5.3 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Septiņi žesti, kuru dēļ ceļotāji var iekulties nepatikšanās

 

thumbs-up

Ne visiem ceļotājiem zināms, ka, piemēram, Rietumos tik ierastais paceltā īkšķa žests Vidējo Austrumu zemēs var kļūt par cēloni pamatīgām nepatikšanām.

Ja dodaties ceļojumā (jo īpaši uz galamērķiem Āzijā, Āfrikā un Dienvidamerikā), der iepazīties ar citu pasaules tautu un kultūru izpratni par dažādiem žestiem un zīmēm, lai brīvdienu laikā nenāktos lieki skaidroties par to, ka jūsu nodomi patiesībā nebūt nav bijuši nelāgi.

1. Pacelts īkšķis

Lielākajā daļā pasaules valstu pacelts īkšķis ir izteikti pozitīvs žests. Taču atsevišķās zemēs, tostarp Irānā un citās Vidējo Austrumu valstīs, tā nozīme ir pavisam pretēja. Irānā šo zīmi dēvē par bilakh, un tās nozīme pielīdzināma Rietumos plaši izplatītajam paceltajam vidējam pirkstam, kas ir īpaši aizskarošs žests. 

2. “OK” zīme

Šo zīmi veido, saliekot īkšķi ar rādītājpirkstu, bet pārējos pirkstus iztaisnojot. Esiet brīdināti – dažās Vidusjūras valstīs, piemēram, Grieķijā un Turcijā, kā arī Dienvidamerikā (Brazīlijā), to var saprast kā visai vulgāru, aizvainojošu žestu. Tas var tikt interpretēts arī kā jūsu vēlme norādīt, ka kāda persona ir homoseksuāla.

3. Rokasspiediens

Musulmaņu valstīs sasveicināšanās vai ēšanas nolūkos, kā arī padodot kādu priekšmetu citai personai, noteikti nedrīkst izmantot kreiso roku, jo šeit ir pieņemts, ka tā tiek lietota vien darbībām, kas saistītas ar ķermeņa higiēnu, tādēļ tiek uzskatīta par netīru.

4. Rādīšana ar pirkstu

Lai gan šī žesta lietošana arī Rietumvalstīs var tikt uzskatīta par visai vulgāru, ikdienā tas nereti tiek piemirsts. Ja ceļojuma laikā jums nepieciešams norādīt, piemēram, virzienu, noteikti izmantojiet visu plaukstu nevis tikai vienu pirkstu.

5. Rokas pacelšana

Apturot taksometru Grieķijā, kā apstāšanās signālu neizmantojiet augšup paceltu roku. Grieķi šādu žestu – paceltu roku ar plaukstu uz priekšu – var uztvert kā aizskarošu. Tā vietā pagrieziet roku, lai plauksta būtu pavērsta pret jums, un turiet pirkstus kopā.

6. Acs piemiegšana

Atrodoties Indijā, nepiemiedziet ar aci kuram katram pretimnācējam – šādam žestam šeit vairumā gadījumu piemīt seksuāla rakstura nozīme.

7. Kurpju zoļu/pēdu rādīšana

Daudzās Āzijas zemēs, kā arī citur pasaulē pēdas tiek uzskatītas par īpaši netīru ķermeņa daļu, tādēļ ir necienīgi tās izstiept vai kā citādi censties pievērst tām apkārtējo uzmanību, kā arī kādam rādīt jūsu kurpju zoles.

 

tn

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.