieaug ne tikai dzīvošanas izmaksas, bet arī naudas vērtība – kas šodien šķiet maza naudas summa, pēc gadiem var izrādīties bagātība. Tādēļ nekavējieties un sāciet krāt naudu jau šodien!

Citus padomus par to, kā ātrāk izveidot iekrājumus un uzlabot savu finansiālo labklājību, varat lasīt interneta portālā CredMe.eu

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.