12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Maza vannas istaba? Arī tādu var racionāli iekārtot.

 

vanna

Ne katrā mājoklī ir plaša un ērta vannas istaba. Taču arī pavisam nelielu telpu var iekārtot gana racionāli un omulīgi.

Iekārtojot mazu vannas istabu, jāievēro vairāki principi. Mazā telpā neiesaka lietot tumšas flīzes ar platu augšējo horizontālo joslu un lieliem dekoratīviem rakstiem. Dažas vienkāršas metodes ļauj vizuāli palielināt telpas augstumu un platumu. Ja flīzēm ir vertikālas svītras, vannas istaba šķitīs augstāka, bet, ja horizontālas svītras – plašāka. Īpaši nelielu telpu der rotāt ar šobrīd populāro keramikas mozaīku, kas sastāv no sīkiem un košiem gabaliņiem. To var klāt uz sienām vai kā dekoru uz atsevišķiem vannas istabas elementiem.

Gaiši vannas istabas griesti telpu vizuāli pacels, tumši – nolaidīs. Visefektīgāk zemus griestus vizuāli paceļ spogulis. Tas var būt gan spoguļstikls, gan tam līdzīgais plastikāts, kas svarā ir vieglāks. Spogulis vizuāli dubulto telpas augstumu, tā sānos izvietotās LED gaismas atspoguļosies un padarīs telpu plašāku. Mūsdienīgās LED gaismas mazāk karst, tās var izvietot tuvāk sienai, tās ļauj daudz drošāk un plašāk vannas istabā izmantot elektrisko apgaismojumu. Piemēram, LED viegli ievietot aiz matēta vai ar fotogrāfijām apdrukāta puscaurspīdīga plastmasas paneļa, izveidojot tādu iekšējo apgaismojumu, kas rada plašuma iespaidu. Ja apgaismojumu izdodas veiksmīgi kombinēt ar pārējo vannas istabas dizainu, tā izskatīsies eleganti un plaši.

Mazā vannas istabā jāpārdomā santehnikas modeļu izvēle. Tur iederēsies kompakti un kombinēti santehnikas modeļi. Īpaši noderīgi būs stūra modeļi, kas lieliski iederas nelielā interjerā, jo ļauj atbrīvot telpas centrālo daļu. Pasūtot mēbeles, jālūko, lai tās noslēpj vannas istabas komunikācijas, cauruļvadus un elektroinstalāciju. Elegantas un praktiskas ir atvāžamas vannas sānu malas, kurās ierīkoti plauktiņi neizbēgamajiem vannas istabas pavadoņiem – šampūniem, ziepēm, vannas sālim utt. Bieži mazās vannas istabās izmanto dušu vai duškabīni, kuras sānus nosedz ar caurspīdīgu stiklu, kas nenorobežo telpu. Vannošanās cienītājiem piemērotas ir mini vannas, kas, neskatoties uz to nelielo izmēru, ir ar pietiekamu dziļumu, lai tur ērti sēdētu. Turklāt sēdvanna kalpo kā dušas paliktnis, ko no telpas nodala ar atvelkamu dušas aizkaru.

Labi, ja vannas istabā ir logs un dienvidu pusē. Vannojoties rudenī un ziemā, saules gaisma stimulē un rada pozitīvas emocijas. Ja vannas istabā nav logu, der apsvērt “viltus” logu izveidošanu, kas izgaismos telpu un ienesīs mazajā telpā stilu. Lai loga imitācija izskatītos reālāka, dažkārt izmanto papildu elementus – aizkarus, logu rāmjus un stiklojumu, aiz kura ievieto apgaismojumu. Ar šo vienkāršo paņēmienu vizuāli paplašina telpu un kompensē slēgtas telpas ietekmi. Daži dizaineri iesaka “viltus” logā ievietot skaistas dabas fotogrāfijas, kas radīs jauku noskaņu. Vēl viens retāk lietots elements vannas istabai ir vitrāžas, kuras ievieto “viltus” logos, sienās vai uz griestiem. Vitrāžas rada pasakainu iespaidu. Savienojot gaismu, spoguļus, stiklus un vitrāžas, arī mazā telpā var radīt plašuma ilūziju, optiski vairākas reizes palielinot telpas dziļumu. Lai arī spoguļi šim nolūkam ir visefektīgākie, vairākkārtējs atspoguļojums ir jāpārdomā, jo ne visiem tas ir pieņemams. Vannas istabā noder plaukti no caurspīdīga stikla, kas neaizsedz tās telpu un izskatās stilīgi.

 

praktiski

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.