sals

To, ka ir svarīgi samazināt sāls patēriņu uzturā, uzsver bieži, tomēr pavisam no sāls izmantošanas virtuvē gan nevajadzētu atteikties. Turklāt sāli var lietot ne tikai kā tīrīšanas, bet pat kā skaistumkopšanas un ārstniecisko līdzekli.

Sāls izmantošana trauku un galda piederumu tīrīšanā

Lai jauno emaljēto katlu sagatavotu lietošanai, tajā uzvāra sālsūdeni (5 tējkarotes uz 1 l).
Emaljētus traukus tīra ar sālī samērcētu mīkstu lupatiņu.
Jaunā pannā pirms lietošanas uzkarsē taukus un notīra ar rupjo sāli vai uzkarsē sāli un pēc tam notīra ar eļļu.
Piedeguša katla dibenā biezā kārtā ieber sāli, pēc dažām stundām varēs viegli iztīrīt.
Zivju, sīpolu vai ķiploku smaku traukos var likvidēt ar karsta sālsūdens palīdzību.
Lai metāla galda piederumi neostu pēc sīpoliem, tos noslauka ar sālī samērcētu sūkli.

Sāls izmantošana citur virtuvē

Auduma maisiņus, kuros glabās žāvētus augļus vai putraimus, pirms tam 15-20 minūtes jāpavāra stiprā sālsūdenī, tad neiemetīsies kukaiņi.
Ūdenī, kurā vārīs olas, ieber sāli, tad olas, ja arī iesprāgs, tomēr neiztecēs.
Piens tik ātri nesaskābst, ja pievieno šķipsniņu sāls.
Dūņu smaku un piegaršu zivīm samazina, ja pēc iztīrīšanas zivis apmazgā ar aukstu sāls šķīdumu: 1 ēdamkarote uz 1 glāzi.
Jaunos kartupeļus var labi notīrīt, ja tos pēc mazgāšanas ieliek stingra auduma maisiņā, uzber kartupeļiem sauju vārāmā sāls un dažas minūtes pavalsta pa galdu.
Tauki uz pannas cepot nesprēgās, ja uz pannas būs uzbērta šķipsniņa sāls.
Sakaltis siera gabals atgūs svaigumu, ja to kādu laiku paturēs sālsūdenī samērcētā drānā.
Lai virtuves aizkarus labāk izmazgātu, tos uz nakti var iemērkt sālītā ūdenī.

Citi lietderīgi sāls izmantošanas veidi

Mīkstās mēbeles tīra ar suku, kurai divās kārtās aptīta sālsūdenī samērcēta un labi izgriezta marle.
Grīdas paklājs kļūst košāks, ja vakarā tam uzkaisa sāli, bet nākošajā dienā noslauka ar mitru lupatiņu.
Frotē dvieļus pēc mazgāšanas izskalo sālītā ūdenī, tad tie kļūs mīkstāki.
Ziemā veļu žāvējot laukā, tā nesasals, ja pēdējam skalojamam ūdenim pievienos sāli.
Dubulto logu rūtis ziemā neaizsvīdīs, ja starp tām novietos trauku ar sāli.
Termoforā ūdens ilgāk saglabās siltumu, ja tajā izšķīdina pustējkaroti sāls.
Krāsas smaka no telpām pēc remonta izgaisīs ātrāk, ja istabā vairākās vietās noliks lēzenus traukus ar sāli.
Sodrēju traipus apkaisa ar sāli un pēc laiciņa izberzē ar suku. Nedrīkst berzēt, ja tie mitri.
Svaigus sarkanvīna, kafijas traipus uz audumiem, paklājiem, mīkstajām mēbelēm apkaisa ar sāli, ierīvē un pēc laiciņa izmazgā.
Sveces deg labāk, ja uzkaisa sāli.

praktiski

 
Ko Tu par to saki?

Komentē

Dieviete.lv,  noteikumi, ētikas kodekss, [email protected] 2019

+371 66 66 00 22  Valguma iela 31a, Rīga.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?